Dunaújváros Hetilap

Két iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Öcaline - 2022. március 9. 17:55

A Rosti iskola oktatói még múlt pénteken álltak ki és vállaltak szolidaritást a tiltakozó tanárokkal, a Széchenyi gimnázium tantestületének 23 tanára ma élt a polgári engedetlenség eszközével – utóbbiak a névadójuk veretes mondatát is idézték az akció facebook közvetítése során.

Amint arról már beszámoltunk, a közelmúltban az Arany János iskola pedagógusai kezdték a sort – a napokban és ma további két dunaújvárosi intézmény tanárai álltak ki a sztrájk alapjogáért.

90 százalékos lefedettség

A sort a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola tanárai nyitották még múlt pénteken – méghozzá imponáló részvételi aránnyal, hiszen az intézmény 10 állandó tanára közül 9 fő részt vett a közös kiállásban, további egy pedagógus pedig szolidaritásáról biztosította kollégáit.
A rostisok egyébként az országosan elterjedt modelltől eltérően felvették a munkát pénteken, akciójukkal ugyanakkor támogatásukról biztosították a polgári engedetlenség résztvevőit. Az intézmény előtt készült képen a tiltakozók a korábbi tiltakozások során jelképpé vált kockás inget viselték, és az országossá terebélyesedett tiltakozás jelszavával éltek: "A sztrájk alapjog!"

A névadó örökségével tiltakozott a Széchenyi

Élt viszont a polgári engedetlenség eszközével a Széchenyi gimnázium 23 tanára  – valamint támogatóként további 4 pedagógus pedig szolidaritást vállalt társaival. A facebook felületén is közvetített engedetlenségi akció 11 órakor kezdődött a gimnázium előtt, a már idézett jelszó mellett feltűnt az Arany János iskolánál megismert molinó is a "Holnap ki fog tanítani?" felirattal.
Az akció keretében elhangzott a gimnázium tanárainak közös deklarációja is – amelyben egyebek mellett névadójuk veretes mondatával érveltek a közös kiállás, tiltakozás mellett. Íme!

"(...) ... mi, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium alulírott tanárai 2022. március 9-én, szerdán a polgári engedetlenség eszközével élünk.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) sz. Korm. rendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre teljesen alkalmatlanná teszi.
Polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy 10.45-ig megtartjuk a tanórákat, utána azonban nem végzünk munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos magyar állampolgárként döntöttünk – tettünk ránk nézve hátrányos jogkövetkezményeit vállaljuk.
Akciónk nem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, nem az iskolánk vezetősége ellen irányul – elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva, az éppen hatályos jogszabályoknál, törvényeknél is magasabb szintű erkölcsi értékeinknek eleget téve cselekszünk.
Véleményünk szerint ezzel követjük legmarkánsabban iskolánk névadójának sokszor idézett mondatát: 

'Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.'

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogainkra, az oktatás – Magyarország jövője szempontjából – kiemelt fontosságára.
A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!"

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; nyitó fotó: Rosti iskola)

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!