Dunaújváros Hetilap

Két iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Öcaline - 2022. március 9. 17:55

A Rosti iskola oktatói még múlt pénteken álltak ki és vállaltak szolidaritást a tiltakozó tanárokkal, a Széchenyi gimnázium tantestületének 23 tanára ma élt a polgári engedetlenség eszközével – utóbbiak a névadójuk veretes mondatát is idézték az akció facebook közvetítése során.

Amint arról már beszámoltunk, a közelmúltban az Arany János iskola pedagógusai kezdték a sort – a napokban és ma további két dunaújvárosi intézmény tanárai álltak ki a sztrájk alapjogáért.

90 százalékos lefedettség

A sort a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola tanárai nyitották még múlt pénteken – méghozzá imponáló részvételi aránnyal, hiszen az intézmény 10 állandó tanára közül 9 fő részt vett a közös kiállásban, további egy pedagógus pedig szolidaritásáról biztosította kollégáit.
A rostisok egyébként az országosan elterjedt modelltől eltérően felvették a munkát pénteken, akciójukkal ugyanakkor támogatásukról biztosították a polgári engedetlenség résztvevőit. Az intézmény előtt készült képen a tiltakozók a korábbi tiltakozások során jelképpé vált kockás inget viselték, és az országossá terebélyesedett tiltakozás jelszavával éltek: "A sztrájk alapjog!"

A névadó örökségével tiltakozott a Széchenyi

Élt viszont a polgári engedetlenség eszközével a Széchenyi gimnázium 23 tanára  – valamint támogatóként további 4 pedagógus pedig szolidaritást vállalt társaival. A facebook felületén is közvetített engedetlenségi akció 11 órakor kezdődött a gimnázium előtt, a már idézett jelszó mellett feltűnt az Arany János iskolánál megismert molinó is a "Holnap ki fog tanítani?" felirattal.
Az akció keretében elhangzott a gimnázium tanárainak közös deklarációja is – amelyben egyebek mellett névadójuk veretes mondatával érveltek a közös kiállás, tiltakozás mellett. Íme!

"(...) ... mi, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium alulírott tanárai 2022. március 9-én, szerdán a polgári engedetlenség eszközével élünk.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) sz. Korm. rendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre teljesen alkalmatlanná teszi.
Polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy 10.45-ig megtartjuk a tanórákat, utána azonban nem végzünk munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos magyar állampolgárként döntöttünk – tettünk ránk nézve hátrányos jogkövetkezményeit vállaljuk.
Akciónk nem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, nem az iskolánk vezetősége ellen irányul – elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva, az éppen hatályos jogszabályoknál, törvényeknél is magasabb szintű erkölcsi értékeinknek eleget téve cselekszünk.
Véleményünk szerint ezzel követjük legmarkánsabban iskolánk névadójának sokszor idézett mondatát: 

'Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.'

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogainkra, az oktatás – Magyarország jövője szempontjából – kiemelt fontosságára.
A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!"

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; nyitó fotó: Rosti iskola)

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.