Dunaújváros Hetilap

Két iskola tanárai csatlakoztak a polgári engedetlenséghez

Öcaline - 2022. március 9. 17:55

A Rosti iskola oktatói még múlt pénteken álltak ki és vállaltak szolidaritást a tiltakozó tanárokkal, a Széchenyi gimnázium tantestületének 23 tanára ma élt a polgári engedetlenség eszközével – utóbbiak a névadójuk veretes mondatát is idézték az akció facebook közvetítése során.

Amint arról már beszámoltunk, a közelmúltban az Arany János iskola pedagógusai kezdték a sort – a napokban és ma további két dunaújvárosi intézmény tanárai álltak ki a sztrájk alapjogáért.

90 százalékos lefedettség

A sort a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola tanárai nyitották még múlt pénteken – méghozzá imponáló részvételi aránnyal, hiszen az intézmény 10 állandó tanára közül 9 fő részt vett a közös kiállásban, további egy pedagógus pedig szolidaritásáról biztosította kollégáit.
A rostisok egyébként az országosan elterjedt modelltől eltérően felvették a munkát pénteken, akciójukkal ugyanakkor támogatásukról biztosították a polgári engedetlenség résztvevőit. Az intézmény előtt készült képen a tiltakozók a korábbi tiltakozások során jelképpé vált kockás inget viselték, és az országossá terebélyesedett tiltakozás jelszavával éltek: "A sztrájk alapjog!"

A névadó örökségével tiltakozott a Széchenyi

Élt viszont a polgári engedetlenség eszközével a Széchenyi gimnázium 23 tanára  – valamint támogatóként további 4 pedagógus pedig szolidaritást vállalt társaival. A facebook felületén is közvetített engedetlenségi akció 11 órakor kezdődött a gimnázium előtt, a már idézett jelszó mellett feltűnt az Arany János iskolánál megismert molinó is a "Holnap ki fog tanítani?" felirattal.
Az akció keretében elhangzott a gimnázium tanárainak közös deklarációja is – amelyben egyebek mellett névadójuk veretes mondatával érveltek a közös kiállás, tiltakozás mellett. Íme!

"(...) ... mi, a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium alulírott tanárai 2022. március 9-én, szerdán a polgári engedetlenség eszközével élünk.
Ezzel tiltakozunk a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) sz. Korm. rendelet ellen, amely meghatározza, hogy milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni a pedagógus sztrájk esetén. Ez a rendelet az esetleges sztrájkot a tényleges érdekérvényesítésre teljesen alkalmatlanná teszi.
Polgári engedetlenségi akciónk azt jelenti, hogy 10.45-ig megtartjuk a tanórákat, utána azonban nem végzünk munkát, nem folytatunk oktatási-nevelési tevékenységet. A figyelemfelkeltő akcióban való részvételünkről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos magyar állampolgárként döntöttünk – tettünk ránk nézve hátrányos jogkövetkezményeit vállaljuk.
Akciónk nem az iskolánkat felügyelő és irányító tankerület, nem az iskolánk vezetősége ellen irányul – elsősorban tanítványaink és a következő generációk érdekeiket szem előtt tartva, az éppen hatályos jogszabályoknál, törvényeknél is magasabb szintű erkölcsi értékeinknek eleget téve cselekszünk.
Véleményünk szerint ezzel követjük legmarkánsabban iskolánk névadójának sokszor idézett mondatát: 

'Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.'

Kötelességünknek érezzük, hogy kiállásunkkal is felhívjuk a figyelmet az alaptörvénybe foglalt jogainkra, az oktatás – Magyarország jövője szempontjából – kiemelt fontosságára.
A sztrájk alapjog! Tanár nélkül nincs jövő!"

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; nyitó fotó: Rosti iskola)

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.