Dunaújváros Hetilap

Nem tudjuk, meddig tart a menekültválság

Terdik Péter - 2022. március 10. 16:28

A menekültek elhelyezésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Barta Endre és Mezei Zsolt alpolgármester, valamint Kálló Gergely, térségünk országgyűlési képviselője. Dunaújváros készen áll, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az államra számíthatunk-e a bajban. 

A városvezetés a kezdetektől nyomon követi az Ukrajnában zajló eseményeket településünk az elsők között csatlakozott azon városokhoz, akik felajánlották a segítségüket a rászorulóknak. A kezdeményezést Kálló Gergely mellett a város vezetői is felkarolták, ki-ki a maga területén mozgatta meg a szükséges szálakat.

Kényelmes szálláshelyet alakítottak ki

Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester, és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is beszámolt az elmúlt időszakban végzett munkáról. Mezei Zsolt azt mondta, a menekültek befogadására rendbe hozták a Széchenyi kollégium épületét. ennek során kitakarították az épületet, elvégeztek apróbb javításokat, és beindították a fűtést. Szükség volt vízminta vételre is, és természetesen az elektromos rendszer felülvizsgálatát is el kellett végezni, ahogyan a tűzjelzőket is rendbe kellett rakni. 
Az épületben már van egy alapcsomag, ami az érkezők rendelkezésére áll majd: pokrócok, ágyneműk, törölköző és tartós élelmiszer. A 2-4 ágyas szobák mindegyikéhez tartozik vizesblokk és hűtőszekrény. 

Barta Endre úgy fogalmazott, már nem először büszke a település lakóira, valamint a szociális és oktatási intézmények munkatársaira, szükség esetén ugyanis ők fogják elvégezni a menekültek regisztrációját. az intézményekkel több körben egyeztetett az önkormányzat, így mindenki felkészülten tudja kezelni az éles helyzetet.

Az állami segítség nem látszik

Kálló Gergely köszönetet mondott az önkormányzati dolgozók áldozatos munkájának, a képviselő szerint ritka, hogy olyan színvonalas és komfortos ellátást tudjon biztosítani valaki, mint a Dunaújvárosi Önkormányzat, amely 50 ember elhelyezését tudja megoldani. A képviselő hozzátette: reméli, hogy ezúttal az állam nem hagyja magára Dunaújvárost.  
 – Bajban ismerszik meg a barát. A dunaújvárosiak már bebizonyították, hogy törődnek az embertársaikkal. A pandémia két esztendeje alatt számos olyan lépést vállalt az önkormányzat, amely jelentős plusz kiadást jelentett, ilyen volt az idősek ellátása vagy a szociális dolgozók jutalmazása is. Jól emlékszünk, hogy erre a kormány egyetlen fillér plusz támogatást sem adott ezért Dunaújvárosnak. 
Kálló Gergely szerint azért is lenne kiemelten fontos, hogy a segítségnyújtást az állam és az önkormányzatok közösen vállalják, mert akár elhúzódó konfliktusra is fel kell készülni, ami azt jelenti, hogy hosszú hónapokon át tömegeket kell ellátni. Erre pedig az önkormányzatok önerejükből már nem képesek és ilyen hosszú időre az önkéntes felajánlások, adományok sem elvárhatók. 
 –  Elhúzódó konfliktus esetén a menekültek oktatása, étkeztetése, elszállásolása és egészségügyi ellátása is az önkormányzatok feladata. Ezek súlyos tízmilliókba kerülnek havi szinten, ami jelentősen növekszik, ha nyelvi nehézségeket is át kell hidalni. Természetes a segítségnyújtás, de ennek terheit az államnak és az önkormányzatoknak közösen kell viselniük. Ezt fogom javasolni a Parlamentben is. 

Az alpolgármesterek és Kálló Gergely országgyűlési képviselő is köszönetet mondott mindenkinek, aki valamilyen formában segíti, vagy segítette az orosz agresszió ellen menekülőket.

((fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!