Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vegyeskar 70: ünnepel a város meghatározó kulturális közössége

Öcaline - 2022. március 29. 11:15

Három alkalomból álló koncertsorozattal készül fennállásának 70. évfordulójára a Dunaújvárosi Vegyeskar. Emellett jubileumi kiadvány megjelentetését is tervezik – és méltó módon emlékeznek az alapítás évfordulójára.

Ünnepi évre készül a Dunaújvárosi Vegyeskar: a város meghatározó kulturális közössége alapítása 70. évfordulójára emlékezik – méghozzá remek programok egész sorával!

Három koncert, három tónus

A jeles évfordulóra egy világi és egy egyházi kórusművekből összeállított hangversenyt tervez a Könyves Ágnes és Kurucz Gergely karnagyok irányításával dolgozó formáció. A harmadik alkalom úgynevezett örömkoncert lesz, amelyen a kórus kedvenc művei csendülnek fel. A karnagyok mellett a repertoár összeállítása terén is lehetőséget kapnak a kórustagok. Már most megjelölheti mindenki a hosszú évtizedek során énekelt művekből a számára három legkedvesebbet, s az összesítés során a legtöbb szavazatott kapó művekből állítják össze a repertoárt. 
Az első koncertet májusban várhatják az érdeklődők, a másodikat szeptemberre, a harmadikat novemberre tervezi a jubiláló kórus. Emellett szóba került egy kiállítás és egy kiadvány megvalósítása, valamint a régmúlt időket vetítéssel is felidézik majd.

Kórustörténet – címszavakban

A kórus történetét a "… hogy itt is legyen muzsika" című, a Dunaújvárosi Téka gondozásában megjelent kötet nyomán elevenítjük föl. Ezek szerint bár már 1950-ben énekeltek a gyár építői – akkor Kovács István karnagy foglalkozott a kórussal –, a Városi Tanács határozata alapján 1952 szeptemberében alakult meg a kórus, akkor a Sztálin Vasmű Énekkar nevet viselte, szakmai vezetője Székely Endre zeneszerző volt.  A kórus 1960-ban egyesült a Városi Pedagógus Kórussal, és 1961-től Dunaújvárosi Központi Énekkar néven működött Székely István karnagy vezetésével. Sikeres évtizedek következtek számos elismeréssel és rangos minősítéssel. 1992-ben Horváth Péter, a Móricz Zsigmond Általános Iskola énektanára vette át a kórus vezetését, s csak néhány állomás az akkori évekből: Ausztria, Németország, Olaszország, vagy Llangollen, az ötvenedik jubileumi kórusvilágverseny.

Talán sokaknak emlékezetes a helyi sportcsarnokban több kórussal együtt előadott Carl Orff Carmina Burana című műve. Megtisztelő és felemelő érzés volt Svájcban, és New Yorkban is énekelni – kevés magyar kórus mondhatja el magáról, hogy közönség elé lépett a Carnegie Hall szentélyében –, vagy éppen a vírus világjárvány előtt a MÜPA színpadán 12 kórussal együtt.

Értékes múlt, izgalmas jelen

Az együttest jelenleg két karnagy, Könyves Ágnes és Kurucz Gergely vezeti, ők hét évvel ezelőtt vették át a kórust – új színt, új kihívásokat, ezzel együtt új lehetőségeket is hozva az énekkar életébe.
A kórus minősítése az évek során Hangversenykórus Cum Laude lett. Az önkormányzattól 1999-ben-ban megkapta a „Pro Cultura Intercisae” kitüntetést, míg 2020-ban a kórus – kulturális örökség kategóriában – bekerült a Dunaújvárosi Települési Értéktárba.

Erre a gazdag, színes, értékes történetre emlékszik és emlékeztet a Dunaújvárosi Vegyeskar jubileumi éve – az együttes szeretettel várja ünnepi alkalmaira a muzsika szerelmeseit!

(Címlap és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali fotó: Dunaújvárosi Vegyeskar archívum)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Pompás program a zene világnapján (galériával)

Pompás program a zene világnapján (galériával)

2022. okt. 04.

Ahogy arra készülhettünk, több eseményt is időzítettek a zene világnapjára városunkban az elmúlt napokban – a péntektől hétfőig ívelő programsorozat címszavas összegzésünket több  koncert, közösségi kezdeményezés képeit felvonultató galéria egészíti ki.

Színes kínálattal várják a kultúra barátait a könyvtárban

Színes kínálattal várják a kultúra barátait a könyvtárban

2022. okt. 03.

Még eleven a KönyvTér emléke, de máris újabb komoly sorozatra készül a József Attila Könyvtár: az intézmény pompás programmal várja a betűk és a kultúra barátait az Országos Könyvtári Napok keretében – az esély és az egyenlőség jegyében!

Gazdag kínálat a zene világnapjára időzítve (FRISSÍTVE)

Gazdag kínálat a zene világnapjára időzítve (FRISSÍTVE)

2022. szep. 30.

Több intézmény, szervezet is készül a zene világnapjára: az első programokra már ma várják a muzsika szerelmeseit, de a következő napokban is egymást érik az események! (FRISSÍTVE)

DSTV: rajzfilmes retró vetélkedő az MMK-ban (galériával)

DSTV: rajzfilmes retró vetélkedő az MMK-ban (galériával)

2022. szep. 30.

Fergeteges hangulatról és vérre menő csatáról tudósít a DSTV összeállítása. Az MMK adott otthon a napokban a rajzfilmes retró vetélkedőnek – 17 csapattal és kirobbanó sikerrel. Hangkép és galéria itt!

Petőfi 200 – egyeztető kerekasztalt szerveznek a városban

Petőfi 200 – egyeztető kerekasztalt szerveznek a városban

2022. szep. 28.

Komoly előkészületek az emlékévre, színes programokkal, előadásokkal, több intézmény együttműködése nyomán megvalósuló kínálattal készülnek, derült ki a téma kapcsán szervezett tájékoztatón.

Kisplasztikák a szabadban – pazar nyitánnyal (galériával)

Kisplasztikák a szabadban – pazar nyitánnyal (galériával)

2022. szep. 27.

A folyamatos kríziskezeléstől az optimista vagy éppen kevésbé derűlátó olvasatig – remek programmal nyílt meg a Dunaferr Art Alapítvány kisplasztikai gyűjteményéből válogatott kiállítás hétfőn este. A rendhagyó válogatás egy szűk héten át, péntekig látható a felső Duna-parton – csak tessék, tessék!

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj birtokosa lett

Pásztor Bertalan az Aranybulla-díj birtokosa lett

2022. szep. 27.

A 91 éves Pásztor Bertalan ma is aktív, ír, publikál. Néhány héttel ezelőtt egy pályázaton is győztesnek kiáltották ki, Aranybulla-díjat kapott. Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter kulturális bizottsági elnök a közelmúltban fogadta a Városházán.