Dunaújváros Hetilap

Az együttműködés erejére alapozzák az Idősügyi Tanács munkáját

Öcaline - 2022. április 23. 7:44

Az Idősügyi Tanács újraszervezéséről tartott konzultációt a közelmúltban az érintett önkormányzati intézmények vezetőivel Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester. Komoly együttműködésre készülnek, komoly terveket dédelgetnek. 

Az idősödő társadalom indokolja az Idősügyi Tanács rendszerének újragondolását, magyarázta érdeklődésünkre a konzultációt követően Barta Endre.

Építő energiák

A humán ügyekért felelős alpolgármester kiemelte, több lépcsős folyamat vezethet a tanács újraszervezéséhez:
– Első körben a leginkább érintett önkormányzati intézmények vezetőivel egyeztettem, de lesz egy konzultációs fejezet az egyházi közösségekkel, civil szervezetekkel, és felvettük a kapcsolatot a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségével is – az együttműködés révén ez az ernyőszervezet is bekapcsolódhat a helyi folyamatokba programjaival. Úgy érzem, jelenleg az a legfontosabb, hogy koordinált formában kezdjük meg újra a munkát – az nem kérdés, hogy ehhez minden építő energiára szükség van.

Fontos a szakmai háttér

A témához fontos – és meglehetősen elgondolkodtató – adatokkal szolgált lapunknak Molnár-Osztrocska Diana, a Városháza Humán Szolgáltatási Főosztályának vezetője; mint elmondta, településünkön szó szerint értendő az „idősödő társadalom” frázisa. Míg 2013-ban a városlakók 18,4 százaléka volt 65 év feletti, 2021-re ez az arány 25,4 százalékra nőtt – vagyis nem egészen egy évtizeden belül 7 százalékpontos növekedés tapasztalható. Ennek fényében egyértelmű, hogy szükség lesz az átgondolt, hatékony, komplex programra, amelynek keretét éppen az Idősügyi Tanács biztosítja majd. 

Ebben a munkában már a kezdetektől fontos feladat hárul az önkormányzati intézmények szakmai tapasztalataira, közreműködésére. Mint a konzultációt követően Bölcskei Anna, az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona vezetője elmondta, intézményük elsősorban a demenciával kapcsolatos felvilágosító előadásokkal készül, valamint hozzátartozói segítő csoport indítását tervezi a program keretében. Szintén komoly terveket dédelget az Útkeresés Segítő Szolgálat, mondta Mészárosné Libor Ágnes intézményvezető.  Az Útkeresés az elmagányosodott idősek, a „bezárt öregek” felkutatásában segíthet, emellett külön programot tervez a fiatalok érzékenyítését célozva – az óvodai és iskolai szociális segítők foglalkozásai mellett az is elhatározott cél, hogy az önkéntes segítők körében is egyre több diákot vonjanak be a programba.

Ütemezett tervekkel

Arra a fogós kérdésre, hogy az Idősügyi Tanács újraindítása nyomán a távlatos tervek mikor, milyen ütemezésben öltenek testet, szintén Barta Endre válaszolt. A humán ügyekért felelős városvezető hangsúlyozta: körülbelül egy hónap múlva, május közepén sor kerülhet a tanács újjáalakuló ülésére, amely során új vezetőt választhatnak, ütemtervet készíthetnek, és természetesen elkészíthetik az idei programok tervezetét is.

A következő fontos és biztosnak tűnő állomás ősszel lesz – ha a tervek valóra válnak, október 1-jén, vagyis az idősek világnapján már egy komoly ünnepet szervezhet és koordinálhat az Idősügyi Tanács.  Honlapunk természetesen folyamatosan beszámol a témáról – és a tervezett programokról is! 

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; a belső oldali kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.