Dunaújváros Hetilap

Diáklány az alpolgármesteri székben, rendhagyó "fordított nap" a Városházán

Öcaline - 2022. április 29. 8:53

Egy matekdogát is megúszott, de nem emiatt marad emlékezetes Bognár Petra számára a szerdai nap: a Petőfi iskola diákja egy napra átvette Barta Endrétől a humán ügyekért felelős alpolgármesteri stallumot a Városházán. Mindkét főszereplő sokat tanult a fordított napon!

Eskütétel helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme szerdán délelőtt – méghozzá nem akármilyen ceremóniáé: egy napra hivatalosan is Bognár Petra, a Petőfi iskola diákja lett a város humán ügyekért felelős alpolgármestere, ő tett esküt dr. Molnár Attila jegyző előtt.

Felelősség és feladat

Az új városvezetőt elsőként Pintér Tamás köszöntötte, és jó munkát, eredményes feladatellátást kívánt neki a Városházán:
– Fantasztikus nap elé nézünk, és különleges órák várnak ránk is, hiszen az alpolgármester olyan feladatokat ismerhet meg, amely a mi munkánkat, mindennapjainkat is behálózzák. Szeretettel várom egy rövid megbeszélésre a polgármesteri irodában, és azt kívánom, töltse hasznosan és eredményesen a mai napot körünkben. Hiszek abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel még közelebb kerülünk a városlakókhoz, nem utolsósorban a fiatalsághoz. Nagyon örülök annak, hogy Bognár Petra alpolgármesterként, felelős döntéshozóként nyerhet betekintést az önkormányzatunk munkájába.
Az eskütétel és a köszöntő után azonnal mélyvíz várt az alpolgármester kisasszonyra: az augusztus 20-án esedékes ünnepi programokról ő tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a város első emberével a közgyűlési terem előtt. (Az eseményről külön összeállítás jelenik meg majd hasábjainkon.)

Minden fronton helytállt

A tájékoztatót a már említett vizit követte a polgármesternél, majd Barta Endre irodájában már az alpolgármesteri széket is elfoglalhatta a petőfis diáklány – mint mondta, nagy izgalommal készült a mai napra, meglepte az eskütétel, de örömmel vállalta a feladatot (és egy matekdogát is megúszott ráadásul). 

Aki mindezek után esetleg azt hiszi, csak egy könnyed mókakacagás volt Petra szerdai napja, súlyosan téved: az alpolgármester előbb az MRE Drogambulancia vezetőivel konzultált a bázis idei terveiről, a városi eseményeken történő megjelenésekről, majd az orvosi ügyelet mindennapjaiba nyert betekintést. Ezt követően Barta Endre társaságában a hivatal humán területeit járta végig, első kézből kapott tájékoztatást az aktuális feladatokról. 
Ebéd után két külső helyszínt is meglátogatott a humán alpolgármester: előbb az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményeként működő Családok Átmeneti Otthonában járt – közvetlenül tapasztalva meg a segítségnyújtás különböző karakterű, de egylényegű formáit.
A tapasztalatokat összegezve kiderült: Barta Endre értékelése szerint „utódja” nagyon érdeklődő és nyitott volt, remek meglátások sorával és egy hasznos ötlettel is segítette a munkáját, míg Petra kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy hatalmas élmény volt számára első kézből megtapasztalni a városvezetés komplex feladatát.
A tanulságok levonása és az élmények feldolgozása persze még tart – de az biztos, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek!

Előzmények és utórezgések – lesz folytatás, ez már biztos!

A szerdai kezdeményezés közvetlen előzménye, hogy a Vasvári iskola diákjai tavaly bemutató órák keretében ismerkedtek meg a Városházán a hivatal felépítésével, az önkormányzat működésével, illetve már akkor is kiemelten a humán szféra ügyeivel – a mostani fordított nap ötletének csírái már az akkori vendégjárásban megjelentek.

Barta Endre kérdésünkre elárulta: mindenféleképpen szeretné, ha lenne folytatása a történetnek – jövőre egy másik intézmény másik diákja számíthat hasonló felkérésre és szerepvállalásra.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.