Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Költészetünnep itt is, ott is, ma is, de még holnap is

Öcaline - 2022. április 11. 9:40

Líra és lant, bor és vigalom, két kiállítás a könyvtárban, versünnep a Versbarátok Klubjában, rímes remekek a gyerekeknél – élő irodalom a költészet napjára időzítve és hangolva.

Kezdjük a sort a könyvtárral: a Bartók Kamaraszínházban rendezett, szintén a költészet napjára időzített és hangolt esten, Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, valamint Beck Zoltán, a 30Y énekes-dalszövegírója bemutatóján vehették át elismeréseiket a Versben a város  című versíró pályázat díjazottjai (az eseményről külön összeállítás születik a DO-n). A vasárnapi előadáson egyetlen alkotás – a győztes – hangzott el élőben, ám a színház, valamint a József Attila Könyvtár pályázatának összes alkotását megtekinthetik az érdeklődők azon a kiállításon, amely ma nyílik a könyvtár emeleti aulájában. A verstárlathoz kísérő kiállítást is szerveztek – szintén a költészet napjára – az intézményben: Írók, költők portréi címmel nyílik kiállítás Sarokné Varga Anna festményeiből a felnőttkönyvtár folyóirat-olvasójában. Fontos tudnivaló, hogy mindkét bemutatót április 30-ig láthatják az érdeklődők.
Ünnepel az irodalom barátainak helyi közössége is: a Versbarátok Klubja ma délután/este tart versünnepi vigalmat az MMK 211-es termében. A 18 órakor kezdődő, az ígéretek szerint családias jellegű versünnepély során a tagok elmondhatják kedvenc idegen és saját versüket, majd versidézetekkel beszélgetnek egymással. Ebbe beszállhatnak a vendégek is, majd – immár Balassi Bálinttal szólva – "Jó borokkal töltött aranyos pohárok járnak majd..." a résztvevők között. A verses vigasság nyitott, minden érdeklődőt szívesen látnak – és a szervezők hangsúlyozzák az esemény batyubál jellegét; borról, süteményről a tagok gondoskodnak.
Végül, de közel sem utolsósorban egy társművészeti program, a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára ad otthont a Lilatinta fantázianevű rajzpályázat eredményhirdetésének. A pályázókat szeretettel várják az intézményben április 12-én, kedden 14 órától az eredményhirdetésre. A díjakat Harcos Bálint költő, író adja át! A rendezvény a pályázók nagy száma miatt zártkörű, és a regisztráció minden résztvevőnek kötelező ezen a címen!

A nyitott programokra mindenki, a zárt eseményre a meghívottakat várják – egyformán nagy szeretettel és csengő-bongó rímekkel.

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.