Dunaújváros Hetilap

Komoly verseny, nagy erőpróba volt az ifjú elsősegélynyújtóknak

Öcaline - 2022. április 25. 11:37

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, sikerrel szervezte meg elsősegélynyújtó versenyét a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete a Kultik Moziban pénteken. Itt az összes eredmény is!

A felmenő rendszerű országos elsősegélynyújtó verseny területi fordulóján két korosztályban összesen 14 csapat vágott a feladatoknak, tájékoztatta a DO-t Geistné Erdélyi Júlia, Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezete munkatársa, a megméretés főszervezője. 

Éles bevetést imitáltak

Mint elárulta, az ifisek és a gyerek korcsoport csapatai is jól vették az akadályokat, és bár a külső helyszínekre ne lehetett feladatokat szervezni a rossz idő miatt, a Kultik belső terei is remek állomásokat biztosítottak a versengő csapatoknak:
– Minden egyes csapattag nagyon jól érezte magát a versenyen, pedig nem könnyű feladatok vártak az indulókra. Az egyik szituációban egy babakocsiban fekvő csecsemő félrenyelte a teát, de volt olyan éles bevetés is, amikor egy zavart férfi késsel támadt a moziba látogatókra. Az imitációs feladatok között szerepelt közlekedési baleset, áramütés, de természetesen elsősegélynyújtás teszt is várt a versenyzőkre.

Hasznos tippek tára

A feladatok megoldása között ismeretterjesztő állomások is vártak a versengőkre, árulta el Geistné Erdélyi Júlia – a közbenső állomásokon a versenyzők véradós, vöröskeresztes és játékos teszteket oldottak meg, valamint megtanulhatták a balesetet szenvedett motoros bukósisak levételének helyes módját és alkalmazását. Szintén szerepelt a verseny közötti "tudástárban" az autóból történő kimentés folyamata, a fuldokló ember ellátását, az epilepsziás beteg segítségnyújtása, illetve a stabil oldalfektetés módjának elsajátítása is.
Mint a verseny főszervezője elmondta, ezzel mintegy keretet adtak a megméretésnek – a résztevő diákok ebben a felvonásban is csillagos ötöst érdemeltek

Itt az összes eredmény

Az ifjúságiak versenyét a Lorántffy középiskola csapata – Kozma Zoé, Csomós Jázmin, Kovács Luca, Boros Bettina és Hribár Klaudia – nyerte. A második helyen a Rudas formációja végzett: a csapatot Slett Enikő, Fiáth Fanni, Varga Viktória, Jákli Regina és Csomor-Németh Lili alkotta. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén egy lorántffys gárda állhatott, ebben a csapatban Kovács Amina Anett, Mislei Amelita Amina, Gerics Anna, Borsos Johanna és Kácsor Noémi versengett.
A gyermek kategóriában felső tagozatos általános iskolások indultak, a viadalon végül taroltak a nagyvenyimi Kossuth L Általános Iskola csapatai – elhódították az összes dobogós helyezést. Az első helyezett csapatot Hanol Alíz, Deák Karolina, Mess Ferenc Gergő, Marosi Richárd és Nagy Vanda alkotta, a második helyen a Csepecz Zsolt, Császár Levente, Balogh Mátyás, Hamar Virág és Polgár Anna összeállítású formáció végzett. A harmadik helyet a Szloboda István, Nagy Ádám, Balogh Áron, Ráthgéber Raul és Gyolcsos Bendegúz alkotta ötösfogat szerezte meg.

A felmenő rendszerű viadal következő fordulóján kategóriánként a területi viadal legjobb csapatai versengenek – a megyei elsősegélynyújtó versenyt május 4-én rendezik Székesfehérváron – sok sikert a győzteseknek!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.