Dunaújváros Hetilap

Minden fontos tényező, amit a választásról tudni kell!

Öcaline - 2022. április 1. 17:27

Tudnivalók és aktualitások, szavazókörök és időpontok – összeállításunkban minden fontos tételről szót ejtünk az április 3-án, vasárnap esedékes országgyűlési választás és népszavazás kapcsán.

Kezdjük az alapvető tudnivalókkal – a tájékozódásban az országos Választási Bizottság (OVB) hivatalos oldala, valamint a Helyi Választási Bizottság (HVB) információi segítenek.

Országos mutatók 

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: az egyéni képviselő körzet képviselőjére is szavazhatnak – egyéni képviselői körzetből 106 van az országban, így e formában 106 képviselői hely sorsa dől el –, valamint az országos párlistára. Ez utóbbi formában 93 mandátum sorsa dől el. A két szavazatot két külön lapon kell leadni. Aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, de választójoga van, az csak listára szavazhat. 
A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe. A nemzetiségi választók pártlistára nem, csak nemzetiségük listájára voksolhatnak. 
Szintén lényeges, hogy az 2022-es országgyűlési választással egy időben népszavazásra is sor kerül, négy kérdésben szavazhatnak a magyar állampolgárok. (E fronton az ellenzéki erők érvénytelen szavazat leadását szorgalmazzák választóiknak – lásd keretes anyagunkat!)
Szavazni április 3-án, vasárnap reggel 6 órától lehet, a választók 19 óráig voksolhatnak. Az országgyűlési választásokon minden nagykorú (18 év feletti, vagy házassággal nagykorúvá vált 16 éven felüli) magyar állampolgár részt vehet, kivéve azokat, akiknek bíróság korlátozta a választójogát – akár gondnoksági, akár büntetőeljárásban.
Az országgyűlési választásokon magyarországi lakosok és külföldön lakó állampolgárok is szavazhatnak. Szavazni érvényes fényképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél), valamint lakcímkártya birtokában lehet. Rendszerint mindenki a lakóhelye (vagyis az állandó lakcíme) szerinti szavazókörben szavaz az országgyűlési választáson – a szavazókör pontos helyét a választási irodától postán kapott értesítő is tartalmazza.

Helyi színtéren

A dunaújvárosi központtal működő Fejér 04-es országgyűlési egyéni választókerületbe városunk mellett további nyolc település (Adony, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Nagyvenyim, Perkáta, Pusztaszabolcs és Rácalmás) tartozik, az összesen 82 szavazókör több mint felét – szám szerint 48 szavazókört – városunk biztosít a választásra.
A nyilvántartásba vett, bejelentett egyéni jelöltek száma hét fő: Pozsgai Anita a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Badó Péter a Mi Hazánk Mozgalom, dr. Mészáros Lajos a Fidesz-KDNP, Fehérvári Zsolt István a Munkáspárt és az ISZOMM, Kohl János a Normális Párt, Hermann Henrik a MEMO, míg Kálló Gergely a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként küzd a választói voksokért.
A választás hivatalos weboldalának adatai szerint a választókerületben a választásra jogosultak száma a választás kitűzésekor 66 ezer 420 fő volt. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 65 ezer 660 fő, ebből 933 szavazó átjelentkezett, 421 fő külképviseletre jelentkezett.
Még egy fontos adat: az OVB ígérete szerint a 19 órai urnazárást követően már április 3-án, vasárnap késő este várhatóak eredmények a választásról.

Érvényes vagy érvénytelen? Így szavazzon!

Érvényes a szavazás, ha a szavazólapon egy karikába kerül X vagy + jel – a lényeg az egymást metsző vonalak egyértelmű megléte. A szintén vasárnap esedékes népszavazáshoz kapcsolódó, az ellenzéki álláspontot is tükröző civil kezdeményezés érvénytelen szavazat leadására buzdít: a tiltakozás legbiztosabb formájának az igen és a nem karikák együttes beikszelését látják. 
Álláspontjuk szerint ezzel azt üzenik, hogy fontos ugyan az ország sorsa, ki is nyilvánítják véleményüket, ugyanakkor határozottan elutasítják a kiközösítő kampányt.

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.