Dunaújváros Hetilap

"... most már az együttműködés ideje jön!"

Öcaline - 2022. április 6. 18:06

Bízott a győzelemben, a város és a térség összes lakójának képviseletét vállalja, és igen-igen eltökélt a kampány során tett ígéretek megvalósítása terén az országgyűlési választáson győztes dr. Mészáros Lajos. Interjú.

Idézze vissza a vasárnap estéjét – milyenek voltak az eredményvárás órái, és mit érzett a győzelem perceiben?
– Izgalmas volt. (nevet) Bíztam a győzelemben, és bár szoros eredményt vártam, valóban voltak kemény percek. Az elején elengedtem a történetet, de amikor megfordult az eredmény, akkor már egyértelműen bizakodtam. És persze nagyon örültem a végén.
Minek tulajdonítja a Fidesz, és benne a saját maga diadalát?
– Egyértelműen hozzájárultak a sikerhez az elmúlt időszak kormánydöntései is – a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a fiatalok adómentessége mind felfelé tolta a mi oldalunkat. Mindez persze kevés lett volna helyben, ahol az elmúlt időszakban háromszor is az ellenzéki szövetség győzött. Az, hogy ugyan picivel, de több mint 20 ezer választó szavazott bizalmat nekünk, az történelmi léptékkel nézve is hatalmas siker. Nehezítette a munkát, hogy helyben újjászervezett vezetéssel vágtunk neki a kampánynak – ám úgy gondolom, ennek volt pozitív hozadéka is.
Komoly ígéretekkel jelentkezett a kampány során. A városnak tettek közül melyeket tartja a legfontosabbnak?
– A vasmű helyzetének rendezése egyértelműen prioritást élvez – újra kell teremteni a stabil működés feltételeit. Ez egy többszereplős történet, amelyben számomra a városlakók, az ott dolgozók érdeke a legfontosabb tényező. Szintén hasonlóan fontos – és a vasgyár működésével is összefüggő – tétel a légszennyezettség kérdésköre, itt egyértelműen a károsanyag-kibocsátás mérséklése a távlatos cél. Szintén ide kapcsolódik még az iparfejlesztés témája – nem kérdés, hogy szükség van új beruházásokra a fejlődés érdekében. Végül a városi sportélet lendületbe hozását említeném – és itt a versenysportok mellett nagy hangsúlyt kell szánni a tömegsportnak, valamint a lakosság sportolási lehetőségei bővítésének. Ez messzire vezet, hiszen a Duna-part rekreációs övezetté fejlesztése vagy a bicikliutak rendszerének bővítése is bőven belefér.
Mindezek nagyon hangzatosak, de léteznek már kész tervek?
– A megvalósítás elemei egyelőre a keretkoncepciók szintjén léteznek, de eltökélt vagyok a tekintetben, hogy a ciklus alatt a lehető legtöbb esetben konkrét formát öltsenek – úgy érzem, ezek garantálhatják a város és a térség fejlődését.
Az eredmények láttán sokan elkeseredtek – nem titok, én is közéjük tartozom –, míg a kormányoldal képviselői, választói természetesen örültek. Ugyanakkor a győzelmének van egy olyan lehetséges kimenete is, hogy a térség kapott egy esélyt arra, hogy ne kormányzati ellenszélben éljen. Mit gondol erről az olvasatról?
– Azt, hogy igaz. Kormánypárti térség képviselőjeként több lesz a lehetőség – ez biztos. Mint ahogy az is, hogy mindenképpen ki szeretném és ki is fogom használni ezt az esélyt.
Volt már egy ilyen időszak, amikor nem sikerült.
– Ez már a múlt, ezzel a jelenlegi helyzetben nem kívánok foglalkozni – mint ahogy immár azzal sem, hogy az elődöm, Kálló Gergely mit tett vagy nem tett a térségért képviselőként.
Apropó, Kálló Gergely gratulált a győzelméhez?
– Igen, a facebook felületén, mint ahogy egyébként Pintér Tamás polgármester és több városi képviselő is felhívott vagy írt. Nemes gesztus, köszönöm.
 Ez azért is fontos, mert a választás másnapján megjelent az önkormányzat facebook felületén egy rövid szöveg, amely az együttműködés fontosságát hangsúlyozza.  Mennyire érzi úgy, hogy a címzettek képzeletbeli listáján a dr. Mészáros Lajos név is szerepel?
– Egyértelműen így értelmeztem, így fogtam fel – és rajtam nem múlik majd, ezt egyébként meg is írtam Pintér Tamásnak. Én is úgy gondolom, hogy a kampánynak vége, most már az együttműködés ideje jön! Számomra nyilvánvaló, hogy nemcsak a Fideszt és a Fidesz szavazóit, hanem az összes városlakót kell képviselnem – mindenkit, aki a térségben él. 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.