Dunaújváros Hetilap

Országgyűlési választás (és népszavazás) – online

Öcaline - 2022. április 3. 6:48

Választott már hóesésben? Itt a remek alkalom! Eljött a nagy nap, drága böngészők és aranyos mindenki, a DO választási online közvetítéssel készül, startolunk, tartsanak-tartsatok velünk! A legfőbb intelem: tessék választani!

7.02
Egy szempontból már biztosan történelmi jelentőségű lesz a mai nap, én az összes választáson részt vettem, nálam ez a nemzeti minimum egyik fontos sarokköve, de nem emlékszem, hogy valaha is hóesésben kellett volna elballagni az urnához. Márpedig most ez a helyzet, ha nem is szakad, de masszívan esik a hó városunkban. Ez persze ne tántorítson el senkit a szavazástól! 

7.10
Miközben már lassan befutnak az első eredmények a részvételi hajlandóságtól, mutatok egy linket! Tudnivalók és aktualitások, szavazókörök és időpontok – minden fontos, amit az esedékes országgyűlési választásról és népszavazásról tudni kell. Aztán a bátrabbak el is indulhatnak, igazolvány, lakcímkártya, sál, kesztyű!

A DO választási előzetese a tudnivalókkal (katt) >>

7.21
Aki velem együtt követné nyomon a részeredményeket, illetve megnézné, hogy mi a helyzet Bácsalmáson, a fővárosban vagy Szentlőrinc környékén, annak jó szívvel ajánlom a Nemzeti Választási Iroda weboldalát. Aki a helyi vonatkozásokra kíváncsi, a város hivatalos oldalának Választás menüpontjából éri el a lokális tartalmakat. Mind a kettő link itt!

Nemzeti Választási Iroda – hivatalos oldal (katt) >>
Dunaújvárosi választási információk (katt) >>

7.28
Az összes szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson és a népszavazáson, rendkívüli eseményről sehonnan sem érkezett jelentés – mindezt Mucsi Tamás, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője közölte az MTI-vel. A 106 egyéni választókerület mind a 10 ezer 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, a szavazás feltételei biztosítottak, és a legkorábban ébredő választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.
Fontos adat, hogy a szavazókörök zárásáig, azaz 19 óráig csaknem 7,7 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.

7.33
Na még egy fontos adatsor – immár a helyi színtérre fókuszálva: városunkban és a térség településein – Adonyban, Ercsiben, Iváncsán, Kulcson, Nagyvenyimen, Perkátán, Pusztaszabolcson és Rácalmáson – összesen 82 szavazókörben várják a választókat reggel 6 órától este 19 óráig. 
A legtöbb szavazókör – rebellis hely, mutatja a szám is: 48 – szeretett városunkban van, Adonyban 3, Ercsiben 8, Iváncsán 2, Kulcson 3, Nagyvenyimen 5, Perkátán 4, Pusztaszabolcson míg Rácalmáson szintén 4 szavazókörben élhetnek jogukkal a választók.

8.28
Befutottak az első adatok!

Némi késéssel ugyan a megszokott tempóhoz mérten, de befutottak az első, 7 órai adatok a részvételi hajlandóságról. Országos viszonylatban a évjegyzékben szereplő választópolgárok száma 7 millió 693 ezer 857 fő, 7 óráig 139 ezer 667 fő járult az urnákhoz – ez 1,82 százalékos arányt jelent.

A bennünket leginkább érintő és érdeklő Fejér 4-es egyéni választókerület jobban teljesített – már ami az arányokat illeti. A névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 65 ezer 209 fő, közülük 7 óráig 1 ezer 298 fő voksolt, márpedig ez 1,99 százalékos részvételi hajlandóságot mutat. Csak emlékeztetőül: ugyanez a mutató a 2018-as országgyűlési választások idején 2,56 százalék volt. Jó, mondjuk akkor tényleg nem esett a hó.

8.38
A DO stábjából Spigott szakíró volt a leggyorsabb választó, most írta, "Voltam is savazni!" – érti, aki érti! 

8.47
Nos, szerintem már megérdemlek egy kávét, de mielőtt lekoccolok ejtőzni egy picit, megmutatom az eddigi legaranyosabb választási nógatást, Csathó Gábor posztolta reggel – erre szokták azt mondani: példás! (És persze jó egészséget kívánunk a következő négy évre is!) 

9.50
Itt a 9 órás adatsor!

Befutott az NVI újabb részeredménye, immár a 9 órai mutatókkal. Országos viszonylatban a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választópolgár közül 9 óráig 793 ezer 219 választó járult az urnákhoz, ezt 10,31 százalékos részvételi hajlandóságot mutat. 
A Fejér megyei 4-es kerület továbbra is az országos átlag fölött teljesít, a 65 ezer 209 választásra jogosult közül 7 ezer 470 fő leadta a voksát 9 óráig – vagyis az arány 11,46 százalék. Ugyanez az adat viszont 15,43 százalékpont volt 2018-ban – úgyhogy húzzunk bele, drága választók!

10.46
Mivel a 11 órai részvételi arányokra még várni kell, előkerestem pár – pont pár, kettő darab – elemzést az elmúlt esztendők választásairól. Arról szól a mese, hogyan győzhető le a Fidesz, úgyhogy egyszerre aktuális és tanulságos olvasmányok.
Az első szakmunka még a Castellum hasábjain jelent meg a 2018-as választásról, amikor Pintér Tamás a városunkban először kipróbált és azonnal sikerre vitt taktikai szavazás révén megtörte a pénzzel, paripával agyontömött fideszes gépezetet, és országos viszonylatban is ritka madárként győzni tudott az egyéni körzetben. 

Választás 2018: narancs tengerben fekete sziget (katt) >>

A második dolgozat lelőhelye már a DO – a 2020 februárjában tartott időközi választás összefoglaló elemzése, fontos tanulságokkal: egyrészt a fideszes tábor jó követhető leépüléséről, másfelől – Kálló Gergely győzelmének egyértelműen ez volt a záloga és egyúttal a legfontosabb hozadéka – az összefogás erejéről. Tények és trendek jó sok matekkal – már csak a jókedv végett is érdemes elolvasni!

Választás 2020: minta- és példaadó ellenzéki győzelem született! (katt) >>

Az persze, hogy holnap milyen elemzés születik, még a jövő zenéje, de ehhez az kell, hogy ki-ki kapja magát, és elinduljon szavazni. A hóesés már elállt, úgyhogy csak tessék, tessék! 

11.26
Befutottak az első képek, élesedett a DO alkalmi webgalériája, és innentől folyamatosan frissül is! A városvezetők közül dokumentáltan elsőként Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester járult az urnákhoz, de leadta már szavazatát Kálló Gergely országgyűlési képviselő is. 
Képeink tanúsága mellett egyre több hír érkezik arról, hogy meglódult a választói aktivitás, egyes szavazóköröknél szép sorok alakultak ki délelőtt. Ha van mutatóba választási képed, amit közkinccsé tennél, küldd el nekünk ide!

11.54
Megjöttek a 11 órai mutatók

Meglódult a választói aktivitás, az NVI most frissült adatsora szerint országosan a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választó közül 11 óráig 1 millió 982 ezer 937 fő járult az urnákhoz, ez 25,77 százalékos választói aktivitást mutat.
Nincs ok a panaszra a részvételi hajlandóság tekintetében a Fejér 4-es választókerületben: Névjegyzékben szereplő választópolgárok száma: a mutató 27,89 százalékon áll, miután a jogosult 65 ezer 209 választó közül 18 ezer 190 fő már leadta a szavazatát 11 óráig. Ezzel együtt a választási hajlandóság alacsonynak mondható egy másik adat tükrében: 2018-ban ugyanez a mutató 33,42 százalék volt! Hogy ez a végelszámolásnál kinek kedves és kinek nem, most még megjósolhatatlan.

(Szolgálati közlemény: most tartok egy picivel hosszabb szünetet, elmegyek én is szavazni, a 13 órai adatsorig online közvetítésünk szünetel, de aztán nagyon megyünk megint!)

13.47
Máris itt az összes fontos 13 órai adat

Az NVI néhány perccel ezelőtt frissített mutatói szerint átlépte a 40 százalékpontot az országos választói aktivitás 13 óráig: a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választó közül az adatsor lezárultáig 3 millió 78 ezer 29 fő voksolt, ami 40,01 százalékos részvételi hajlandóságot jelent.
Az országos nívót ha kicsivel is, de üti, a 2018-as mutatványtól viszont elmarad ez a főszám a Fejér megyei 4-es választókerületben. A számok nyelvén: a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 65 ezer 209 fő, 13 óráig közülük 26 ezer 979 választó voksolt – ez 41,37 százalékpontos részvételi arányt mutat. Ez a szám 2018-ban hasonló időben 44,61 százalék volt – vagyis ha lassan, de közelítünk ehhez az arányhoz! 

Az út és az irány jó – menjenek szavazni minél többen!

15.07
Még a 15 órai adatsor előtt egy rövid helyzetjelentés, Pintér Tamás polgármester is voksolt, ezzel együtt tudatom, hogy frissült a DO webgalériája.  És persze ezzel is arra buzdítunk mindenkit, hogy menjen el, voksoljon!

16.04
Befutott a 15 órai adatsor

Az országos mutató szerint átlépte az 50 százalékos küszöböt a választási hajlandóság, a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választó közül 15 óráig 4 millió 58 ezer 746 fő járult az urnákhoz. Az NVI adatsora alapján a választásra jogosultak 52,75 százaléka voksolt már.
A dunaújvárosi térség – vagyis a Fejér 4-es választókerület – adatai a nap során először elmaradnak az országos aránytól. A névjegyzék 65 ezer 209 szavazója közül 34 ezer 277 fő voksolt – ez 52,56 százalékos arányt mutat (ugyanez az adat 2018-ban 54,47 százalékpont volt).

A végén még bele lehet húzni, a reggeli hóesés után szép napos idő kerekedett – tegyenek, tegyetek egy könnyű sétát az urnákig!

17.47
Itt vannak a 17 órai adatsorok

Utolsó előtti részvételiarány-jelentésünk következik, drága böngészők és aranyos mindenki, de mielőtt idevésem a főbb adatokat, arra buzdítok mindenki, aki még nem tette meg, hogy mindenképpen induljon el szavazni! Minden voks számít, minden voks dönthet, vagy ahogy Márki-Zay Péter össz-ellenzéki jelölt mondta legutóbbi élő bejelentkezése során, az utolsó percben lőtt góllal is lehet meccset nyerni – és közeleg az utolsó perc! (Még egy, 18.30-as adatsorral jelentkezünk majd, aztán már az eredménnyel jövök – remény szerint késő este!)
És most lássuk a 17 órai mutatókat – országos viszonylatban a részvételi arány 62,96 százalékon állt meg, a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választó közül megjelent már az urnáknál 4 millió 840 ezer 928 fő. A városunkat is magában foglaló Fejér 4-es választókerület esetében a részvételi hajlandóság elmarad az országos átlagtól – a névjegyzékben szereplő 65 ezer 209 választásra jogosult közül 40 ezer 306 fő szavazott 17 óráig, ez 61,81 százalékos arányt jelent. Ez az arány közelít a 2018-as országgyűlési választások során mért mutatóhoz – akkor 62,93 százalékpont volt.

A feladat adott: az utolsó órákban, percekben is menjen szavazni, aki még nem volt!

18.28
Rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette a választás eddigi menetét dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője, valamint dr. Hanák Tamás, a helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke. A város jegyzője a részvételi arányok alapadatait ismertette, külön kitérve a 100-as számú szavazókörre, amelyet kifejezetten az átjelentkező városlakók számára alakítottak ki a Fejér megyei 4-es választókerületben. A Városháza "C" szárnyában működő bázison 548 szavazó voksait várták, közülük a tájékoztató kezdetéig 500 fő már le is adta szavazatát (közülük 114 fő mozgóurnát kért).  Dr. Molnár Attila arról is beszámolt, hogy a délelőtt során nemzetközi megfigyelők is érkeztek a dunaújvárosi székhelytelepüléssel működő választókerületbe: a két holland megfigyelő elsőként éppen a 100-as szavazókör munkáját ellenőrizte, majd a Napsugár Óvodában, végül az Arany János iskola mind a négy szavazókörében jártak – a város jegyzője szerint elégedettek voltak a szavazás rendjét illetően.
Dr. Hanák Tamás is kiemelte, hogy rendkívüli esemény nélkül, rendben zajlott-zajlik a választás – az egyetlen rendhagyó tényezőként a reggeli hóesést említette –, és mint mondta. egyetlen bejelentés sem ékezett a bizottsághoz a városból és a térségből. A HVB elnöke azt is hangsúlyozta, hogy bár a jogorvoslati lehetőségek korlátozottan az urnazárás után is nyitva állnak, jó esély van arra, hogy rendkívüli esemény nélkül ér véget a választás a megye 4-es választókerületében. 
A tájékoztató végén Medgyesi Miklós mondott köszönetet a szavazókörökben dolgozóknak a folyamatos jelenlétért és áldozatos munkájukért.

19.27
Itt az utolsó adatsor a részvételi arányokról!

Az NVI 18.30-as állapotokat tükröző mutatói szerint országos viszonylatban a részvételi arány 67,8 százalék volt; a névjegyzékben szereplő 7 millió 693 ezer 857 választó közül az utolsó mérésig 5 millió 216 ezer 424 fő járult az urnákhoz. 
A Fejér megyei 4-es választókerület alapadata szerint a város és térsége az országos átlagnál alacsonyabb részvételi arányt produkált – a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma 65 ezer 209 fő közül 43 ezer 123 fő jelent meg az utolsó mérésig, vagyis a jogosultak 66,13 százaléka szavazott – ez az arányszám 2018-ban 67,04 százalékpont volt.

19.32
Bónusz – a Fejér 4-es választókerülethez tartozó települések mutatóit is kigyűjtöttem – a lista a 18.30-as, vagyis az utolsó adatsor alapján készült. A településnév után zárójelben a szavazásra jogosultak száma következik, majd a tényleges választók százalékos aránya, végül az utolsó zárójelben az urnákhoz járultak száma.

Adony (3 297 fő) – 63,33 százalék (2 088 fő) 
Dunaújváros  (35 100 fő) – 67,01 százalék (23 519 fő)
Ercsi (6 531 fő) – 63,51 százalék (4 148 fő)
Iváncsa (2 267 fő) – 63,26 százalék (1 434 fő)
Kulcs (2 808 fő) – 68,13 százalék (1 913 fő)
Nagyvenyim (3 366 fő) – 71,84 százalék (2 418 fő)
Perkáta (3 165 fő) – 56,90 százalék (1 801 fő)
Pusztaszabolcs (4 788 fő) – 62,84 százalék (3 009 fő)
Rácalmás (3 887 fő) – 71,85 százalék (2 793 fő)

Ennyit a részvételi adatokról mára, online közvetítésünk ezzel véget ért, epedve várjuk és a lehető leghamarabb közöljük az eredményeket – és remény szerint némi értékeléssel is jelentkezünk!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

Országgyűlési választás 2022

Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:
Országgyűlési választás 2022  - fotó:

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.