Dunaújváros Hetilap

"... stabil, tervezhető gazdálkodás a cél"

Öcaline - 2022. április 28. 17:48

A helyzet nem rózsás, de tarthatóak a kitűzött célok – mondja Szabó Zsolt. A gazdasági és koordinációs alpolgármester megtisztelőnek tartja, hogy Dunaújvárosban nagy többséget szereztek az ellenzéki pártok, ezt a bizalmat szeretné még inkább megszolgálni a következő 2,5 évben. Interjú.

– A város gazdálkodásáról, kilátásairól terveztük a beszélgetést, de nem kerülhetjük meg a választási eredmények témáját, méghozzá a fájdalmas számokon túlmutató kérdéssel. 2019 elején, a „rabszolga” tüntetésen mondta: az ellenzéki politikusok ígérjék meg azt, hogy sosem hagyják cserben a választóikat. Hogyan viszonyul ehhez a mondatához ma, a súlyos választási vereség tükrében?
– Egyfelől tény, hogy bocsánatkéréssel tartozunk a választóknak, de ma is érvényesnek tartom. Akkor hagynánk cserben a választókat, ha mi, a jelenlegi városvezetésben nem tudnánk tovább együttműködni. Úgy érzem, hogy töretlen az együttműködés készsége közöttünk – és a pártpolitikai szempontokon messze túlmutat a szerepvállalásunk. Emberileg is megtaláltuk a közös nevezőt, másrészt változatlanul a város érdekeit tartjuk az elsőrendű szempontnak minden lépésünk, döntésünk tekintetében. Ezt személy szerint is fontosnak tartom, és talán szerénytelenség nélkül azt is állíthatom, hogy e téren Dunaújvárosban példát tudunk mutatni!
Lássuk mindezek után a fő kérdéskört: a választás után továbbra is ellenszélben marad, de milyen helyzetbe kerül, kerülhet Dunaújváros?
– A városvezetés egyik legfontosabb feladata, hogy a lakosság a lehető legkevésbé érezze a kormány és az ellenzéki önkormányzatok közötti ellentétet. Egyébként a feszültségeket sosem mi generáltuk – most is készek vagyunk együttműködni a kormányzattal a város fejlődése érdekében.
A számok nyelvén hogyan látja, folytatódik az elmúlt évek gyakorlata, a megkülönböztetés?
– Sajnos igen. Jelen állás szerint például önkormányzatunk nem kap kompenzációt a kieső iparűzési adóbevételek után; ez éves szinten körülbelül 500 millió forintos kiesést jelent. Nagyon hiányzik a büdzséből a különleges gazdasági övezet létrejötte nyomán kiesett 1,5 milliárd forintos tétel is.
Mindezek fényében milyenek a város gazdasági kilátásai?
– Rózsásnak nem nevezhetők, de tarthatóak a számok: változatlanul stabil, tervezhető gazdálkodás a cél, és átgondoltan, a józan paraszti ész és a szakmailag is megalapozott takarékosság jegyében gazdálkodunk, sőt, több fontos, a városlakók életkörülményeit, komfortját javító beruházást is tervezünk. Ezeket minden esetben egy-egy adott körzet képviselőjével egyeztetve, hiszen a legpontosabban ők tudják, hol van szükség új parkolóra, új ivókútra vagy éppen kutyafuttatóra. Nagyon fontosnak tartom, hogy a ’21-27-es fejlesztési ciklus pályázataiból a lehető legtöbb és leghasznosabb beruházást valósítsunk meg – erre jelenleg jók a kilátásaink.
A választással kezdtük, keretezzük is azzal: csalódott?
– Igen, nagyon, de nincs idő a sebek nyalogatására. Rengeteg munka áll előttünk.
Mi motiválja?
– Rengeteg erőt adott és ad a választópolgárok bizalma, de hadd mondjak egy ritkábban emlegetett tényezőt is: nagyon motiváló, hogy ilyen, szakmai szempontból tökéletesen felkészült csapattal dolgozhatok együtt a hivatalban. Ezer százalék, hogy a csapat és a „Rajta, Újváros!” politikai közössége nélkül sokkal jobban össze lennék törve. Most úgy érzem, az a legfontosabb, hogy megyünk tovább, tesszük a dolgunkat – a városért. 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.