A lakástervezés időszaka

Öcaline - 2022. május 15. 8:48

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)

Ez teljesen természetes, az a jó, ha van valamilyen koncepció, elképzelés, amely mentén el lehet indulni. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahogy konkretizálódnak az elvárások, úgy kerülnek egyre inkább előtérbe a praktikussági kérdések is.

Egy bútorban minden előny

A legjobb eset persze az, ha a használhatóság és az esztétikum nem válik el egymástól, hanem egyazon bútorban mindkét előny megtalálható.

A Nonstop Bútor webáruház ágykeret kínálatában magas és alacsonyabb ágyak is megjelennek, és érdemes tisztában lenni egy-két fontos gondolattal, melyet ezek felvetnek.

A fekvési szint magassága

Ágy vásárlása előtt jó, ha tudunk egy próbát tenni a kiszemeltünkkel, de legalább a paraméterekkel mindenképpen legyünk tisztában. Ennél a pontnál meg is kell állnunk egy kicsit, mert fekvőalkalmatosság megtekintésénél az elsődleges objektív szempont rendszerint a hosszúság és a szélesség szokott lenni.

Ez persze érthető is, hiszen ezek valóban meghatározzák az ágy használhatóságát, azonban a fekvőfelület magasságával is érdemes foglalkozni. Ez a paraméter kevésbé szokott hangsúlyos lenni, mint az említett másik kettő, pedig a kényelem szempontjából komoly jelentőséggel bír.

Talán lehetetlen is egy olyan optimális számot meghatározni, amely tökéletesen leírná azt a kényelmes magasságot, amely mellett a legkomfortosabb az ágy.

Egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy miért nincs egy jól bejáratott, minden gyártó által használt érték a fekvőfelület magasságára. Ennek oka, hogy mi, emberek különbözőek vagyunk és nemcsak testalkat, életkor, hanem nemek és egyéni preferenciák alapján is.

Több szempont is fontos lehet

Könnyű belátni, hogy egy magas embernek rendkívül kényelmetlen minden este és reggel egy számára nagyon alacsony ágyban lefeküdni és onnan felkelni. Mint ahogy az is magától értetődő, hogy egy magasabb vagy idősebb ember pedig nem szívesen tornázik naponta többször annak a kedvéért, hogy egyáltalán felmászhasson vagy lejuthasson az ágyáról.

Annak megállapítása, hogy mennyire kényelmes nekünk egy ágy magassága, nem is annyira bonyolult feladat. Legegyszerűbb, ha leülünk a kiszemelt ágy szélére, teli talppal a padlóra helyezzük a lábunkat, és ha ekkor a felső lábszárunk, azaz a combunk párhuzamos a padlóval, akkor jó helyen nézelődünk. Ilyen esetben jó eséllyel nem lesz gondunk se a lefekvéssel, se a felkeléssel, mert anatómiailag összeillünk az ágyunkkal.

Egyéb fontos tényezők

Természetesen a bútor kialakítása, minősége, szépsége is meghatározó kell, hogy legyen, de a magasság kérdése még egy szempontból jó, ha előkerül a nézelődés közben. Ez pedig nem más, mint a szoba mérete, mert egy nagy méretű szobában a túl alacsony, míg egy kis méretűben a túl magas ágy nem fog jól mutatni. E szempontok segíthetnek már a nézelődés idejében a helyes döntést meghozni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.