A lakástervezés időszaka

Öcaline - 2022. május 15. 8:48

Amikor az ember megálmodja új lakását, ezen belül hálószobáját, ezernyi szempont járhat a fejében. Mivel mindenki szereti a szépet, így az első kép, amely jellemzően megjelenik a fejünkben, az az esztétikumról szól. (X)

Ez teljesen természetes, az a jó, ha van valamilyen koncepció, elképzelés, amely mentén el lehet indulni. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahogy konkretizálódnak az elvárások, úgy kerülnek egyre inkább előtérbe a praktikussági kérdések is.

Egy bútorban minden előny

A legjobb eset persze az, ha a használhatóság és az esztétikum nem válik el egymástól, hanem egyazon bútorban mindkét előny megtalálható.

A Nonstop Bútor webáruház ágykeret kínálatában magas és alacsonyabb ágyak is megjelennek, és érdemes tisztában lenni egy-két fontos gondolattal, melyet ezek felvetnek.

A fekvési szint magassága

Ágy vásárlása előtt jó, ha tudunk egy próbát tenni a kiszemeltünkkel, de legalább a paraméterekkel mindenképpen legyünk tisztában. Ennél a pontnál meg is kell állnunk egy kicsit, mert fekvőalkalmatosság megtekintésénél az elsődleges objektív szempont rendszerint a hosszúság és a szélesség szokott lenni.

Ez persze érthető is, hiszen ezek valóban meghatározzák az ágy használhatóságát, azonban a fekvőfelület magasságával is érdemes foglalkozni. Ez a paraméter kevésbé szokott hangsúlyos lenni, mint az említett másik kettő, pedig a kényelem szempontjából komoly jelentőséggel bír.

Talán lehetetlen is egy olyan optimális számot meghatározni, amely tökéletesen leírná azt a kényelmes magasságot, amely mellett a legkomfortosabb az ágy.

Egyszerű a válasz arra a kérdésre, hogy miért nincs egy jól bejáratott, minden gyártó által használt érték a fekvőfelület magasságára. Ennek oka, hogy mi, emberek különbözőek vagyunk és nemcsak testalkat, életkor, hanem nemek és egyéni preferenciák alapján is.

Több szempont is fontos lehet

Könnyű belátni, hogy egy magas embernek rendkívül kényelmetlen minden este és reggel egy számára nagyon alacsony ágyban lefeküdni és onnan felkelni. Mint ahogy az is magától értetődő, hogy egy magasabb vagy idősebb ember pedig nem szívesen tornázik naponta többször annak a kedvéért, hogy egyáltalán felmászhasson vagy lejuthasson az ágyáról.

Annak megállapítása, hogy mennyire kényelmes nekünk egy ágy magassága, nem is annyira bonyolult feladat. Legegyszerűbb, ha leülünk a kiszemelt ágy szélére, teli talppal a padlóra helyezzük a lábunkat, és ha ekkor a felső lábszárunk, azaz a combunk párhuzamos a padlóval, akkor jó helyen nézelődünk. Ilyen esetben jó eséllyel nem lesz gondunk se a lefekvéssel, se a felkeléssel, mert anatómiailag összeillünk az ágyunkkal.

Egyéb fontos tényezők

Természetesen a bútor kialakítása, minősége, szépsége is meghatározó kell, hogy legyen, de a magasság kérdése még egy szempontból jó, ha előkerül a nézelődés közben. Ez pedig nem más, mint a szoba mérete, mert egy nagy méretű szobában a túl alacsony, míg egy kis méretűben a túl magas ágy nem fog jól mutatni. E szempontok segíthetnek már a nézelődés idejében a helyes döntést meghozni.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Visszatér a kiváló programnak ígérkező AlfaCity

Visszatér a kiváló programnak ígérkező AlfaCity

2022. júl. 06.

Már tavaly is hatalmas sikert aratott a látogatók körében a Szalki-szigeten megvalósult Alfa Romeo találkozó, avagy az AlfaCity. A szervezők akkor még csak a járványügyi korlátozásokhoz igazodva tudták elhozni a fesztivált – az idei évben már szabad a pálya! 

DSTV: új helyszínen is várják a véradókat!

DSTV: új helyszínen is várják a véradókat!

2022. júl. 06.

A nyári időszakban is fontos a véradás, derül ki a DSTV összegzéséből. Főként a balesetek növekvő száma miatt nő a vérigény – a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete új helyszínt talált a rendkívüli alkalmak szervezésére: vért adni menő a Decathlon sportembereinek is! Hangkép. 

Érdekes, színes, és kiváló – ilyen az MMK napközis tábora

Érdekes, színes, és kiváló – ilyen az MMK napközis tábora

2022. júl. 05.

Folyamatosan tartanak a táborok a Munkásművelődési Központban. A teltházas kezdeményezés kiváló hangulatban zajlik, a gyerekek számtalan érdekes program közül választhatnak.

Csökken az ereje, de péntekig marad a kánikula

Csökken az ereje, de péntekig marad a kánikula

2022. júl. 04.

A legdurvább időszaknak vége lehet a hét derekától a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint: ma még szenvedünk, de délutántól, aztán pláne kedden már jöhet egy-egy frissítő zivatar. 

Miben különbözik a Bitcoin és az Ethereum?

Miben különbözik a Bitcoin és az Ethereum?

2022. jún. 28.

Ha kriptoról van szó, elsőre mindenki a Bitcoinra gondol, pedig nem sokkal lemaradva mögötte ott van az Ethereum is. (X)

A Városháza parkolójában is siker volt a Csomagtartóvásár (galériával)

A Városháza parkolójában is siker volt a Csomagtartóvásár (galériával)

2022. jún. 27.

Az új helyszín és a nagy hőség ellenére is sikeres volt a Csomagtartóvásár és Bolhapiac közösségi kezdeményezése szombaton délelőtt – a kincsvadászok a Városháza mögötti téren válogathattak a portékából!

Brutális kánikula következik – zivatarokkal

Brutális kánikula következik – zivatarokkal

2022. jún. 27.

Már él az idei nyár első hőségriasztása, és a kánikula folytatódik, sőt, további durvulást ígér a DO időjárási szakértője. Masszívan 35 fok közelében lehetnek a hőmérsékleti értékek, enyhítő zivatar a hét közepén és végén jöhet. Brutál.