Befut az év első kánikulája

Öcaline - 2022. május 9. 8:41

Egészen pontosan csütörtökön  érkezik a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint – 30 fok is lehet, és elég elgondolkodtató, hogy pár hete még sapka-sál volt a javasolt viselet.

"Már kánikula lehet csütörtökön!" – elég egyértelmű jelzéssel kezdi szokásos prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztője. Még azért nincs csütörtök, és addig is lesznek érdekes mutatványok az időjárás terén: ma például a többórás napsütést gomolyfelhők zavarják, és főleg a nap második felében alakulnak ki záporok, zivatarok. Egyre inkább megélénkül az északkeleti szél, de már kora nyári értékekkel számolhatunk: 20-26 fok között változik a hőmérséklet.
A közeli kilátások még több napsütést ígérnek a friss modellek szerint: kedden már kevés gomoly- és fátyolfelhő jelenik meg az égen, és csupán a déli, délnyugati határszélen fordulhat elő csapadék. 20-25 fok valószínű, és gyenge marad a délnyugatira forduló szél.
A folytatás is szép időt ígér – főként az északi hegyes-völgyes tájakon fátyolfelhők szűrik a kellemes májusi napsütést, de mindenütt erősödik a nappali felmelegedés. Kifejezetten nyárias idő alakul ki – országszerte 25-26 fokos maximumokkal. Még melegebb lesz csütörtökön, amikor a délnyugati széllel mediterrán légtömegek érkeznek térségünkbe. Továbbra is sok napsütésre van kilátás kevés gomoly, több fátyolfelhővel – országszerte nyárias idő lesz 25-30 fok közötti értékekkel.
A hét utolsó napjaiban csökken a hőmérséklet, szeles, de jellemzően napos idő várható – érdemi csapadék nélkül. A középtávú előrejelzések specialistája szerint pénteken gyakrabban növekszik meg a gomolyfelhőzet, és főleg nyugaton záporok, zivatarok is lehetnek. De még kitart a májusi nyár – 27-28 fok körüli meleggel. A hét végére csökken a felmelegedés, szeles, néhol kifejezetten borongós idő várható, 22-24 fokos csúcsokkal.

De már most megmutatja magát a nyár – az első kánikulai nap már a héten megérkezik!

(Fotó: Így látjuk MI! – Kuruczné Gál Kriszta felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!