Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csodálatos hangverseny a sorozatnyitón

Öcaline - 2022. május 31. 9:54

Minden ízében remek, az együttes szép történetéhez méltó koncerttel kezdődött a Dunaújvárosi Vegyeskar alapításának 70. évfordulója alkalmából tervezett sorozat – a jubileumi eseményt múlt vasárnap rendezték, még a helyszín is stílszerű volt!

A Városháza "C" szárnyának díszterme adott otthont az ünnepi sorozat nyitányának – egyfelől a terem kiváló akusztikája, másrészt az a tény indokolta a választást, hogy 1952-ben éppen a Városi Tanács határozott a vegyeskar létrehozásáról.

Három koncerttel ünnepelnek

Mielőtt a vasárnapi hangverseny részleteire térnénk, jöjjenek a tervek: mint Könyves Ágnes, a kórus egyik karnagya a DSTV kamerája előtt hangsúlyozta, három ünnepi koncert is szerepel a jubileumi  évad naptárában. A világi művekből álló válogatással kezdődött a sorozat, a folytatás a Templomok éjszakája című országos programhoz időzítve egyházzenei kompozíciókból álló hangverseny lesz ősz elején, majd – mintegy ráadásként – novemberben egy olyan gálakoncerttel koronázzák a sorozatot, amelyre az együttes volt tagjait is várják, közös éneklésre.
Az egész évadon átívelő sorozattal méltó módon kívánnak emlékezni az alapításra és a kórus születése óta eltelt évtizedekre – ennek jegyében szervezték a vasárnapi hangversenyt is, amely előtt és szünetében a kórustörténet jeles vagy éppen vidám pillanatait megörökítő képek vetítésével is kedveskedtek a közönségnek.

Remek repertoár – remekül

A hangverseny, amelyen a közönség soraiban ülve a kórus több valahai elnöke mellett részt vett dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő, valamint Szabó Zsolt koordinácós és gazdasági alpolgármester is, minden ízébe visszaigazolta az előzetes várakozásokat. Szépen csengtek a reneszánsz madrigálok és a romantika korszakának formátumos darabjai Kurucz Gergely dirigálásával – az első vastapsot Brahms Bűvös éj című kompozíciójának tolmácsolása kapta, megérdemelten. Verdi szerzeménye, a Rabszolgák kara Antal Anna (zongora) közreműködésével szólt nagyon nagyot, és a blokk pazar befejezése volt Bartók Négy szlovák népdal című műve.
A szünet után Ács Bálint 70 év című, az alkalomra írt versével kezdődött – a kórustag költeményét a szintén az énekesek sorait erősítő Klamerusz Mária tolmácsolta –, majd Könyves Ágnes vezényletével a XX. századi és kortárs szerzők műveiből hallhatott kitűnő válogatást a közönség. Gyönyörű volt a nyitódarab – Petrovics Emil: "Játszik a szél" –, de vastapsot érdemelt Tóth Péter ritkán hallható, Dsida Jenő versére komponált Lángok című szerzeményének előadása is.
A koncert vége is tartogatott szépséges meglepetéseket: remekül sikerült Kocsár Miklós Hegyet hágék című, archaikus népi imádságokra komponált művének előadása, majd a szintén gesztusértékű választás, Pászti Miklós Csángó magyar szerelmi dalok című szerzeményének előadása is. (A szerző a vegyeskar ősének számító amatőr formáció karnagya volt Sztálinvárosban.)
És a fináléra is jutott egy energiabomba: a kórus egyik sikerdarabja,  Bárdos Lajos Dana dana című műve volt a ráadás. Soha jobb kezdést – boldog születésnapot, Dunaújvárosi Vegyeskar!
 

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.