Dunaújváros Hetilap

Futással, bringával az egészségért és az állatokért

spigott - 2022. május 12. 7:30

A Sportolj, Dunaújváros! jótékonysági programsorozat keretein belül rendezik meg idén a Fut a város elnevezésű futóversenyt, valamint a hagyományos, immáron harminchatodik Bringatúrát május második, illetve június első felében.

Sajnos több hagyományos városi rendezvényről is le kellett mondanunk az elmúlt években a koronavírus járvány miatt, ám a korlátozások eltörlésével újra több olyan eseményen vehetnek részt városunk lakói, melyek korábban évről évre rengeteg érdeklődőt vonzottak. A városi rendezvények közül óriási népszerűségnek örvendett a "Fut a város" elnevezésű futóverseny, illetve a hagyományos Bringatúra, melyeken idén végre újra nekiveselkedhetnek a kijelölt távolnak a mozogni, sportolni vágyók.

A két közösségi kezdeményezés szervezői és támogatói közös sajtótájékoztatón számoltak be az örömhírről, hogy az ötödik alkalommal sorra kerülő futóversenyt május 21-én, míg a harminchatodik bringatúrát június 11-én rendezik meg a már megszokott útvonalakon.

Petrás Gábor, a Sportolj Dunaújváros elnevezésű programsorozat főszervezője kiemelte, a futóverseny fővédnöki tisztjét dr. Jobbágy Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, míg a bringatúráét Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója vállalta el:
– A Fut a város elnevezésű verseny hivatalosan május 21-én nyolc órakor kezdődik, de a futók fél tíztől rajtolnak el a gyermekeknek szánt kettő, valamint a felnőttek számára kiírt négy kilométeres távon, majd a Városháza téri befutót követően két fődíjat adunk át a szerencséseknek. A 36. Bringatúrán június 11-én, reggel nyolc órától kezdődik el a regisztráció, kilenckor indulunk Mezőfalvára, itt a szokásos pihenő várja a résztvevőket, majd tizenegy órakor indulunk vissza Dunaújvárosba. A célba érkezést követően jöhet a tombolahúzás, hat kerékpár mellett rengeteg kisebb ajándékot sorsolunk ki támogatóinknak köszönhetően. Mind a két rendezvényünk ingyenes, ugyanakkor a rajtszámok átvétele regisztrációhoz, regisztrációs díjhoz kötött, s ennek teljes összege a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telep támogatását szolgálja. Fontos információ, hogy az önkormányzattól a hatósági, területfoglalási engedélyeket megkaptuk, nagyon köszönjük a segítséget.
A legfontosabb technikai információk ismertetését követően a rendezvények támogatói, egyéb szervezői osztották meg gondolataikat arról, miként várják a májusi futóversenyt, illetve a három héttel későbbi bringatúrát.

Dr. Jobbágy Lajos, a Szent Pantaleon Kórház orvos igazgatója, a Fut a város fővédnöke: – Nagyon szeretnénk, ha a kórházban minél kevesebb rászorulót kelljen fogadnunk, ez a lakosság érdeke is. Az egészséges életmód hirdetésében életmóddal igyekszem példát mutatni, s nagyon örültem, hogy meghívtak erre a rendezvényre, s bár most rengeteg feladat talált meg, ezt nagyon nagy örömmel fogadtam el, s kacérkodom azzal is, hogy ha résztávon is, de részt veszek a futáson.

Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője: – A Fut a város egy könnyen biztosítható rendezvény, ugyanakkor a bringatúrán azért rejt magában kockázatot a 6219-es út, de nagyon bízom abban, hogy mindenki belátó lesz, a bringatúra résztvevői mellett a szembe haladók is. A Magyar Közút félpályás útzárat engedélyezett oda és vissza, a városban viszont ismét teljes pályazár mellett kerékpározhatnak a résztvevők, s természetesen azt remélem, hogy sérülés nélkül megússzuk a bringatúrát.

Csizmadia Brigitta, a KGYD Autókereskedés ügyvezetője: – Nagy megtiszteltetés, hogy ismét mi lehetünk a Fut a város főtámogatói, nagyon szeretünk adományozni, illetve a sport a cégen belül is több ember életének része. Mi is ugyanúgy részt veszünk a megméretésen, lefutjuk a távot, s mivel az állatokat is nagyon szeretjük, őket is szeretnék támogatni ezzel.

Balogh Katalin, főszervező: – Az idei évben is elhelyeztük a szokásos adományládáinkat, s minden évben mást támogatunk az így összegyűlt összegből. Idén Létai Attila által vezetett Ebrendészeti Telepet választottuk, mivel az állatok mindig is nagyon közel álltak hozzánk, s látva Attila munkáját, nagyon megkedveltük őt. Szeretnénk minél többet segíteni, mi ehhez értünk, sportot szervezünk, s ha ezt a kettőt össze tudjuk hozni, akkor boldogok vagyunk.

Képek forrása: DLSZ/Ihász Martin

Létai Attila ebrendész, az Önkormányzati Ebrendészeti Telep vezetője: – Mindenekelőtt kiváló kezdeményezésnek tartom ezeket a sportrendezvényeket, elsősorban az egészséges életmódra nevelés és közösségépítő jellege miatt. Az, hogy ez egy ilyen nemes célt is tud szolgálni, mint ezeknek az elárvult, elhagyott állatoknak a segítése, az pedig kifejezetten tiszteletre méltó, amit őszinte szívvel köszönök a szervezőknek.

Szabó András, az MK-Tec tulajdonosa: – Nem először támogatunk jótékonysági rendezvényeket, a társadalmi felelősségvállalás mindig fontos volt számunkra, az pedig külön örömmel tölt el, hogy egy ilyen városi szintű rendezvénynek, mint a bringatúra, főtámogatói lehetünk.

Szalai Babett, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának kapitánya: – Számunkra egy ilyen esemény mindig nagyon fontos, szeretünk ezeken részt venni, s támogatni különböző jótékonysági kezdeményezéseket. Mi is nagyon örülünk akkor, amikor minden évben minél több gyermek jön hozzánk kézilabdázni, mert a sport nagyon jó közösségformáló, ráadásul egészséges is, így mi is azon vagyunk, hogy ez az üzenet minél több emberhez, fiatalhoz eljusson.

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.