Dunaújváros Hetilap

Futással, bringával az egészségért és az állatokért

spigott - 2022. május 12. 7:30

A Sportolj, Dunaújváros! jótékonysági programsorozat keretein belül rendezik meg idén a Fut a város elnevezésű futóversenyt, valamint a hagyományos, immáron harminchatodik Bringatúrát május második, illetve június első felében.

Sajnos több hagyományos városi rendezvényről is le kellett mondanunk az elmúlt években a koronavírus járvány miatt, ám a korlátozások eltörlésével újra több olyan eseményen vehetnek részt városunk lakói, melyek korábban évről évre rengeteg érdeklődőt vonzottak. A városi rendezvények közül óriási népszerűségnek örvendett a "Fut a város" elnevezésű futóverseny, illetve a hagyományos Bringatúra, melyeken idén végre újra nekiveselkedhetnek a kijelölt távolnak a mozogni, sportolni vágyók.

A két közösségi kezdeményezés szervezői és támogatói közös sajtótájékoztatón számoltak be az örömhírről, hogy az ötödik alkalommal sorra kerülő futóversenyt május 21-én, míg a harminchatodik bringatúrát június 11-én rendezik meg a már megszokott útvonalakon.

Petrás Gábor, a Sportolj Dunaújváros elnevezésű programsorozat főszervezője kiemelte, a futóverseny fővédnöki tisztjét dr. Jobbágy Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, míg a bringatúráét Szemenyei István, a Rudas iskola igazgatója vállalta el:
– A Fut a város elnevezésű verseny hivatalosan május 21-én nyolc órakor kezdődik, de a futók fél tíztől rajtolnak el a gyermekeknek szánt kettő, valamint a felnőttek számára kiírt négy kilométeres távon, majd a Városháza téri befutót követően két fődíjat adunk át a szerencséseknek. A 36. Bringatúrán június 11-én, reggel nyolc órától kezdődik el a regisztráció, kilenckor indulunk Mezőfalvára, itt a szokásos pihenő várja a résztvevőket, majd tizenegy órakor indulunk vissza Dunaújvárosba. A célba érkezést követően jöhet a tombolahúzás, hat kerékpár mellett rengeteg kisebb ajándékot sorsolunk ki támogatóinknak köszönhetően. Mind a két rendezvényünk ingyenes, ugyanakkor a rajtszámok átvétele regisztrációhoz, regisztrációs díjhoz kötött, s ennek teljes összege a Dunaújvárosi Ebrendészeti Telep támogatását szolgálja. Fontos információ, hogy az önkormányzattól a hatósági, területfoglalási engedélyeket megkaptuk, nagyon köszönjük a segítséget.
A legfontosabb technikai információk ismertetését követően a rendezvények támogatói, egyéb szervezői osztották meg gondolataikat arról, miként várják a májusi futóversenyt, illetve a három héttel későbbi bringatúrát.

Dr. Jobbágy Lajos, a Szent Pantaleon Kórház orvos igazgatója, a Fut a város fővédnöke: – Nagyon szeretnénk, ha a kórházban minél kevesebb rászorulót kelljen fogadnunk, ez a lakosság érdeke is. Az egészséges életmód hirdetésében életmóddal igyekszem példát mutatni, s nagyon örültem, hogy meghívtak erre a rendezvényre, s bár most rengeteg feladat talált meg, ezt nagyon nagy örömmel fogadtam el, s kacérkodom azzal is, hogy ha résztávon is, de részt veszek a futáson.

Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője: – A Fut a város egy könnyen biztosítható rendezvény, ugyanakkor a bringatúrán azért rejt magában kockázatot a 6219-es út, de nagyon bízom abban, hogy mindenki belátó lesz, a bringatúra résztvevői mellett a szembe haladók is. A Magyar Közút félpályás útzárat engedélyezett oda és vissza, a városban viszont ismét teljes pályazár mellett kerékpározhatnak a résztvevők, s természetesen azt remélem, hogy sérülés nélkül megússzuk a bringatúrát.

Csizmadia Brigitta, a KGYD Autókereskedés ügyvezetője: – Nagy megtiszteltetés, hogy ismét mi lehetünk a Fut a város főtámogatói, nagyon szeretünk adományozni, illetve a sport a cégen belül is több ember életének része. Mi is ugyanúgy részt veszünk a megméretésen, lefutjuk a távot, s mivel az állatokat is nagyon szeretjük, őket is szeretnék támogatni ezzel.

Balogh Katalin, főszervező: – Az idei évben is elhelyeztük a szokásos adományládáinkat, s minden évben mást támogatunk az így összegyűlt összegből. Idén Létai Attila által vezetett Ebrendészeti Telepet választottuk, mivel az állatok mindig is nagyon közel álltak hozzánk, s látva Attila munkáját, nagyon megkedveltük őt. Szeretnénk minél többet segíteni, mi ehhez értünk, sportot szervezünk, s ha ezt a kettőt össze tudjuk hozni, akkor boldogok vagyunk.

Képek forrása: DLSZ/Ihász Martin

Létai Attila ebrendész, az Önkormányzati Ebrendészeti Telep vezetője: – Mindenekelőtt kiváló kezdeményezésnek tartom ezeket a sportrendezvényeket, elsősorban az egészséges életmódra nevelés és közösségépítő jellege miatt. Az, hogy ez egy ilyen nemes célt is tud szolgálni, mint ezeknek az elárvult, elhagyott állatoknak a segítése, az pedig kifejezetten tiszteletre méltó, amit őszinte szívvel köszönök a szervezőknek.

Szabó András, az MK-Tec tulajdonosa: – Nem először támogatunk jótékonysági rendezvényeket, a társadalmi felelősségvállalás mindig fontos volt számunkra, az pedig külön örömmel tölt el, hogy egy ilyen városi szintű rendezvénynek, mint a bringatúra, főtámogatói lehetünk.

Szalai Babett, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának kapitánya: – Számunkra egy ilyen esemény mindig nagyon fontos, szeretünk ezeken részt venni, s támogatni különböző jótékonysági kezdeményezéseket. Mi is nagyon örülünk akkor, amikor minden évben minél több gyermek jön hozzánk kézilabdázni, mert a sport nagyon jó közösségformáló, ráadásul egészséges is, így mi is azon vagyunk, hogy ez az üzenet minél több emberhez, fiatalhoz eljusson.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.