Dunaújváros Hetilap

Mentők napja: a mindennapok hőseit ünnepeljük

Terdik Péter - 2022. május 13. 8:44

E hónapban is számos jeles napról és eseményről emlékezhetünk meg: ilyen például a mentők napja is. Az eseményt az Önkéntes Mentőegyesület május 8-i megalakulása és május 10-i munkába állása apropóján ünnepeljük az utóbbi napon.

A mentők napja apropóján szükséges egy rövid történelmi kitekintés, hiszen Magyarországon sokáig nem volt egységes és országos az egészségügyi ellátás. A külföldön diplomát szerzett orvosok először kisebb körben adták át a tudásokat az országban gyógyító szakembereknek, hiszen helyi képzések még az 1700-as években sem igazán voltak.

A kezdetek 

A téma feldolgozásához Kronászt Margit történész-muzeológus beszámolója nyújtott segítséget. 1887. május 8-án Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére megalakult az Önkéntes Mentőegyesület, majd két nappal később már aktív ellátást biztosított a bajbajutottaknak. Ennek tiszteletére lett május 10. a mentők napja, sőt, az Országos Mentőszolgálat is ezen a napon kezdte meg a működését 1948-ban. Míg kezdetben a szakemberképző magánegyetemeken tanulhattak az orvosok és a sebészek, az 1900-as évekhez közeledve egyre több szakirodalom jelent meg, így a képzés színvonala is jelentős mértékben fejlődött. A hozzáértők mellett a laikusok számára is elérhetővé vált az alapvető segítségnyújtáshoz szükséges tudás.

Fontos előrelépés 

Manapság már (sajnos) mindennapos, hogy az utakon összetalálkozunk egy-egy szirénázó mentőautóval. Hazánkban az első e célt szolgáló jármű 1902-ben állt szolgálatba, azonban ez fekvőbeteg szállításra még nem volt alkalmas. Minderre csak később kerülhetett sor a technológia fejlődésével. A magyar egészségügy szempontjából egy fontos dátum volt Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületének 1926-os megalakulása. A Dr. Paulikovics Elemér által életre hívott szervezet először kezdett el vidéki bázisokon is tevékenykedni. Míg kezdetben csak egy tucat mentőállomás volt elérhető, a szervezet 1948-as államosításáig már több száz vidéki helyszínen is ellátták a bajbajutottakat. Azóta az igazi hétköznapi hőseink, az Országos Mentőszolgálat munkatársai látják el embereket.

Dunaújvárosban is koszorúztak 

A helyi mentőállomáson a 2005. február 12-én szolgálat teljesítés közben elhunyt Nagy Imre emlékére állított emléktáblánál is koszorúztak a szervek képviselői. Orosz Csaba önkormányzati képviselő és Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszt tisztelegtek egykori kollégájuk, és az országban egykor mentősként dolgozó szakemberek emléke előtt. Az esemény apropóján a képviselő azt mondta, ezek az emberek az év minden napján felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek, minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek.

(A címlap- és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.