Dunaújváros Hetilap

Mentők napja: a mindennapok hőseit ünnepeljük

Terdik Péter - 2022. május 13. 8:44

E hónapban is számos jeles napról és eseményről emlékezhetünk meg: ilyen például a mentők napja is. Az eseményt az Önkéntes Mentőegyesület május 8-i megalakulása és május 10-i munkába állása apropóján ünnepeljük az utóbbi napon.

A mentők napja apropóján szükséges egy rövid történelmi kitekintés, hiszen Magyarországon sokáig nem volt egységes és országos az egészségügyi ellátás. A külföldön diplomát szerzett orvosok először kisebb körben adták át a tudásokat az országban gyógyító szakembereknek, hiszen helyi képzések még az 1700-as években sem igazán voltak.

A kezdetek 

A téma feldolgozásához Kronászt Margit történész-muzeológus beszámolója nyújtott segítséget. 1887. május 8-án Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére megalakult az Önkéntes Mentőegyesület, majd két nappal később már aktív ellátást biztosított a bajbajutottaknak. Ennek tiszteletére lett május 10. a mentők napja, sőt, az Országos Mentőszolgálat is ezen a napon kezdte meg a működését 1948-ban. Míg kezdetben a szakemberképző magánegyetemeken tanulhattak az orvosok és a sebészek, az 1900-as évekhez közeledve egyre több szakirodalom jelent meg, így a képzés színvonala is jelentős mértékben fejlődött. A hozzáértők mellett a laikusok számára is elérhetővé vált az alapvető segítségnyújtáshoz szükséges tudás.

Fontos előrelépés 

Manapság már (sajnos) mindennapos, hogy az utakon összetalálkozunk egy-egy szirénázó mentőautóval. Hazánkban az első e célt szolgáló jármű 1902-ben állt szolgálatba, azonban ez fekvőbeteg szállításra még nem volt alkalmas. Minderre csak később kerülhetett sor a technológia fejlődésével. A magyar egészségügy szempontjából egy fontos dátum volt Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületének 1926-os megalakulása. A Dr. Paulikovics Elemér által életre hívott szervezet először kezdett el vidéki bázisokon is tevékenykedni. Míg kezdetben csak egy tucat mentőállomás volt elérhető, a szervezet 1948-as államosításáig már több száz vidéki helyszínen is ellátták a bajbajutottakat. Azóta az igazi hétköznapi hőseink, az Országos Mentőszolgálat munkatársai látják el embereket.

Dunaújvárosban is koszorúztak 

A helyi mentőállomáson a 2005. február 12-én szolgálat teljesítés közben elhunyt Nagy Imre emlékére állított emléktáblánál is koszorúztak a szervek képviselői. Orosz Csaba önkormányzati képviselő és Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszt tisztelegtek egykori kollégájuk, és az országban egykor mentősként dolgozó szakemberek emléke előtt. Az esemény apropóján a képviselő azt mondta, ezek az emberek az év minden napján felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek, minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek.

(A címlap- és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

Monstre közgyűlésre készülhetnek a képviselők

2022. máj. 18.

A nyílt ülésen több mint 40, zárt ajtók mögött további 1 tétel szerepel a közgyűlés napirendjén – az önkormányzat képviselői a Városháza közgyűlési termében tanácskoznak csütörtökön délelőtt.

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

Jótékony maciözön a Civilházban (galériával)

2022. máj. 18.

Minden, ami Maci – ezzel a sokatmondó címmel nyílt kiállítás a Római körúti bázison hétfőn délután. A tárlat egy jótét sorozat első állomása, mintegy 800 mackót láthatnak a vendégek!

DSTV: technikumi lomtalanítás

DSTV: technikumi lomtalanítás

2022. máj. 18.

A tavaszi időszak utolsó lomtalanításáról tudósít a DSTV összeállítása. A Technikum II. városrészben szervezték az elektronikus hulladékgyűjtéssel kiegészített akciót a hét végén. Hangkép.

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

Adj vért mozijegyért – és ments meg a Kultikban három életet!

2022. máj. 17.

Rendhagyó helyszín, rendkívüli akcióval körítve, az önkéntes segítségnyújtás jegyében: a Kultik Dunaújváros lesz a következő véradás helyszíne – csütörtökön várják a mozi hőseit!

Közösen keresik a megoldást

Közösen keresik a megoldást

2022. máj. 16.

Régóta okoz gondot Dunaújvárosban az 5-ös körzetben a Köztársaság utcában a zöldterületen áthajtó, járdára felálló áruszállító kamionok jelenléte. Raduka Zsuzsanna, a körzet képviselője az önkormányzat munkatársaival és az érintettekkel a helyszínen járt, hogy közösen keressenek megoldást a problémára. 

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

EpiPen injekciókkal segített és egyedülálló városi összefogást tervez a Duna Plazma az ovisok részére!

2022. máj. 15.

A februári nyitány óta egyre népszerűbb Duna Plazma az elmúlt hónapokban több közösségi kezdeményezéssel, támogatással rukkolt elő, a napokban extra akciókkal kényeztette a plazmaadókat, de most minden eddiginél nagyobb akcióval várja a segítőket. (X)

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

Közös erővel szépítik tovább Szabó Zsolt körzetét

2022. máj. 14.

Az elmúlt időszakban kapott lakossági megkeresésekről tartott körzetbejárást Szabó Zsolt alpolgármester, a 6-os számú választókörzet önkormányzati képviselője. A képviselő beszámolt arról is, hogy számos helyen megindultak a munkálatok a korábbi körzetbejárásokon megbeszéltek szerint.