Dunaújváros Hetilap

Mentők napja: a mindennapok hőseit ünnepeljük

Terdik Péter - 2022. május 13. 8:44

E hónapban is számos jeles napról és eseményről emlékezhetünk meg: ilyen például a mentők napja is. Az eseményt az Önkéntes Mentőegyesület május 8-i megalakulása és május 10-i munkába állása apropóján ünnepeljük az utóbbi napon.

A mentők napja apropóján szükséges egy rövid történelmi kitekintés, hiszen Magyarországon sokáig nem volt egységes és országos az egészségügyi ellátás. A külföldön diplomát szerzett orvosok először kisebb körben adták át a tudásokat az országban gyógyító szakembereknek, hiszen helyi képzések még az 1700-as években sem igazán voltak.

A kezdetek 

A téma feldolgozásához Kronászt Margit történész-muzeológus beszámolója nyújtott segítséget. 1887. május 8-án Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére megalakult az Önkéntes Mentőegyesület, majd két nappal később már aktív ellátást biztosított a bajbajutottaknak. Ennek tiszteletére lett május 10. a mentők napja, sőt, az Országos Mentőszolgálat is ezen a napon kezdte meg a működését 1948-ban. Míg kezdetben a szakemberképző magánegyetemeken tanulhattak az orvosok és a sebészek, az 1900-as évekhez közeledve egyre több szakirodalom jelent meg, így a képzés színvonala is jelentős mértékben fejlődött. A hozzáértők mellett a laikusok számára is elérhetővé vált az alapvető segítségnyújtáshoz szükséges tudás.

Fontos előrelépés 

Manapság már (sajnos) mindennapos, hogy az utakon összetalálkozunk egy-egy szirénázó mentőautóval. Hazánkban az első e célt szolgáló jármű 1902-ben állt szolgálatba, azonban ez fekvőbeteg szállításra még nem volt alkalmas. Minderre csak később kerülhetett sor a technológia fejlődésével. A magyar egészségügy szempontjából egy fontos dátum volt Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesületének 1926-os megalakulása. A Dr. Paulikovics Elemér által életre hívott szervezet először kezdett el vidéki bázisokon is tevékenykedni. Míg kezdetben csak egy tucat mentőállomás volt elérhető, a szervezet 1948-as államosításáig már több száz vidéki helyszínen is ellátták a bajbajutottakat. Azóta az igazi hétköznapi hőseink, az Országos Mentőszolgálat munkatársai látják el embereket.

Dunaújvárosban is koszorúztak 

A helyi mentőállomáson a 2005. február 12-én szolgálat teljesítés közben elhunyt Nagy Imre emlékére állított emléktáblánál is koszorúztak a szervek képviselői. Orosz Csaba önkormányzati képviselő és Kiss Miklós állomásvezető mentőtiszt tisztelegtek egykori kollégájuk, és az országban egykor mentősként dolgozó szakemberek emléke előtt. Az esemény apropóján a képviselő azt mondta, ezek az emberek az év minden napján felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek, minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek.

(A címlap- és nyitókép illusztráció; belső oldali fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a részletes felhívás

2022. okt. 01.

A közelmúltban szárba szökkent önkormányzati kezdeményezés célja, hogy aktivizálja a helyi erőket – bevallottan "A tiszta Dunaújvárosért!” jelszavával! Felhívás.

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

Mától lehet avart és kerti huladékot égetni, de csak szerdánként és péntekenként!

2022. okt. 01.

Több fontos előírás és tilalom, valamint néhány jelentős kérés kapcsolódik az éppen ma kezdőd periódushoz.

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

2022. szep. 30.

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

Népszámlálás: segíti az önkitöltést az önkormányzat

2022. szep. 30.

Az idei népszámlálás  menetrendje szerint először október 1. és október 16. között, az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket. Az önkormányzat segít!

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

2022. szep. 29.

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

Idén is virágba borult városunk (galériával)

Idén is virágba borult városunk (galériával)

2022. szep. 29.

Idén 23. alkalommal hirdette meg az önkormányzat a Virágos Dunaújvárosért versenyt – nyolc kategóriában várták a nevezéseket, de díjazták az „Első Fecskéket” és a jubiláló virágosítókat is. 

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

Ünnepi áldás és templomjárás a katolikus közösségben

2022. szep. 29.

A hittanos gyermekek megáldásával és a nyitott templomok napjának programja keretében szervezett bemutatóval kezdték a római katolikusok a tanévet.