Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mikro Fesztivállal zárja az idényt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Terdik Péter - 2022. május 21. 8:02

Nagyszabású rendezvénnyel zárul a színházi idény a Bartók Színházban. A Mikro Fesztivál névre keresztelt egyhetes előadássorozat a stúdió és nagyszínpadi előadások mellett meseszínpaddal is készül a fiatalok. Pintér Tamás polgármester már megvette a bérletét, most rajtad a sor! 

Bár a pandémia alatt is folyamatosan dolgoztak, a Bartók Színház színészei és színésznői fontosnak tartják, hogy egy olyan nagyszabású rendezvénnyel zárják a színházi idényt, amelyre még nem volt példa a helyi intézmény életében.

Közös ünnepre hívnak 

Őze Áron igazgató a következő gondolatokat osztotta meg a Mikro Fesztivállal kapcsolatban:
„Ünnepelünk. Színházakat, színészeket, alkotókat, színházi dolgozókat, közönséget. 1992. július 14-én szavazta meg Dunaújváros Közgyűlése a Bartók Kamaraszínház megalapítását. Pont harminc évvel ezelőtt. Az egykori döntés jubileuma is inspirált minket, amikor elhatároztuk, hogy országos kamarafesztivált szervezünk itt. Bartók Béla progresszív etűdjeinek kifejezését kölcsön véve – „színházi mikrokozmoszt” formálunk egy hét alatt. Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamarajellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a MIKRO fővédnökségét Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus vállalta, akinek a fesztivál idején kiállítása is nyílik a Bartók Aula Galériában.”

Színes programkínálat

A június 5 és június 12 között meghirdetett előadássorozat a következő alkotásokat tárja a látogatók elé a stúdióteremben:
Június 6. Hétfő, 17:00 Született: Zrínyiné – Losonczi Kata
Június 6. Hétfő, 19:00 Anna Karenina – Trojka Színházi Társulás
Június 7. Kedd, 17:00 Vera – Kőszegi Várszínház
Június 8. Szerda, 19:00 Elem – Szkéné Színház és Ördögkatlan
Június 9. Csütörtök, 19:00 A lélek legszebb éjszakája – Örkény Színház 
A színházteremben pedig 5 további alkotás várja a vendégeket:
Június 5. Vasárnap, 19:00 Azt meséld el, Pista! – Orlai Produkció
Június 7. Kedd, 19:00 Lázadni veletek akartam – Yorick Stúdió
Június 10. Péntek, 19:00 Egy német sors – Orlai Produkció
Június 11. Szombat, 19:00 LIAison – Pokorny Lia
Június 12. Vasárnap, 19:00 Nőkből is megárt… – Bethlen Téri Színház

Pintér Tamás már megvette a bérletét 

Településünk első embere örömmel fogadta a Mikro Fesztivál hírét. A rendezvény apropóján azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a helyi intézmény egy újabb színvonalas programsorozattal örvendezteti meg a dunaújvárosiakat és a környékbelieket. Pintér Tamás kiemelte, hogy a Mikro Fesztiválra vendégségbe érkező fellépőkön és darabokon látszik, hogy az elmúlt évekbe a Bartók Színház felkerült az országos színházak térképére. A városvezető hangsúlyozta: a város minden segítséget megadnak azért, hogy ez a munka folytatódhasson. 
A polgármester minden alkotást jó szívvel ajánl a leendő látogatóknak – személy szerint a „Lázadni veletek akartam” című alkotást biztosan megtekinti majd június 7-én. 
Az előadásokra külön-külön is vásárolhatnak jegyet a látogatók 3500 forintért, de mind a stúdiótermi, mind pedig a színháztermi bemutatókra bérletváltásra is van lehetőség 15.000 forint ellenében. A rendezvénnyel kapcsolatos minden további részlet és információ a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hivatalos oldalán olvasható.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; illusztráció: Bartók Kamaraszínház)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a régi Pentele emlékezete

DSTV: a régi Pentele emlékezete

2022. szep. 25.

Sikert aratott az a könyvbemutató, amelynek a napokban adott otthont a Pentele Klubház, derül ki a DSTV összegzéséből. A Schlitterné Nyuli Anna visszaemlékezéseiből készített, Régi dunapentelei történetek című sorozat hatodik, egyben utolsó kötetével ismerkedhettek meg a résztvevők. Hangkép.

Rendhagyó tárlat és Szabadtéri Szoborparti a felső Duna-parton

Rendhagyó tárlat és Szabadtéri Szoborparti a felső Duna-parton

2022. szep. 24.

Színes megnyitó eseménnyel és rendhagyó pop-up kiállítással várja a közönséget a felső Duna-parti Szoborpark. A bemutató epicentruma a Rómeó és Júlia 1956 című kompozíció környezete lesz – és itt rendezik a megnyitót is hétfőn.

Két kiállítás a Papírmúzeumban

Két kiállítás a Papírmúzeumban

2022. szep. 24.

Két új bemutatóra várja az érdeklődőket a Magyar Papírmúzeum. A Dunai Vasmű papírrelikviái és Petőfi Sándor emlékezetének papíremlékei is láthatóak a Papírgyári úti bázison.

Országos döntőért lép színre a Hotel Hédoné

Országos döntőért lép színre a Hotel Hédoné

2022. szep. 23.

Ilyen is lehet, ha négy srác néhány senkinek sem kellő, íróasztalfiókban felejtett dalötlet ürügyén összeverbuválódik muzsikálni. A Hotel Hédoné tagjai a hét végén a CityRocks Könnyűzenei Tehetségkutató döntőbe jutásáért csapnak a húrokba. Bónusz: itt "A Világ"!

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

DSTV: hagyományőrzők az Intercisa Múzeumban

2022. szep. 23.

Nagy sikert aratott az intézmény kezdeményezése, derül ki DSTV összeállításából. A múzeum udvarában és folyosóin középkori időutazásra invitálták a vendégeket – ráadásul az eszközök jó részét ki is próbálhatták a történelem szerelmesei. Hangkép.
 

Bartók Kamaraszínház: itt suhan a "Szerelem" (galériával)

Bartók Kamaraszínház: itt suhan a "Szerelem" (galériával)

2022. szep. 22.

A magyar dráma napjához időzítve folytatja a bemutatók sorát a Bartók Kamaraszínház, Barta Lajos Szerelem című darabját ráadásul több társulat együttműködésével viszik színre – pénteken már premier!

Vegyeskar 70: csodás egyházzenei koncert (galériával)

Vegyeskar 70: csodás egyházzenei koncert (galériával)

2022. szep. 21.

Megérdemelt vastaps volt a jutalom, csodás koncerttel ajándékozta meg az evangélikus templom közönségét a Dunaújvárosi Vegyeskar múlt szombaton. Az alapítása 70. évfordulóját ünneplő kórus ezúttal egyházzenei összeállítással állt közönség elé.