Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mikro Fesztivállal zárja az idényt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Terdik Péter - 2022. május 21. 8:02

Nagyszabású rendezvénnyel zárul a színházi idény a Bartók Színházban. A Mikro Fesztivál névre keresztelt egyhetes előadássorozat a stúdió és nagyszínpadi előadások mellett meseszínpaddal is készül a fiatalok. Pintér Tamás polgármester már megvette a bérletét, most rajtad a sor! 

Bár a pandémia alatt is folyamatosan dolgoztak, a Bartók Színház színészei és színésznői fontosnak tartják, hogy egy olyan nagyszabású rendezvénnyel zárják a színházi idényt, amelyre még nem volt példa a helyi intézmény életében.

Közös ünnepre hívnak 

Őze Áron igazgató a következő gondolatokat osztotta meg a Mikro Fesztivállal kapcsolatban:
„Ünnepelünk. Színházakat, színészeket, alkotókat, színházi dolgozókat, közönséget. 1992. július 14-én szavazta meg Dunaújváros Közgyűlése a Bartók Kamaraszínház megalapítását. Pont harminc évvel ezelőtt. Az egykori döntés jubileuma is inspirált minket, amikor elhatároztuk, hogy országos kamarafesztivált szervezünk itt. Bartók Béla progresszív etűdjeinek kifejezését kölcsön véve – „színházi mikrokozmoszt” formálunk egy hét alatt. Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamarajellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a MIKRO fővédnökségét Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus vállalta, akinek a fesztivál idején kiállítása is nyílik a Bartók Aula Galériában.”

Színes programkínálat

A június 5 és június 12 között meghirdetett előadássorozat a következő alkotásokat tárja a látogatók elé a stúdióteremben:
Június 6. Hétfő, 17:00 Született: Zrínyiné – Losonczi Kata
Június 6. Hétfő, 19:00 Anna Karenina – Trojka Színházi Társulás
Június 7. Kedd, 17:00 Vera – Kőszegi Várszínház
Június 8. Szerda, 19:00 Elem – Szkéné Színház és Ördögkatlan
Június 9. Csütörtök, 19:00 A lélek legszebb éjszakája – Örkény Színház 
A színházteremben pedig 5 további alkotás várja a vendégeket:
Június 5. Vasárnap, 19:00 Azt meséld el, Pista! – Orlai Produkció
Június 7. Kedd, 19:00 Lázadni veletek akartam – Yorick Stúdió
Június 10. Péntek, 19:00 Egy német sors – Orlai Produkció
Június 11. Szombat, 19:00 LIAison – Pokorny Lia
Június 12. Vasárnap, 19:00 Nőkből is megárt… – Bethlen Téri Színház

Pintér Tamás már megvette a bérletét 

Településünk első embere örömmel fogadta a Mikro Fesztivál hírét. A rendezvény apropóján azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a helyi intézmény egy újabb színvonalas programsorozattal örvendezteti meg a dunaújvárosiakat és a környékbelieket. Pintér Tamás kiemelte, hogy a Mikro Fesztiválra vendégségbe érkező fellépőkön és darabokon látszik, hogy az elmúlt évekbe a Bartók Színház felkerült az országos színházak térképére. A városvezető hangsúlyozta: a város minden segítséget megadnak azért, hogy ez a munka folytatódhasson. 
A polgármester minden alkotást jó szívvel ajánl a leendő látogatóknak – személy szerint a „Lázadni veletek akartam” című alkotást biztosan megtekinti majd június 7-én. 
Az előadásokra külön-külön is vásárolhatnak jegyet a látogatók 3500 forintért, de mind a stúdiótermi, mind pedig a színháztermi bemutatókra bérletváltásra is van lehetőség 15.000 forint ellenében. A rendezvénnyel kapcsolatos minden további részlet és információ a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hivatalos oldalán olvasható.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; illusztráció: Bartók Kamaraszínház)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!