Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mikro Fesztivállal zárja az idényt a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Terdik Péter - 2022. május 21. 8:02

Nagyszabású rendezvénnyel zárul a színházi idény a Bartók Színházban. A Mikro Fesztivál névre keresztelt egyhetes előadássorozat a stúdió és nagyszínpadi előadások mellett meseszínpaddal is készül a fiatalok. Pintér Tamás polgármester már megvette a bérletét, most rajtad a sor! 

Bár a pandémia alatt is folyamatosan dolgoztak, a Bartók Színház színészei és színésznői fontosnak tartják, hogy egy olyan nagyszabású rendezvénnyel zárják a színházi idényt, amelyre még nem volt példa a helyi intézmény életében.

Közös ünnepre hívnak 

Őze Áron igazgató a következő gondolatokat osztotta meg a Mikro Fesztivállal kapcsolatban:
„Ünnepelünk. Színházakat, színészeket, alkotókat, színházi dolgozókat, közönséget. 1992. július 14-én szavazta meg Dunaújváros Közgyűlése a Bartók Kamaraszínház megalapítását. Pont harminc évvel ezelőtt. Az egykori döntés jubileuma is inspirált minket, amikor elhatároztuk, hogy országos kamarafesztivált szervezünk itt. Bartók Béla progresszív etűdjeinek kifejezését kölcsön véve – „színházi mikrokozmoszt” formálunk egy hét alatt. Először rendezzük meg a MIKRO Fesztivált, és reméljük, hagyomány lehet belőle. Sokszínű a program, mert sokszínű a színház. A kamarajellegű előadások pedig még közelebb hozzák a nézőkhöz a színészt. A velünk élő színházat. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a MIKRO fővédnökségét Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus vállalta, akinek a fesztivál idején kiállítása is nyílik a Bartók Aula Galériában.”

Színes programkínálat

A június 5 és június 12 között meghirdetett előadássorozat a következő alkotásokat tárja a látogatók elé a stúdióteremben:
Június 6. Hétfő, 17:00 Született: Zrínyiné – Losonczi Kata
Június 6. Hétfő, 19:00 Anna Karenina – Trojka Színházi Társulás
Június 7. Kedd, 17:00 Vera – Kőszegi Várszínház
Június 8. Szerda, 19:00 Elem – Szkéné Színház és Ördögkatlan
Június 9. Csütörtök, 19:00 A lélek legszebb éjszakája – Örkény Színház 
A színházteremben pedig 5 további alkotás várja a vendégeket:
Június 5. Vasárnap, 19:00 Azt meséld el, Pista! – Orlai Produkció
Június 7. Kedd, 19:00 Lázadni veletek akartam – Yorick Stúdió
Június 10. Péntek, 19:00 Egy német sors – Orlai Produkció
Június 11. Szombat, 19:00 LIAison – Pokorny Lia
Június 12. Vasárnap, 19:00 Nőkből is megárt… – Bethlen Téri Színház

Pintér Tamás már megvette a bérletét 

Településünk első embere örömmel fogadta a Mikro Fesztivál hírét. A rendezvény apropóján azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy a helyi intézmény egy újabb színvonalas programsorozattal örvendezteti meg a dunaújvárosiakat és a környékbelieket. Pintér Tamás kiemelte, hogy a Mikro Fesztiválra vendégségbe érkező fellépőkön és darabokon látszik, hogy az elmúlt évekbe a Bartók Színház felkerült az országos színházak térképére. A városvezető hangsúlyozta: a város minden segítséget megadnak azért, hogy ez a munka folytatódhasson. 
A polgármester minden alkotást jó szívvel ajánl a leendő látogatóknak – személy szerint a „Lázadni veletek akartam” című alkotást biztosan megtekinti majd június 7-én. 
Az előadásokra külön-külön is vásárolhatnak jegyet a látogatók 3500 forintért, de mind a stúdiótermi, mind pedig a színháztermi bemutatókra bérletváltásra is van lehetőség 15.000 forint ellenében. A rendezvénnyel kapcsolatos minden további részlet és információ a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza hivatalos oldalán olvasható.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; illusztráció: Bartók Kamaraszínház)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.