Dunaújváros Hetilap

Több utca kap szilárd burkolatot Táborálláson a beruházás nyomán

Terdik Péter - 2022. május 25. 9:43

A szennyvízhálózat kiépítését követően a csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében történik fejlesztés Táborállás egy jelentős részén. A munkálatok részleteiről Pintér Tamás polgármester és Orosz Csaba önkormányzati képviselő számolt be. 

Táborálláson, a Harcsa utca és az Üdülő sor kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester és Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője. A területen európai uniós forrásból összesen 482 millió forint értékben történik fejlesztés. 

Fontos beruházás

Nemcsak Táborállás, hanem egész Dunaújváros területén rendkívül fontos mindent megtenni a löszös földterület épségének megőrzése érdekében. Ezért – ahogyan Pintér Tamás polgármester fogalmazott – a mostani projekt részeként a felszíni vízelvezetést oldják meg zárt csatornák, beton csőereszek segítségével, összesen 452 méternyi szakaszon. Ez a szám nem egy egybefüggő utcát takar, Táborállás számos pontján építenek ki hasonló csatornákat a szakemberek az elkövetkezendő időszakban. Mivel a munkálatok nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődtek, már látható eredménye is van a beruházásnak, a sajtótájékoztató helyszínén például elkészült a Harcsa utca alsó részének térkő burkolata, a beruházás része ugyanis a vízelvezetők mellett több útszakasz szilárd burkolattal való ellátása is. Így a Harcsa utca mellett az Európatanács és Palánk utca egy része is szilárd burkolatot kap. 
Településünk első embere az esemény apropóján hangsúlyozta, büszke arra, hogy az önkormányzati képviselők apránként, egy-egy fontos beruházás segítségével teszik jobbá a városlakók életét.

Kerüljük el a katasztrófát

A polgármester beszámolóját követően Orosz Csaba önkormányzati képviselő emlékeztetett mindenkit a néhány évvel ezelőtti löszfal csúszásra, ami miatt több városlakót anyagi kár is ért. Éppen ezért volt fontos a szennyvízhálózat kiépítése, amely a közelmúltban be is fejeződött. Ennek köszönhetően az aknák helyett végre zárt rendszerben vezetik el a terület szennyvízét – ez nem csak a löszös talaj stabilitása, hanem természetvédelmi okokból is fontos. Ezt követően indulhatott el a mostani beruházás, ami a felszíni vizek elvezetését oldja meg. Mindezek együttesen nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy megelőzzük a katasztrófákat. 
A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a partfal biztonságának megőrzéséért nem csak az önkormányzatnak, hanem az ott élőknek is tenniük kell. Orosz Csaba emlékeztetett: a városlakóknak kötelességük megoldani, hogy a csapadékvíz ne az utakra, közterekre folyjék, de arra is felhívta a figyelmet, hogy semmit sem érnek a kiépített árkok, ha az ott lakók folyamatosan abba hordják a kertjükben keletkezett zöldhulladékot. De meg kell óvni a területen található rétegvíz-kiömlők tisztaságát is, hiszen ezeknek pont az a célja, hogy a felszín alatti vizek távozzanak a mélyből – ezáltal még szilárdabbá téve a földterületeket, elősegítve a partfal-csúszások megelőzését. 
Pintér Tamás és Orosz Csaba is elmondta: a város vezetésének ugyanolyan fontos a Táborállás, Pentele és az Északi lakópark is, mint a belváros. Tudnak a külső városrészek évtizedes problémáiról, amiket nem lehet egy csapásra megoldani, de – még ha kis lépésekben is – mindent megtesznek annak érdekében, hogy a belvároshoz hasonlóan az Északi lakóparkban és a Táborálláson élők is rendezett, biztonságos, és élhető környezetben élhessék a mindennapjaikat.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.