Dunaújváros Hetilap

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

Öcaline - 2022. június 30. 18:30

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

A Városháza térre, de szerencsénkre árnyékba várta a sajtó munkatársait Szabó Zsolt szerdán kora délután – a perzselő hőség nemcsak kerettel, de apropóként is szolgált a tájékoztatóhoz.

Az unokáktól, kölcsön

A túlélés záloga a környezettudatosság, amelynek vissza kell köszönnie a város mindennapjait meghatározó önkormányzati döntésekben is, hangsúlyozta a gazdasági és koordinációs alpolgármester:
– Olyan várost, és tágabb értelemben olyan környezetet kell teremtenünk, amely hosszú távon garantálja az élet feltételeit – számomra alpolgármesterként ez az egyik legfontosabb stratégiai feladat. Nemcsak azok szolgálatába szegődtem, akik gazdasági okból a hónap végétől, hanem azokéba is, akik a globális felmelegedés miatt a világ végétől félnek. Ez a két tényező egyébként szervesen összetartozik – és közhely ugyan, de nagyon igaz: a Földet nem elődeinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön. Ebből eredően olyan módon kell vigyáznunk rá, hogy majd ők is boldogan élhessenek rajta.

Fontos a klímavédelem

Szabó Zsolt felidézte, a „Rajta, Újváros!” Egyesület irányította önkormányzat egyik első meghatározó döntése volt még 2019-ben a klímavédelmi akcióterv elfogadása – és a következő uniós ciklusban is több olyan beruházást, fejlesztést terveznek, amelyek az élhető város megteremtését célozzák:
– Továbbra is elhatározott szándéka városvezetésnek a zöld területek megóvása, bővítése, hiszen egyértelmű, hogy a városnak is a városlakóknak is szükségük van enyhet adó helyekre. Ilyen hűsítő szigetek kialakítását több helyen is tervezzük, de sok más tervet is dédelgetünk. Több elképzelés is közvetlenül kapcsolódik ehhez a stratégiai célhoz: a kerékpárutak fejlesztése is távlatos elképzelésekhez kapcsolódik, de hasonlóan fontos a közlekedési lámpák harmonizálása. Ez utóbbi nemcsak azt a kétségkívül fontos célt szolgálja, hogy gyorsabban juthassanak el az autósok a város egyik pontjáról a másikba, de azt is, hogy a lámpáknál állással ne terheljék feleslegesen a légkört, környezetünket.

Párakapu, locsolás, vízosztás a hőség ellen

A város főbb útvonalainak locsolásával, a Városháza téren már hetek óta működő párakapu üzemeltetésével igyekszik elviselhetővé tenni a kánikulát a város önkormányzata. Emellett az összeállítás alapjául szolgáló tájékoztatóra időzítve vízosztási akciót szerveztek a Városháza térre – a hűsítő kezdeményezésbe Szabó Zsolt alpolgármester mellett bekapcsolódott Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt is.
Az akció egyöntetűen pozitív reakciókat váltott ki, nagy sikert aratott a kitikkadt célközönség körében – a kezdeményezés kapcsán ugyanakkor a gazdasági alpolgármester megjegyezte: reméli, a Városháza téren kiosztott petpalackok is a szelektív gyűjtőkben végzik majd.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.