A magasban végzett munka védelmének eszközei

doszerk - 2022. június 17. 18:30

Számos szakma képviselői, számos munkaterületen dolgozók kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor a magasban vagy épp a mélyben kell munkát végezniük. (X)

Vagyis amikor a szintkülönbség balesetet, sérülést okozhat. Ilyen esetekben a megelőzés érdekében leesés elleni védőeszközök használata kötelező. Az Épkézláb Munkaruha leesés elleni védőeszközei életvédelmi funkciót látnak el, és emiatt nemcsak használati lejárati idővel rendelkeznek, de előírás az évenkénti felülvizsgálat is.

Mit értünk magasban végzett munka alatt?

A legtöbb kültéri munkahelyen, de egyes beltéri munkakörülmények között is, pl. csarnokokban végzett munka esetén hasznos lehet a dolgozók láthatóságának biztosítása. A webáruház jól láthatósági kabát kínálatában különböző típusú és vastagságú, fényvisszaverőkkel ellátott ruházatot talál, amely praktikus lehet a magasban is.

Legtöbbünknek az alpin technikával dolgozó ablakmosók, karbantartók vagy favágók jutnak eszébe a magasban végzett munka kapcsán, azonban a vonatkozó előírások szerint már a talajhoz képest 1 m szintkülönbséggel végzett munka is magasban végzettnek minősül. 

Amennyiben a munka csak időszakos, nincs szükség hozzá külön képesítésre, az előírások csupán a munkavállaló megfelelő tájékoztatását, védőeszközzel történő ellátását írják elő. Emiatt különösen fontos, hogy a védelmet ellátó eszközök egyszerűen használhatóak, kényelmesek legyenek. 

Leesés elleni védelem

A leesésből, zuhanásból bekövetkezett balesetek nagy százaléka nem a nagy magasság miatt következik be, hanem megcsúszásból, egyensúlyvesztésből következően. Jó, ha a szintkülönbséggel végzett munkák esetében rendelkezésre áll valamilyen leesés elleni védelmet biztosító egyéni védőeszköz vagy ideiglenes vagy állandó stabil szerkezet, például korlát, állvány. 

A magasban végzett munkáknál a munkaterület biztosítása is szükséges a további balesetek elkerülése végett, ugyanis a munkaterületen jelenlévő más dolgozók is sérülést szenvedhetnek a leesés következtében. 

Jellemzően a 2 m felett állandóra kieépített munkahelyeken kell leesésvédelmet alkalmazni, de változó munkahelyeken már 1 m szintkülönbségnél is szükséges. Ahol mindenképp szükség van zuhanásgátló eszközökre: elektromos, gáz-, víz- és csatornázási művek, építőipar, telekom cégek. 

Mi tartozik a leesésvédő eszközök körébe?

A leesés elleni védelmet soha nem egyetlen eszköz biztosítja, hanem mindig egy teljes rendszer. Ennek elemei lehetnek: 

– teljes testheveder
– munkahelyzet-beállító deréköv
– mászógép, mászóvas
– visszahúzható és vezérelt típusú zuhanásgátlók vagy ezek kombinációi, illetve az ezekhez csatlakozó rögzítőkötelek
– lezuhanásgátlók, valamint a mélyben végzett munkáknál használható védőeszközök

Mindig a munkakörülményeknek és a végzendő munkának megfelelően válasszunk eszközt.

Az előírásokat maximálisan betartva mindent el kell követni a magaslati munka, a munkavállalók biztonságáért.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)

Így lehetsz te is profi sportfogadó

Így lehetsz te is profi sportfogadó

2024. már. 25.

Mivel az emberek szeretik a sportokat, így előszeretettel élnek a sportfogadás lehetőségével is. A többségük viszont sejtésekre alapozva, ösztönösen rakja meg tétjeit, lehet, hogy párszor bejön nekik, de hosszú távon garantáltan pénz nélkül távoznak a kasszáktól. (X)

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

Emelkedő értékek – a nyuszi már nyárias meleggel érkezik

2024. már. 25.

A periódus elejére változékony napokat, a végére (húsvét hétfőt is ideértve) nyárias időt ígér a DO meteorológiai szakértője. Masszívan 20 fok fölötti értékekkel búcsúzik a március, nagyon durva.