Dunaújváros Hetilap

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Öcaline - 2022. június 23. 18:37

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

Jelképesen a Dr. Molnár László Emlékparkban tartott tájékoztatón jelentette be egy új, kísérleti innováció létrehozásának tervét Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, a 6-os választókörzet önkormányzati képviselője.

Közvetlen kapcsolatot terveznek

A program lényege, hogy egy online felületen az igényektől a megvalósulásig nyomon követheti mindenki a körzetben megvalósuló fejlesztéseket. A rendszer éppen a döntéshozók és a lakosság közötti közvetlen kapcsolat létrejöttét, valamint a fejlesztések, munkálatok átláthatóságát célozza, magyarázta a tervek kapcsán Szabó Zsolt:
– Olyan rendszer kiépítésén dolgozunk, amely több funkció integrálásával egy transzparens, mindenki számára követhető felületet eredményez. Itt egyfelől a 6-os választókörzet minden lakója fejlesztési tervekkel, javaslatokkal élhet – ezeket elektronikus úton juttatja el a rendszer üzemeltetőihez. Természetesen minden javaslat, ötlet életképességét és fontosságát megvizsgálják az önkormányzat szakértői, és amennyiben „átmegy” az adott elképzelés, úgy erről a javaslattevő egyfelől értesítést kap, másrészt a havonta frissülő felületen nyomon is követheti a terve megvalósulását, legyen szó új parkolókról, kihelyezett padokról, rendbe hozott járdáról vagy újonnan kiépített kerékpárút-szakaszról. Ezeket a terveket már mindenki láthatja.
Szabó Zsolt elárulta: bíznak abban, hogy a rendszer üzembe állításával sok-sok olyan javaslat befut majd, amely a lakosság, a körzetben élők komfortját növeli. A képviselő még két, ritkábban emlegetett szempontot megemlített: a hamarosan beüzemelendő online felület egyfelől „ötletbörzeként” is üzemelhet, másrészt a megvalósult fejlesztések nyomán egyre többen kedvet kaphatnak ahhoz, hogy maguk is vázolják fejlesztési elképzeléseiket – így a rendszer a tervezhető fejlesztések fontos fórumává válhat.

Csokorba gyűjtött teendők

Szabó Zsolt a tájékoztató során egy "előképet" is említett: a fejlesztésekkel megbízott DVG Zrt. jelenleg is táblázatba rendezi a városban megvalósult fejlesztéseket, illetve a körzetekben végzett, megrendelt rekonstrukciós munkákat. Az egyik táblázat szerint például az elmúlt időszakban 22 tételre több mint 186 millió forintot költöttek.
Egy másik összeállítás már a 6-os körzetre koncentrál – június 30-ig nyolc, szeptember 30-ig további két feladattal végez a DVG, míg további nyolc fejlesztési, illetve rekonstrukciós tétel megrendelése már befutott. A képviselő hangsúlyozta: a megvalósuló online felület egyik fontos célja éppen ezen tervek, illetve megvalósuló fejlesztések nyomon követése. 

Praktikus tudnivalók, kísérleti jelleg

A 6-os körzet képviselője elárulta, a rendszer beüzemelése után két elérhetőséget is biztosítanak mindazoknak, akik egyrészt javaslattal kívánnak élni, másfelől nyomon szeretnék követni a megvalósult fejlesztéseket. A rendszerbe álló online felület elérhető lesz Szabó Zsolt politikusi facebook oldaláról, valamint a város hivatalos weboldaláról is. Az alpolgármester hangsúlyozta, a tervek szerint pilot projekt születik – vagyis a létrejövő rendszer egy kísérlet első, fontos állomása:
– Első körben a 6-os választókörzet lakói számára lesz elsőrendűen fontos a felület, hiszen ők tehetnek javaslatot, és a megvalósulások során is a körzet fejlesztései lesznek a fókuszban. Nem titkolt cél azonban, hogy ezzel a korszerű, minden ízében XXI. századi innovációval később az összes városlakóhoz eljussunk, hiszen ha beválik a kísérlet, akkor természetesen szeretnénk, ha az egész az egész városra, az összes választókörzetre kiterjedne a rendszer. Úgy érzem, ez egy jól működő, lakosságbarát, a döntéshozók és a városlakók kapcsolatát az online térben is közvetlenné tevő rendszer lesz – jómagam is izgatottan várom az élesítését, és persze a lakossági visszajelzéseket!

(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.

Szavazzon a közösségi e-roller rendszerről!

Szavazzon a közösségi e-roller rendszerről!

2022. jún. 18.

A próbaidőszak legurult, most a város hivatalos weboldalán várják a voksokat a helyi közlekedés új formájának megtartásáról. Hír itt, rollervoks ott!