Dunaújváros Hetilap

Messze még a vége, de javában tartanak a munkálatok

doszerk - 2022. június 12. 9:10

A 10-es körzet több pontján dolgoznak hetek óta a munkagépek. A területen több évtizedes lemaradásokat kell bepótolni, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. 

De végre fontos beruházások indultak el. Van még dolog, lenne még felújítandó út, de az idei évben olyan munkákat végeznek el, amire joggal lehetnek büszkék – mondja Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője. Megújul a Pipacs utca, a Szigeti út, a Rév út, a Ruhagyári út, a Magyar út egy szakasza a Százlábú híd előtt, valamint szilárd burkolatot kap és a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik a Palánk utcában, a Borgőz utcában, a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán. 

Szépül a Szalki-sziget

Arról még múlt pénteken adott hírt az önkormányzat hivatalos facebook-felülete, hogy új lendületet vettek a munkálatok a Szalki-sziget környezetében folyó komplex, felújítás helyszínén. Az aszfaltot már felmarták a Magyar út és a Szigeti út kereszteződésében, a napokban pedig a szegélyépítéssel folytatódik a munka. A sebességkorlátozást jelző 30-as táblát is kitették, ezzel együtt arra kértek minden autóst, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen a területen – és vigyázzon az ott dolgozókra! (Hasonló tartalmú figyelmeztetést posztolt a témában Pintér Tamás polgármester is – ehhez lásd keretes anyagunkat a 4. oldalon!)
Közben a szigeten is szépen haladnak a munkák, a szegélyek már készen vannak, az újonnan kialakítandó járdákat már térkövezik és építik a kerékpárutakat is, de látszódnak már az új parkolók helyei is. 

A mintegy 450 milliós fejlesztés révén egyszerre teremtenek lehetőséget a jelentős teherforgalmat bonyolító kikötői út komplex felújítására, valamint a Szalki-sziget rekreációs övezetének megközelítését célzó munkálatok elvégzésére. Az említett területen több évtizedre megoldódhatnak a közlekedési gondok a beruházás végeztével.
A Szalki-szigeten a nemrég átadott Remix mellett tehát jól haladnak, minden jel arra mutat, hogy sikerül tartani az augusztus elsejei átadási határidőt is, még úgy is, hogy az építkezés során több problémával szembesültek a kivitelezők, e miatt módosításokra is szükség volt, amit a képviselők el is fogadtak a múlt havi közgyűlésen. 

Van teendő az Északi lakóparkban is

Az Északi lakópark gyönyörű házaihoz is hosszú évtizedek óta sok helyen csak földút vezet. Ilyen volt a Pipacs utca is, ami részben le is volt zárva, hiszen egy része magánterület volt. A 2019-ben megválasztott új önkormányzat egyik első dolga volt, hogy megvásárolta az addig a közlekedők elől elzárt területet. 
Mezei Zsolt szerint itt is több fontos fejlemény tanúi lehetünk: egyfelől a lakóknak már nem kerülő úton kell megközelíteniük otthonaikat
Most pedig teljes hosszában és szélességében elkészült az utca aszfaltozása is, és kiszélesítették a Magyar út felőli kihajtót is. 

A szép beruházás velejárója, hogy a környező utcák lakói is hasonló beruházásokat szeretnének. Orosz Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: tudja ezeket az igényeket, amelyek jogosak is, de az idei büdzsébe a – fent már felsorolt – beruházások férnek bele. E mellett természetesen a kisebb beruházásokat igyekeznek elvégezni továbbra is. 

Időre kész lesz a táborállási csapadékvízelvezetési projekt is

A tíz évvel ezelőtti partfalomlás után vált nagyon égetővé, hogy végre elkészüljön a táborállási csatornázás és csapadékvízelvezetés. Előbbi projekt a közelmúltban lezárult, és utóbbi is a végéhez közelít. Az ott élőknek az is pozitív fejlemény, hogy a korábbi földút szilárd burkolatot kap a Palánk utcában, a Borgőz utcában, és a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán.

Javításra még csak-csak akad forrás, teljes rekonstrukcióra nem

A belterületi útfelújítások (illetve azok elmaradása) témájához fontos adalék, hogy – platformfüggetlen tényező – a mindenkori magyar kormány legalább 15 éve nem írt ki pályázatot erre a célra. Márpedig az önkormányzatok saját forrásai korlátosak – az alapképlet e téren úgy írható le, hogy javításra még csak-csak akad fedezet, de teljes rekonstrukcióra nincs. Jelenleg Dunaújváros önkormányzata is abban bízik, hogy az új, 21-27-es EU-s fejlesztési ciklusban lehetőség nyílik uniós források bevonására – keresik a megoldást, várják a pályázati lehetőségeket.
A száraz tények: jelenleg 177 kilométer úthálózatot kezel a város – nyugat felé indulva Zalakarost vagy Csornát, keleti irányban Gyomaendrőd vagy Füzesabony lehetne a célállomás ilyen távon. Az említett feladatra, vagyis az utak (és a járdák) felújítására évente mintegy 250 millió forintot fordít a város. A nagyobb lélegzetű rekonstrukciók milliárdos nagyságrendű ráfordítást igényelnek – erre belátható időn belül nem lesz forrás.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

Zárva tart a Polgármesteri Hivatal pénteken

2022. jún. 30.

A köztisztviselők napjának ünnepét ünnepi zárva tartással ünneplik. (Ünnepélyesen.)

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

Négy hónap egy dán népfőiskolán – várják a jelentkezéseket

2022. jún. 30.

Dunaújvárosi fiatalok előtt is nyitott az a program, amelyre jelentkezőket vár a Mezőföld Népfőiskolai Társaság – a négy magyar résztvevő négy hónapot tölthet egy dán népfőiskolán augusztustól decemberig. Ragadd meg az alkalmat – jelentkezz!