Dunaújváros Hetilap

Messze még a vége, de javában tartanak a munkálatok

doszerk - 2022. június 12. 9:10

A 10-es körzet több pontján dolgoznak hetek óta a munkagépek. A területen több évtizedes lemaradásokat kell bepótolni, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. 

De végre fontos beruházások indultak el. Van még dolog, lenne még felújítandó út, de az idei évben olyan munkákat végeznek el, amire joggal lehetnek büszkék – mondja Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője. Megújul a Pipacs utca, a Szigeti út, a Rév út, a Ruhagyári út, a Magyar út egy szakasza a Százlábú híd előtt, valamint szilárd burkolatot kap és a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik a Palánk utcában, a Borgőz utcában, a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán. 

Szépül a Szalki-sziget

Arról még múlt pénteken adott hírt az önkormányzat hivatalos facebook-felülete, hogy új lendületet vettek a munkálatok a Szalki-sziget környezetében folyó komplex, felújítás helyszínén. Az aszfaltot már felmarták a Magyar út és a Szigeti út kereszteződésében, a napokban pedig a szegélyépítéssel folytatódik a munka. A sebességkorlátozást jelző 30-as táblát is kitették, ezzel együtt arra kértek minden autóst, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen a területen – és vigyázzon az ott dolgozókra! (Hasonló tartalmú figyelmeztetést posztolt a témában Pintér Tamás polgármester is – ehhez lásd keretes anyagunkat a 4. oldalon!)
Közben a szigeten is szépen haladnak a munkák, a szegélyek már készen vannak, az újonnan kialakítandó járdákat már térkövezik és építik a kerékpárutakat is, de látszódnak már az új parkolók helyei is. 

A mintegy 450 milliós fejlesztés révén egyszerre teremtenek lehetőséget a jelentős teherforgalmat bonyolító kikötői út komplex felújítására, valamint a Szalki-sziget rekreációs övezetének megközelítését célzó munkálatok elvégzésére. Az említett területen több évtizedre megoldódhatnak a közlekedési gondok a beruházás végeztével.
A Szalki-szigeten a nemrég átadott Remix mellett tehát jól haladnak, minden jel arra mutat, hogy sikerül tartani az augusztus elsejei átadási határidőt is, még úgy is, hogy az építkezés során több problémával szembesültek a kivitelezők, e miatt módosításokra is szükség volt, amit a képviselők el is fogadtak a múlt havi közgyűlésen. 

Van teendő az Északi lakóparkban is

Az Északi lakópark gyönyörű házaihoz is hosszú évtizedek óta sok helyen csak földút vezet. Ilyen volt a Pipacs utca is, ami részben le is volt zárva, hiszen egy része magánterület volt. A 2019-ben megválasztott új önkormányzat egyik első dolga volt, hogy megvásárolta az addig a közlekedők elől elzárt területet. 
Mezei Zsolt szerint itt is több fontos fejlemény tanúi lehetünk: egyfelől a lakóknak már nem kerülő úton kell megközelíteniük otthonaikat
Most pedig teljes hosszában és szélességében elkészült az utca aszfaltozása is, és kiszélesítették a Magyar út felőli kihajtót is. 

A szép beruházás velejárója, hogy a környező utcák lakói is hasonló beruházásokat szeretnének. Orosz Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: tudja ezeket az igényeket, amelyek jogosak is, de az idei büdzsébe a – fent már felsorolt – beruházások férnek bele. E mellett természetesen a kisebb beruházásokat igyekeznek elvégezni továbbra is. 

Időre kész lesz a táborállási csapadékvízelvezetési projekt is

A tíz évvel ezelőtti partfalomlás után vált nagyon égetővé, hogy végre elkészüljön a táborállási csatornázás és csapadékvízelvezetés. Előbbi projekt a közelmúltban lezárult, és utóbbi is a végéhez közelít. Az ott élőknek az is pozitív fejlemény, hogy a korábbi földút szilárd burkolatot kap a Palánk utcában, a Borgőz utcában, és a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán.

Javításra még csak-csak akad forrás, teljes rekonstrukcióra nem

A belterületi útfelújítások (illetve azok elmaradása) témájához fontos adalék, hogy – platformfüggetlen tényező – a mindenkori magyar kormány legalább 15 éve nem írt ki pályázatot erre a célra. Márpedig az önkormányzatok saját forrásai korlátosak – az alapképlet e téren úgy írható le, hogy javításra még csak-csak akad fedezet, de teljes rekonstrukcióra nincs. Jelenleg Dunaújváros önkormányzata is abban bízik, hogy az új, 21-27-es EU-s fejlesztési ciklusban lehetőség nyílik uniós források bevonására – keresik a megoldást, várják a pályázati lehetőségeket.
A száraz tények: jelenleg 177 kilométer úthálózatot kezel a város – nyugat felé indulva Zalakarost vagy Csornát, keleti irányban Gyomaendrőd vagy Füzesabony lehetne a célállomás ilyen távon. Az említett feladatra, vagyis az utak (és a járdák) felújítására évente mintegy 250 millió forintot fordít a város. A nagyobb lélegzetű rekonstrukciók milliárdos nagyságrendű ráfordítást igényelnek – erre belátható időn belül nem lesz forrás.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.