Miben különbözik a Bitcoin és az Ethereum?

doszerk - 2022. június 28. 17:20

Ha kriptoról van szó, elsőre mindenki a Bitcoinra gondol, pedig nem sokkal lemaradva mögötte ott van az Ethereum is. (X)

Azt azonban még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mire jó és miben különbözik a Bitcoin hálózattól.

Az Ethereum hálózat

Az Ethereum hálózat 2015-ben kezdte el bontogatni a szárnyát, azóta pedig már olyan szintre ért el, hogy a hálózat valutáját, az ethert sokan befektetési céllal is vásárolják. Sőt, olyanok is vannak, akik az ether árfolyammozgásait követve igyekeznek nyereséget szerezni. Ez megoldható úgy is, hogy valaki manuálisan lekereskedi a változásokat, azonban automatizálni is lehet a folyamatot. Erre remek megoldást nyújtanak a Tradensea kereskedő botjai, amelyek segítségével előre beállíthatjuk a kereskedés paramétereit, amelyet utána a bot végrehajt. 

Az Ethereum elképzelése Vitalik Buterin kanadai programozó nevéhez fűződik. Ugyan a Bitcoin hálózat és az általa megnyitott perspektívák lenyűgözték, mégis úgy gondolta, hogy még ennél is többet ki lehet hozni a blokklánc technológiából. Az általa kigondolt hálózat legfontosabb ismérvei, hogy decentralizált, és okosszerződések szabályozzák a felhasználók közötti tranzakciókat, ezáltal lehetetlenné téve a csalást. Ezen megállapodások végrehajtása azonban meglehetősen erőforrásigényes, így az ezeket végrehajtó csomópontok jutalmazására hozták létre az ethert, a hálózat valutáját.

Decentralizált app store és okosszerződések

Míg a ma használatos legtöbb fontos számítástechnikai rendszer központosított, az Ethereum hálózat épp az ellenkezője: az irányítása megosztott a felhasználói között. Az olyan óriáscégek, mint az Amazon vagy a Google, az adatokat központosítva tárolja, és a tárolt adatok felett kizárólag az adott cég rendelkezik. A központosítás hátrányai közé tartozik, hogy feltörhetőek, illetve amennyiben a szerverek fizikailag megsemmisülnek, az összes adat eltűnik.

Ezzel szemben az Ethereum blokkláncon futó applikációk mindenki számára ellenőrizhetőek, ezáltal sokkal nagyobb esély van arra, hogy biztonságosak. A decentralizált működésből adódóan, nincs központi szerver, amely leállásával az egész rendszer működésképtelenné válna. Az okosszerződések pedig olyan programok, amelyek az Ethereum blokkláncon futnak, és amennyiben az előre meghatározott kritériumok fennálnak, akkor engedélyezik az adott tranzakció végrehajtását.

Az Ethereum és a Bitcoin közötti különbség

Az első és legfontosabb különbség, hogy míg a bitcoin digitális fizetőeszköznek jött létre, addig az Ethereum egy globális, decentralizált platform, amelynek nyíltságát és biztonságát számos alkalmazásban ki lehet használni. Hasonlóság, hogy mindkettőnél bányászokra van szükség, hogy a blokkláncokon futó tranzakciókat érvényesítse, azonban az Ethereum hálózaton ez lényegesen gyorsabban végbe megy.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

Jubilál és újra kipakol a Csomagtartóvásár

2022. aug. 10.

Egyéves születésnapját ünnepli, bensőséges jubileumra készül és persze a sokadalom vendégeit is várja szombaton a Csomagtartóvásár és Bolhapiac. Hangkép és kedvcsináló itt!

DSTV: újra nyitva a Remix

DSTV: újra nyitva a Remix

2022. aug. 09.

Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, derül ki a DSTV összegzéséből. A Flame Bisztro immár teljes üzemmel várja a visszatérő és leendő vendégeket – ennek apropóján terasznyitó rendezvényt szerveztek a napokban. Hangkép.

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

Végre némi lehűlés, végre némi csapadék!

2022. aug. 08.

Az elmúlt hetek tikkasztó hőségének egyelőre vége, csapadék és némi lehűlés várható a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint. Az eső nagyon kell, jöjjön, jöjjön!

DSTV: a valóra vált álom

DSTV: a valóra vált álom

2022. aug. 06.

Nemes kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület három, a településünkön elszállásolt ukrajnai háború elől menekült fiatalnak biztosított horgászati lehetőséget a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: erőnek erejével

DSTV: erőnek erejével

2022. aug. 05.

A chilitermesztés műhelytitkaiba avat be a DSTV összegzése. Schreiber Gábor egész vállalkozást épített szenvedélye köré – csípős csodái nagy népszerűségnek örvendenek a termelői piacok vendégei körében. Hangkép.
 

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

Célegyenesben a felkészülés augusztus 20. ünnepére

2022. aug. 04.

Helyszínbejárás és programismertető, több helyszín és gazdag kínálat, fontos tudnivalók és fontos kérés az ünneplők felé – bár még heteket kell várni a jeles napra, már éles kontúrokat ölt az augusztus 20-án esedékes ünnepi kínálat képe. Lássuk!

DSTV: diáktábor a Duna-parton

DSTV: diáktábor a Duna-parton

2022. aug. 04.

Helyi és környékbeli kisdiákoknak szerveztek nyári tábort a DESE Szabadidőparkjában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sok mozgással, játékkal színezett Duna-parti program nagy sikert aratott a résztvevők körében. Hangkép.