Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

doszerk - 2022. június 29. 10:47

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

Idén nyáron egy új fesztiválon ismerhetjük meg Dunaújváros és a Vasmű út elfeledett arcát: július 2-án, szombaton, valamint 3-án, vasárnap rendezi a Sugárúti Fesztivált a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a József Attila Könyvtár, az Intercisa Múzeum, és a Dunaújváros Mesél blog, valamint a budapesti Kortárs Építészeti Központ és a Valyo – Város és Folyó Egyesület .
A fesztivál első napján, azaz szombaton reggel nyolctól éjfélig lezárják a Vasmű út Kohász utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszát, ahol minden érdeklődőt különböző kulturális programok, előadások, vetítések, gyerekjátékok, kiállítások, koncertek és izgalmas események várnak.  A rendezvény délelőtt tíz órakor kezdődik és este tízig tart.

Végig a Vasmű út lesz a figyelem középpontjában

Programok egész sorával készülnek a szervezők, egyebek mellett Borsos Józsefnek köszönhetően veterán autóval rekonstruált korhű utcakép várja a látogatókat,  és a hatvanas-hetvenes évek divatját is felelevenítik.

Brunch-csal kezdődik

Nyitóeseményként a KÉK – Kortárs Építészeti Központ vár egy közös brunchra a Vasmű úton. Aki szeretne csatlakozni, hozzon magával némi harapnivalót, innivalót, és egy közös ismerkedéssel kezdődhet a fesztivál.

Retro utcai játékok

A gyermekes családokat szeretettel várja a Szmodics László által szervezett Játéktér retro utcai játékokkal és kézműves foglalkozásokkal.

DunaKosár a Vasmű úton is

A helyi értékek kiemelt szerepet kapnak a fesztiválon, akiknek fontos a fenntartható életmód és szeretné a helyi termelőket támogatni, azoknak érdemes felkeresnie a Vasmű útra kitelepülő DunaKosár termelői piacot – náluk megismerkedhet a kosárközösség jelentésével és vásárolni is lehet majd a helyi termelőktől. 

Sugárúti Lapozó – könyvtár-terasz a Vasmű úton

Egész napos izgalmas programokkal készül ezen felül még a József Attila Városi Könyvtár a Könyvtár-teraszon, lesznek városi tematikájú társasjátékok a KÉK és a Valyo jóvoltából, valamint a kalandor szelleműek részt vehetnek egy kincskereső játékon is, végig az egész Vasmű úton. Részesei lehetünk egy közösségi színezésnek is Brückner János képzőművész segítségével.

Múltidéző fotófal

Akik szeretnék hazavinni a fesztivál szellemiségét, mindenképp álljanak meg egy percre a Kortárs Művészeti Intézet által szervezett fotófalnál, ahol digitális múltidézéssel elevenítik meg a csillogó Vasmű utat és bárkit lefotóznak egy általa kiválasztott régi Vasmű úti helyszín előtt. Aki a kincskereséshez nem tud csatlakozni, de mégis szeretne jobban elmerülni a Vasmű út építészeti örökségében, azokat pedig várja a Horváth Tamás által vezetett Muki túra vagy a Szocreál városi séta, Nagyné Hodik Mónika szervezésében.

Közös gondolkodásra hívnak

Az igazán kreatív látogatók sem maradnak program nélkül szombaton, egész nap vár mindenkit a Gondolkodjunk együtt, Dunaújváros! – Elhagyatott városi tereink felélesztése nevet viselő program, ahol Sárvári Regina képzőművész segítségével álmodhatunk új funkciókat és használati módokat a Garzonház köré.

Széles zenei kínálat és talkshow

Rengeteg zenei program is várja a fesztiválra érkezőket: zenél majd az Almasi Music, lesz Zenelánc, amibe a Vasmű úti kávézók és presszók is bekapcsolódnak élőzenével, és érkezik a Hungarian Marching Dixieland Jazz Band is, hogy egy fergeteges felvonuláson, egy Csepel teherautó platójáról szórakoztasson mindenkit. Zenés-kosztümös séta-akciónkon a résztvevők az ötvenes-hatvanas évek korhű öltözékeit vagy akár napjaink elegáns viseletét is magukra ölthetik A legszebb, legizgalmasabb öltözékben vonulókat díjakkal és emléklappal jutalmazzák.
A felszabadult hangulat nem áll meg a zenénél, a Dr. Dzseki és Mr. Háj Só szombat esti műsora garantált nevetést és kikapcsolódást kínál minden megfáradt fesztiválozónak. A két újságíró, Boda András és Nyulasi Zsolt Öcaline a fesztiválra hangolva eleveníti fel a népszerű talkshowt. A beszélgetés vendégei: Almási Zsolt, a város első szabadon választott polgármestere és dr. Tóth István nyugalmazott címzetes főjegyző. 

Strandkönyvtár a szabadstrandon

A vasárnap az ünneplésé: egyhetes alkotómunka után ezen a napon adják át a József Attila Könyvtár számára a BME Építész Szakkollégiuma által szervezett Future Perfect - Alkotótábor során készült strandkönyvtárat. 
Az átadás napjára különféle gyermek- és családi programokkal is készül a könyvtár, amellett, hogy izgalmas könyvekkel fogják feltölteni az új kulturális szigetet.
A Sugárúti Fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető a Vasmű úti pillanatok – múltidéző kiállítás, amely bemutatja a város emblematikus sétálóutcájának letűnt hétköznapjait. A Kortárs Művészeti Intézet által rendezett kültéri kiállítás archív fotókból és Takácsné Lőwinger Klára kutatásából merít. A válogatáshoz kapcsolódóan az Intézet egy fotógyűjtő akciót is indított, amire folyamatosan várják az archív fotókat! Ugorj be fényképeiddel a Kortárs Művészeti Intézetbe, ahol kiváló minőségben beszkennelik őket - kedvességedért cserébe pedig megajándékoznak a kedvenc fotód A4-es nyomatával!
A projekt a DANUrB + Program és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának  támogatásával valósul meg, melynek célja, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki a Duna-menti közösségek között, és felfedje a régió egyedülálló szépségét, kulturális- és épített örökségét. A Sugárúti Fesztivált a helyi kulturális szervezetek és a Kortárs Építészeti Központ közösen szervezték meg. A cél, hogy hagyományt teremtsenek és a következő években egyre többen és többen csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 
A Vasmű úti programokat a Future Perfect – Építészfesztivál részeként rendezik meg, amelynek központi helyszíne a Szalki-sziget lesz!

A Sugárúti fesztivál percre pontos programja!

július 2., szombat
10.00 Megnyitó – Közösségi brunch a Vasmű úton (Hozz magaddal harapnivalót és csatlakozz!)
10.00 Muki-túra
10.00-18.00 Játéktér
10.00-22.00 Vasmű úti pillanatok – múltidéző kiállítás
10.00-18.00 Fotófal – Örökítsd meg magad az egykori Vasmű úti korzón sétálva!
10.00-18.00 Sugárúti lapozó – Könyvtár-terasz
10.00-20.00 Gondolkodjunk együtt, Dunaújváros! – Elhagyatott városi tereink felélesztése
10.00-18.00 DunaKosár és termelői piac
10.00-18.00 Neked mit jelent Dunaújváros? – városi játékok a KÉK és a Valyo repertoárjából
10.00-18.00 Geoládák - kincskereső játék a Vasmű úton
11.00-19.00 Vasmű úti retro program – veterán autóval rekonstruált korhű utcakép
15.00 Szocreál városi séta
16.00-18.30 Zenelánc
18.30 Öltözz ki, öltözz be! - Felvonulás a Hungarian Marching Dixieland Jazz Banddel
19.00 Dr. Dzseki és Mr. Háj Só
20.00 Almasi Music

július 3., vasárnap
10.00-22.00 Vasmű úti pillanatok – múltidéző kiállítás 
10.00-18.00 Strandkönyvtár átadó (Szalki-sziget, szabadstrand)

DMJV Önkormányzata 
(Program: Sugárúti Fesztivál – facebook; archív fotók: Fortepan)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

Jött, láttuk és meggyőzött a CityRocks (galériával)

2022. aug. 08.

Három nap a muzsika és a közösség jegyében, most mégsem a szokásos tudósítás következik, azt nagyjából lerendeztem az elmúlt alkalmakkor. Messzebbről kezdem: a CityRocks ugyanis érzékelhetően hazatalált.

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

Csúcsra futott a CityRocks – de ma még lesz egy városkör (galériával)

2022. aug. 07.

A részletes beszámoló a tegnap esti koncertről majd holnap jön, egyelőre itt egy tételes és részletes képtár, meg egy utolsó utáni figyelmeztetés: ma délután gördül ki a rock kamion a Szalki-szigetről! Yeaah!

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

Pentele Baráti Kör: hangképes emlékek a templomi koncertről

2022. aug. 07.

Hét programelem felvételeit mutatja be a közösség – ma startol a sorozat, és egészen szeptember derekáig minden vasárnapra jut egy összeállítás.

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

DSTV: nyáron is mindenkit vár a könyvtár

2022. aug. 07.

Nyári nyitva tartási rend szerint, de folyamatosan várja látogatóit a József Attila Könyvtár augusztusban is, derül ki a DSTV összegzéséből. Programokból és kezdeményezésekből sem lesz hiány, tárlat és strandkönyvtár is csalogat! Hangkép.
 

 A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

A bemelegítés megvolt, ma csúcsra fut a CityRocks (galériával)

2022. aug. 06.

Bensőséges, de kiváló hangulatú, sok-sok muzsikával fűszerezett nyitány után ma már a nagykoncert várja a közönséget a Szalki-szigeten, vasárnap pedig kamionról tolják az arcba a rockdallamokat a CityRocks főszereplői.

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

Ha hétvége, hát ismét CityRocks – bulira fel!

2022. aug. 03.

Ahogy korábban ígértem, drága böngészők és aranyos mindenki, augusztus 5-7. között, azaz péntektől vasárnapig újra Dunaújvárosban vendégszerepel az ország legnagyobb rockzenekara: újra itt a CityRocks, bulira fel!

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

DSTV: nagyszabású tárlatra készül az ICA-D

2022. aug. 01.

A nyár utolsó hónapjára fordulva is zajlik az élet a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) falain belül, derül ki a DSTV összeállításából. Újabb nagyívű bemutatóra készül az intézmény, már tartanak a kiállítás előkészületei. Hangkép.