Szirénapróba: újra morgatnak

doszerk - 2022. június 13. 8:10

A lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett "morgató" próbáját az ünnep miatt egy hét csúszással tartják meg ma délelőtt tizenegy órától.

Főoldali és belsőkép forrása: katasztrofavedelem.hu

Ugyan eddig rendre a hónap első hétfőjén került sor a lakossági riasztó rendszer (MoLaRi) próbájára, ám az ünnep miatt egy héttel később, ma délelőtt tizenegy órától teszteli rendszerét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Dunaújvárosban is.

A jelzéssel kapcsolatban a lakosságnak teendője ezúttal sincs, ez csak a rendszer próbája. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az úgynevezett MoLari (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszeren keresztül tudja értesíteni a lakosságot, ha bármilyen, a biztonságukat fenyegető esemény történik. Dunaújvárosban összesen harminchárom végponttal rendelkező lakossági riasztó-tájékoztató rendszer működik, amelyen keresztül valós veszélyhelyzet esetén a katasztrófavédelemtől hallhatják a tudnivalókat, utasításokat. A rendszernek köszönhetően szükség esetén mintegy 40 ezer ember riasztható.

A rendszert minden hónap első hétfőjén ellenőrzik, csökkentett üzemű (morgató) próbával, vagy hangos üzemű (teljes körű) próbával, hogy szükség esetén az megfelelően működjön. Az ellenőrzés részeként egy rövid ideig tartó, jól hallható, néhány mondatos tájékoztató szöveggel járó szirénahang hallható.

A csökkentett üzemű (morgató) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk:
"Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba ! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! ", ezt követi  egy pár másodperces morgatópróba jelzés, majd "A próbának vége, a próbának vége! " – szöveges rész hangzik el.

A hangos üzemű (teljes körű) próba alkalmával az alábbi szöveget halljuk:
"Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják", ezt követi a egy két percen át tartó katasztrófariadó jelzés, majd a "Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzést hallják" – szöveges rész hangzik el, majd azonnal következik a kétszer fél percen át tartó veszély elmúlt-sziréna jelzés, majd újabb szöveges rész hangzik el: "A próbának vége, a próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája."

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található tájékoztató szerint fontos hangsúlyozni, hogy valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben NEM szerepel a "Figyelem, ez próba!" kifejezés!

Mi a teendő valódi riasztás esetén?

1. A lehető leggyorsabban keressen menedéket!
2. Ha az utcán közlekedik, a lehető legrövidebb úton menjen haza.
3. Zárja be az ablakokat és az ajtókat.
4. Kapcsolja be a televíziót, rádiót, hogy folyamatosan tudjon értesülni a tudnivalókról.
5. Ha a munkahelyén éri a figyelmeztetés, munkahelyi vezetője intézkedéseit kövesse!

Fontos, hogy kialakult veszélyhelyzet esetén minden esetben kísérje figyelemmel a riasztó-tájékoztató rendszeren a katasztrófavédelem utasításait.

A rovat további hírei: Sziréna

Monty Python a szerelőműhelyben

Monty Python a szerelőműhelyben

2022. júl. 01.

Kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége a vád, amióta olvastam a sztorit, azon agyalok, hogy na, vannak persze zseniális trükkök, de ezt mégis hogyan? Mit hitt, nem veszik észre?

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

Ősi trükkel milliós kár – de vádemelés a vége

2022. jún. 30.

Magát a mobilszolgáltató ügyintézőjének kiadva ejtett tévedésbe 17 személyt egy férfi és egy nő – vádat emeltek ellenük. 6 milliós tényleges kárt okoztak, derül ki az ügyészségi summázatból.

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

Keresik Győr Balázst – jelezze, ha látta!

2022. jún. 29.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a férfi eltűnése miatt – itt a felhívás, és a szokásos szelíd nógatás: már egy megosztás is közelebb vihet Győr Balázshoz.

 

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

Két megyében terített drogot – vádemelés a vége

2022. jún. 28.

A Dunaújvárosi Járási Ügyészség kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki Fejér és Pest megye több településén árult drogot. 

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

Eltűnt Cintia, nagyon keresik

2022. jún. 27.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 18 éves pusztaszabolcsi lány eltűnése miatt. Jelentkezzen, ha látta – és egy megosztás is segíthet!

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

Súlyos baleset az M6-os sztrádán

2022. jún. 26.

Két személyautó ütközött össze Rácalmásnál szombaton késő délután – személyi sérülés is történt, sokáig egy sávon haladt az autópálya forgalma a Pécs felé tartó oldalon.

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

Meteo extra: harmadfokú riasztás hétfőtől

2022. jún. 24.

Közös közleményt adott ki a  Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság  – egyelőre négy napon át, hétfőtől csütörtökig él a riasztás. DO-tipp: F O L Y A D É K B E V I T E L!!!