Dunaújváros Hetilap

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

Öcaline - 2022. július 2. 8:14

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

Örömteli bejelentéssel szolgált az általános hatáskörű alpolgármester azon a tájékoztatón, amelyet a napelemes lámpatestek telepítése kapcsán tartottak az egyik helyszínen, a Batsányi utcai játszótérnél szerdán délelőtt.

Sikeres tesztüzem után döntöttek

A tavaly nyári munkálatok felelevenítésével kezdte beszámolóját Mezei Zsolt – mint hangsúlyozta, a felső Duna-partra telepített közel húsz lámpatest „tesztüzeme” remek eredményeket hozott, természetesen a folytatás mellett döntött a városvezetés:
– Jól vizsgázott a rendszer, folyamatosan kedvező lakossági visszajelzések érkeztek, és az is kiderült, hogy minden évszakban, még minimális napsütés esetén is nagy biztonsággal üzemelnek a lámpák. Összességében bátran állítható, hogy bevált a konstrukció – éppen ezért döntöttünk a folytatás mellett.
Az alpolgármester hangsúlyozta: a már meglévő 18 lámpatest után a bővítéssel további 40 elhelyezésére kerül sor a következő hetekben. A telepítés megkezdődött, a szakemberek a tíz év garancia mellé gyors befejezést ígértek; legkésőbb július végére az összes lámpatestet üzembe helyezik. A Batsányi utcában Mezei Zsolt, Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt, valamint Szántó Péter képviselő társaságában nyert bepillantást a telepítés részleteibe.

Korszerű és költségkímélő

A tájékoztatón Mezei Zsolt kiemelte – rengeteg előnnyel jár a napelemes lámpatestek telepítése, a munkálatok nyomán a gyakorlatban is folytatódik a választások alapszlogenjévé vált jelszóval fémjelzett „Legyen fény Dunaújvárosban!” program:
– Több fontos érvünk is van a napelemes rendszer bővítése mellett: egyfelől nő a telepített lámpák nyomán az érintett területek biztonsága – legyen szó a felső Duna-partról vagy akár egy-egy játszótér bejáratáról. Másrészt nagyon korszerű, környezetbarát, energiatakarékos, ráadásul minden ízében hatékony rendszer születik: csak akkor világít teljes üzemmódban, amikor kell, ráadásul kizárólag napenergiával üzemel. Van még egy, ritkábban emlegetett szempont is: ezek a lámpatestek olyan helyekre is kihelyezhetők, ahová a hagyományos közvilágítási hálózat nem, vagy csak nagyon komoly költségráfordítás árán. Könnyű kiszámolni, hogy hosszú távon igencsak költségkímélő döntés volt a bővítés.

Mindenki boldog

A „Rajta, Újváros!” Egyesület több érintett képviselőjét is arra kértük, értékelje lapunknak a körzetében tervezett fejlesztést – mint az alábbiakból kitetszik, kivétel nélkül örültek a „lakosságbarát” beruházásnak. 

Raduka Zsuzsanna
– Az 5-ös választókörzet lakónak kérése alapján a Krisztus Király Főtemplom mellett található nagy parkolóban is telepítenek napelemes lámpákat. Az ott élők régóta panaszkodnak a parkoló gyenge megvilágítása miatt, a már üzemelő rendszer alapján bízom benne, hogy az új lámpák megfelelő megoldást jelentenek a problémára. 

Motyovszki Mátyás
– Igyekeztünk a lakók számára leginkább megfelelő helyre kihelyezni az új napelemes lámpákat, így döntöttünk a Martinovics utcai játszótér mellett, hiszen a gyermekek biztonságára kiemelten figyelnünk. Első lépcsőben két lámpatestet helyeznek ki itt – de lehetőségeinkhez mérten folytatni fogjuk a közvilágítás fejlesztését. 

Szántó Péter
– Esténként hosszabb távon élvezhetik a körzet lakói fentről a Duna szépséget, nyugodtabban lehet sétálni a felső sétányon, hiszen itt is tart a napelemes lámpák telepítése. Eddig az „Aratók” szoborig volt lehetőség élvezni az esti sétát, hamarosan erre már a felső Duna-parton teljes egészében lehetőség nyílik. Hadd hangsúlyozzam az esti sétához biztonságot adó világítás még egy számottevő előnyét: város költségvetését nem terhelni a fogyasztás – csupán a villanyoszlopok telepítése került pénzbe, ezt követően napenergiával üzemel a rendszer – a felső Duna-parton is!

Székely Károly
– Kettős szerepben szeretném kifejezni az örömömet: egyfelől bringásként szinte mindennap arra járok, másrészt a körzet képviselőjeként boldogít, hogy végre sokkal biztonságosabb lesz az Erdősor érintett szakasza a két energiatakarékos, korszerű lámpatest telepítése nyomán. Ahogy ígértük: lesz fény Dunaújvárosban!

Energiatakarékos, hatékony technológia

Mint a korábban kihelyezett, mind a most telepítendő lámpák azonos elv szerint működnek. A lámpák fényéhez szükséges energiát napelemek biztosítják, egy alkonykapcsolós rendszer nyomán körülbelül 30 százalékos alapfényt bocsát ki – a közelbe érő számára jelezve a lámpa üzemelését –, míg egy mozgásérzékelő bekapcsolása esetén elhaladáskor 100 százalékos teljesítményt nyújt, így garantálva a biztonságos elhaladást. 
A rendszer előnye, hogy oda is telepíthető, ahová a hagyományos közvilágítási rendszer költségesen lenne kiépíthető, ráadásul roppant korszerű, környezetbarát, emellett energiatakarékos és költséghatékony szisztéma. Csak akkor üzemel, ha kell, akkor viszont 100 százalékos kapacitással.

Ide telepítenek új lámpákat

Az önkormányzattól kapott tájékoztató szerint az alábbi helyszínekre telepítenek mozgásérzékelős, korszerű lámpatesteket – zárójelben az adott helyre telepítendő lámpatestek számát írtam, íme:
Erdősor (2); Krisztus Király Főtemplom parkoló (4); Batsányi utca mögötti játszótér (4), felső Duna-parti sétány (7); Bocskai utca mögötti sétány (10); Tavasz utca mögötti sétány (6); Martinovics utca 17. mögötti játszótér (2); Ady Endre utca mögötti park (1), Gagarin téri óvoda lépcsője (1) Vörösmarty utca Táncsics utca közötti játszótér (1); Bocskai utca 14. mögött (1); Deák Ferenc utcai játszótér (1).

A munkálatok a napokban kezdődtek, a tervek szerint július végére már az összes helyszínen lesz fény Dunaújvárosban.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.