Dunaújváros Hetilap

Két választás lesz vasárnap

Öcaline - 2022. július 2. 16:53

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

Amint arról már beszámoltunk, a vírus veszélyhelyzetet követően újra lehetőség adódik arra, hogy időközi választásokat tartsanak – Dunaújvárosban július 3-án, vasárnap két időközi választás is lesz! A 2-es választókörzet képviselőségéért öt jelölt indul, amellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselői helyeiről is dönthetnek a választók. (Az önkormányzati képviselői hely Utassy Éva képviselő halálával üresedett meg, a nemzetiségi önkormányzat létszáma lemondással került a minimális alá.)

Szimbolikus jelentőség

A körzet képviselői helyéért öt jelölt verseng majd – a város Helyi Választási Bizottsága (HVB) közelmúltban döntött a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A dr. Hanák Tamás elnökletével működő testület döntése nyomán kiderült, két független jelölt mellett a "Rajta, Újváros!" Egyesület, a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltje versenghet a választói voksokért. 

A választásra jogosultak 6 órától 19 óráig voksolhatnak a kijelölt szavazókörzetekben, természetesen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél, valamint lakcímkártya szükséges a voksoláshoz. 

Az időközi választás elsősorban szimbolikus jelentőségű: érdemben ugyan nem befolyásolja az önkormányzat összetételét – így is, úgy is marad a "Rajta, Újváros!" egyesület kényelmes többsége –, azonban a végeredmény egyfajta indikátorként is felfogható. A döntéssel ugyanis a választók (ha csak egy körzet erejéig is) véleményt nyilvánítanak az önkormányzati működés hatékonyságáról és eredményességéről, egyúttal az ellenzéki tevékenységet is minősítik. 
A már említett, a nyilvántartásba vételről határozó ülést követő tanácskozáson sorsolták ki a jelöltek sorrendjét az időközi választás szavazólapján. A 2-es körzet képviselői székéért öt aspiráns indul majd – ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon:
1. Novák Istvánné – „Rajta, Újváros!” Egyesület 
2. Hum János – független 
3. Lőrinczi Konrád – Fidesz-KDNP
4. Badó Péter – Mi Hazánk
5. Gebei Bálint – független

Nemzetiségi színtéren

A városunkban lévő Ukrán Nemzetiségi Önkormányzatba két üres helyet kell feltölteni – erre négy jelölt is akad, közülük a két legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz képviselő a választás nyomán. A választásnak itt – a helyi nemzetiségi közösségben legalábbis – komolyabb a tétje, hiszen a két befutóval ismét a törvényben meghatározott minimum fölé emelkedhet az ukrán önkormányzat létszáma.
Az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat két üres helyére négy jelölt aspirál, ők az alábbi sorrendben szerepelnek a szavazólapon: 
1. Rákóci Ferenc
2. Kasza-Fedinisin Oleszja
3. Kaszó Hanna
4. Kucsinka László

Választói kisokos – újra 

Egy korábbi összegzésünkben már szerepelt, de nem árt elismételni a legfontosabb  tudnivalókat – íme! A vonatkozó jogszabályok szerint időközi önkormányzati választáson – így tehát a vasárnap esedékes voksolás során is – az a választópolgár vehet részt, akinek lakóhelye az adott választókerületben van.  A névjegyzékbe vett választópolgárok értesítőt kaptak a választásról. 
A nemzetiségi önkormányzati választáson a részvétel törvényi feltétele, hogy a szavazó neve szerepeljen a nemzetiségi jegyzőkönyvbe. 
Szintén jogszabály írja elő, hogy az időközi önkormányzati választáson külképviseleti, illetve levélszavazásra nincs lehetőség – mozgóurnát azonban igényelhetnek a mozgásukban korlátozottak, vagy kórházban fekvő betegek. Átjelentkezni a lakóhely szerinti szavazókörből egy másikba csak akkor van lehetőség, ha a választó tartózkodási helye szintén az adott körzeten belül található. 
A választással kapcsolatban szintén a közelmúltban közleményt adott ki dr. Molnár Attila jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője. A dokumentumban a HVB döntése nyomán közli az időközi választások kitűzésének tényét, valamint azt, hogy a választással kapcsolatos ügyintézés, továbbá a választás helyi feladatainak elvégzése érdekében városunkban Helyi Választási Iroda működik. 
Az iroda hivatali elérhetőségének címe Dunaújváros Polgármesteri Hivatala, "B" épület II. emelet 213-as tárgyaló; a HVI telefonos elérhetősége: 25/544-348 vagy 25/544-212. Az iroda vezetője a jegyző, aki az időközi választást érintő ügyekben a 25/544-212-es telefonszámon, illetve a valasztas@dunaujvaros.hu e-mail címen érhetnek el.

Vasárnap voks – a DO a tervek szerint online közvetítéssel jelentkezik; kisebb-nagyobb rendszerességgel beszámolunk az aktuális részvételi arányokról, valamint a lehető leghamarabb közöljük az időközi választások eredményét is!

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.