Dunaújváros Hetilap

Kiemelt kérdés a klímavédelem Dunaújvárosban

Terdik Péter - 2022. július 29. 11:22

Sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt, településünk gazdasági és koordinációs alpolgármestere. Mint mondta, az önkormányzatoknak már nemcsak a kormányzati elvonásokkal kell szembenézniük, hanem egy új, elvitathatatlan feladattal is meg kell birkózniuk. 

A Városháza „C” szárnyában két kiemelten fontos téma apropóján tartott sajtótájékoztatót Szabó Zsolt alpolgármester. A település klímastratégiája mellett arról is beszélt, hogy a kormányzati elvonások igen csak megnehezítik az önkormányzatok dolgát. 

Mindenre fel kell készülni

Az említett tájékoztatón Szabó Zsolt kiemelte, új feladatokkal kell szembenéznie az önkormányzatoknak:
 – Azt gondolom, hogy az önkormányzatoknak immáron nem csak a kormányzati megvonásokkal, vagy a koronavírus-járvánnyal, vagy éppen a menekültválsággal kell megküzdeniük, hanem egy új, elvitathatatlanul fontos feladatuk is van.  Olyan élhető körülményeket kell teremteni a városban élő polgárok számára, amiben könnyebb átvészelni az extrém meleg, vagy az extrém hideg időjárást. Nem árulok el titkot azzal, hogy olyan területeken, ahol éppen több fű vagy fa van ott könnyebb védekezni a hőség ellen. Éppen ezért a következő időszakban kiemelt fontos feladatunknak fogjuk tekinteni azt, hogy megóvjuk és fejlesszük Dunaújváros zöldterületeit. A "Rajta, Újváros!" Egyesület már kezdetekben döntött arról, hogy egy új klímastratégiát fog elkészíteni. Ez már elkészült, jelenleg az utolsó javítási folyamat zajlik, azt követően kerül tovább a partnereikhez. Reményeink szerint az év második felében már véglegessé válik, és a városlakók is megismerhetik a tartalmát.

Ha a kormány nem segít 

Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy a klímastratégia megvalósítása is egyszerűbb lenne kormányzati támogatással, ez azonban nem történik meg. Éppen ezért Európai Uniós pályázatokon indul majd a település:
– Azt gondolom, hogy itt az ideje olyan pályázatokat és fejlesztéseket hozni a településre, amelyek nyomán még élhetőbb lesz Dunaújváros. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy olyan EU-s pályázatokon indulunk el, amelyek ezt lehetővé teszik, és közvetlenül az önkormányzatokhoz érkeznek a támogatások. Itt is az a célunk, hogy a lakók bevonásával olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek modern, XXI. századi módon teszik könnyebbé a városlakók számára az extrém hőség, vagy éppen az extrém hideg időjárás elviselését.

(A címlap- és belső oldali kép illusztráció; nyitó fotó: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Közélet

Gyöngyszem született

Gyöngyszem született

2022. aug. 13.

Talán nem is kérdés, hogy nekünk dunaújvárosiaknak a Szalki-sziget szívünk egyik csücske. Évtizedek óta az. Örömmel beszélünk róla, ha valami jó történik ott. Márpedig augusztus 5-én valami ilyesmire került sor. Teltházas rendezvény részeként nyitotta meg újra az éttermét a Remix, Flame Bistro néven.

DSTV: folyamatos az áremelkedés

DSTV: folyamatos az áremelkedés

2022. aug. 13.

Korábban már foglalkoztunk a mezőgazdaságban tapasztalható állapotokkal. Akkor Márkli János a szárazságot nevezte meg az egyik legnagyobb problémának. Az ágazatot azonban nem pusztán az időjárás, hanem a folyamatos árváltozás és drágulás is sújtja. Hangkép.

DSTV: véradás a Duna Plazmában

DSTV: véradás a Duna Plazmában

2022. aug. 12.

A Duna Plazma Centrumban folytatódott a helyi véradások sora a napokban. Mint ismert, a plazmaadóknak kötelező egy évben legalább egyszer vért adni, így a helyszín is kapóra jött az önkéntesek számára. Hangkép.

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!