Melyik ujjra kell felhúzni az eljegyzési gyűrűt?

doszerk - 2022. július 21. 10:46

“Hozzám jössz?” Miután a párod feltette ezt a kérdést, az első megérzése az lehet, hogy a bal kezed negyedik ujjára csúsztassa az eljegyzési gyűrűt. (X) 

Ezt gyakran gyűrűsujjnak nevezik, elsősorban azért, mert ez a megszokott az eljegyzési gyűrű viselésére. Valójában ennek jelentése és hagyománya gyakran változik a különböző kultúrák szerint. A bal kezeden kell viselned az ekitoekszerek.hu kínálatából választott eljegyzési gyűrűt, vagy áthelyezheted a jobbra is? Itt összegyűjtjük mindazt, amit tudnod kell.

Melyik a megfelelő ujj?

A legtöbben nyugati kultúrában a bal kéz negyedik ujján viselik az eljegyzési gyűrűt egy ókori római hiedelem miatt. A rómaiak ugyanis azt hitték, hogy ezen az ujjon egy ér található, amely közvetlenül az emberi szívhez fut. Ez a szívvel való kapcsolat arra késztette őket, hogy ezt Vena Amorisnak, vagyis a "szeretet vénának" nevezzék. Bár ez a hiedelem már régóta hamisnak bizonyult, a hagyomány erős és széles körben elfogadott maradt az idők során.

De számos keleti kultúrában és bizonyos európai országokban, például Dániában, Olaszországban és Norvégiában az eljegyzési gyűrűt a jobb kéz gyűrűsujján viselik. 

Aszerint is vannak eltérések, hogy a párnak milyen a vallása. Például a zsidó hitben az a szokás, hogy a karikagyűrű a jobb kézre kerül a szertartás alatt, majd a szertartás után a balra. A muszlim kultúrában az idő nagy részében sem az eljegyzési, sem a jegygyűrű nem része a hagyománynak. Azonban a sok kultúra egymásra való hatásának következtében néhány pár úgy dönt, hogy ettől függetlenül szeretnének gyűrűket.

Modern elvárások

A nyugati kultúrában az eljegyzéseket, esküvőket és házasságokat övező számos hagyományt már nem veszik olyan komolyan. 

Bár sokan szívesen viselik eljegyzési gyűrűjüket és jegygyűrűjüket ugyanazon az ujjon, nincs olyan szabály, amely szerint ez kötelező lenne. Az eljegyzési gyűrűd egy hihetetlenül értékes ékszer, és ha nem szeretnéd megosztani a helyet, akkor a tiéd a szabadság, hogy bárhol és bármikor viseld! 

Gyakorlati okokból néhányan csak különleges alkalmakkor viselik. Mások különleges mindennapi helyet szeretnének biztosítani a jobb gyűrűsujjon, amint megjelenik az esküvői szalag. Vannak, akik pedig egyáltalán nem hordják a gyűrűjüket az ujjukon, hanem büszkén akasztják egy nyakláncra.

Más gyűrű viselése a gyűrűsujjon

Biztosan hallottad már a régi feleségek meséjét, amely szerint balszerencse lehet, ha az eljegyzési gyűrűn kívül bármit viselsz a bal gyűrűsujjon. De ha nem vagy az a babonás típus, hordj olyan gyűrűt, amilyet szeretnél! Ha azonban randevúzol, egy gyűrű viselése az adott ujjon azt jelezheti mások számára, hogy elkötelezett kapcsolatban élsz.

Összességében

Nincs jó vagy rossz módja az eljegyzési gyűrű viselésének. A mai modern világban olyan kreatív vagy egyedi lehetsz, amennyire csak akarsz. Ez a te egyedi szerelmi történeted, tehát a választás a tiéd. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.