Mozgáskoordináció fejlesztése bokalabdával

doszerk - 2022. július 13. 15:46

A kisgyermekek egyensúlyozó képessége és mozgáskoordinációja folyamatosan fejlődik, ahogy elhagyják az újszülöttkori reflexeiket. Szoktuk mondani, hogy a kicsik energiabombák, egész álló nap gyakorolják az új készségeiket, és rövid időn belül tanulnak hozzá újakat. (X)

Az agyi érés egy rendkívül komplex folyamat, amit a legjobban akkor tudsz szülőként támogatni, ha minél változatosabb mozgásos, játékos tevékenységekkel kínálod meg a gyermeked. Ehhez mutatunk egy egyszerű, de zseniális ötletet ebben a cikkben.

Miért fontos a mozgáskoordináció?

Azoknak, akiknek természetes, hogy könnyedén tudnak sétálni, szaladni, nehéz elképzelni, hogy másoknak miért nem olyan könnyű ez a folyamat. A válasz egyszerű, a rendezett mozgás alapfeltétele a jól működő mozgáskoordináció és egyensúly.

A legtöbb mozgásos elfoglaltság azonban szabadtéren működik: biciklizés, fogócska, fára mászás. A Játéksziget weboldalán kapható sportjátékok egy része és a bokalabdák viszont akár bent a lakásban is használhatóak. Így a szégyenlősebb gyerekek is bátrabban gyakorolhatnak otthon, vagy rossz idő esetén sem kell lemondani a játékról.

Házi megoldások újragondolva

A szülőknek ismerős lehet a játék koncepciója, hiszen régen talán ők is játszottak ilyet, csak éppen házi kivitelben. Egy madzagra kötött üveget vagy zoknit forgatott valaki, akit a többiek körbeálltak, és amikor hozzájuk ért a tárgy, felugrottak.

A csapatokban összeverődött gyerekek között népszerű volt az idő ilyenformán történő eltöltése, manapság viszont egyre ritkábban látjuk, hogy közösen játszanának idegen gyerekek. A bokalabda egyrészt látványban is tetszetősebb, mint egy madzagra kötött zokni, ráadásul akár egyedül is élvezetes móka.

Hogyan kell játszani?

A bokalabda tulajdonképpen egy rugalmas műanyag kötél, aminek az egyik végén maga a labda helyezkedik el, a másikon pedig egy műanyag karika van, amit a bokára kell felhúzni. Azzal a lábbal kell elkezdeni az ugrálást, amelyik szabadon van, így a labda már el is kezd forogni a láb körül. A ritmikus mozgásnak köszönhetően lendületben marad, egy kör megtétele után újra szökkenni kell. Ilyenformán fejlődik az egyensúlyérzék, a figyelem és a koncentráció egyaránt.

Ha az alapmozdulat már nagyon jól megy...

Akkor érdemes picit nehezíteni a feladaton! Egyrészt lehet versenyt is rendezni, hogy kinek sikerül többször átugrania a labdát. Vagy egy ismert mondókát is kell szökdécselés közben mondani. Ezzel a módszerrel a jobb és a bal agyféltekét tudjuk jobban összehangolni, és annak ellenére, hogy külön-külön mindkettő egyszerű, kombinálva már nagyobb mértékű összpontosítást igényel.

Profi szinten akár megpróbálhatjátok, hogy bekötött szemmel hányszor sikerül átugrani a lasztit, vagy akadálypályát is építhettek, amit ugrándozva kell teljesíteni. Az a jó ebben a játékban, hogy akár egyedül is nagyszerű szórakozás, de kis kreativitással bevonhatóak a kis pajtások, szülők is.

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)