Újabb zárt kutyafuttató épül a városban

Terdik Péter - 2022. július 26. 9:08

Ismét kiváló hírek érkeztek településünk állattartói számára. Zárt kutyafuttató épül dr. Székely Károly önkormányzati képviselő körzetében, a Hengerész utca és a Béke körút által határolt zöldterületen. Ezzel 13-ra bővül a bekerített kutyafuttatók száma a városban. 

A Rajta Újváros! Egyesület önkormányzati képviselői az anyagi lehetőségeikhez mérten igyekeznek megfelelően reagálni a lakossági igényekre. Dr. Székely Károly önkormányzati képviselői is egy ilyen sokak által kért javaslatnak tett eleget a zárt kutyafuttató kijelölésével.

Szükség van rá

Bár településünkön a közhiedelemmel ellentétben rendkívül sok zöldterület található, a kutyások és nem kutyások számára mindig is téma volt az állatok sétáltatása, elengedése, illetve a kötetlen játék. A konfliktusok elkerülését hívatottak segíteni a zárt kutyafuttatók – így a Vasmű út 43-51. nyugati oldalán található füves területen létesített zárt területhez hasonló megoldással állt elő dr. Székely Károly önkormányzati képviselő. A városatya a lakossági igényekre reagálva a városüzemeltetés és a DVG Zrt. szakembereivel közösen a Hengerész utca és a Béke körút által határolt zöldterületen jelölte ki Dunaújváros következő zárt kutyafuttatójának helyszínét. A projektet a közgyűlésen is zöld utat kapott, a vagyonkezelő szakemberei végzik el a szükséges munkálatokat 2,2 millió forintból.

Az együttélés szabályai

A zárt kutyafuttatók lehetőséget biztosítanak a kutyatartóknak, hogy biztonságos körülmények között szabadon engedhessék a kedvenceiket. Ez többek között azért is fontos, mert törvényi előírás az állat adottságainak megfelelő mozgás biztosítása, illetve a kutyafuttatókat leszámítva az utcákon kizárólag pórázon lehet sétáltatni az ebeket. Emellett kötelező a kutyaürülék felszedése is, amely elmulasztása esetén bírság szabható ki a felelőtlen gazdikra. 
Az elveszett, elkóborolt állatokat a helyi ebrendész gyűjti be. A telepen 14 napig vehetik át a gazdik az állataikat, amennyiben ez nem történik meg, abban az esetben az eb örökbefogadhatóvá válik. A megőrzés napi költségei az időközben jelentkező gazdákat terheli. Az azonosításhoz elengedhetetlen a törvényben foglalt bőr alá ültetett chip megléte is, amelyet az állatorvostól lehet igényelni. Ez az eszköz teszi lehetővé állat (és gazdája) későbbi azonosítását. 
A kutyások és nem kutyások közti békés együttélést hivatottak tehát elősegíteni a zárt és nyílt kutyafuttatók.

A Dunaújvárosban található létesítményekről (térképes) információkat találnak a városlakók a település hivatalos oldalán, a dunaujvaros.hu/kutyafuttatok címen; a kutyatartás szabályaira vonatkozó leírást pedig szintén az önkormányzat weboldalán, a dunaujvaros.hu/kutyatartas_szabalyai címen érik el az állattartók.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

4 pontos költöztetési kisokos a sikeres könyvpakoláshoz

4 pontos költöztetési kisokos a sikeres könyvpakoláshoz

2022. aug. 13.

Számos nehezebb feladatunk is lesz egy költöztetés során, mint a könyvek elpakolása. Azonban nem hagyhatjuk ki ezeket sem, és nem árt elővigyázatosnak lenni, hogy ne sérüljenek az út során. Érdemes időt szánni arra, hogy minden vagyontárgyunk, így a könyveink is ép bőrrel megússzák. Nézzük is azt a 4 pontot, amit érdemes ilyenkor betartanunk. (X)

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

Kedvezményes az utazás a Balatonnál a Strand Fesztivál idején

2022. aug. 12.

A Strand Fesztivál TravelPass-szal 7 napon át korlátlanul lehet utazni a Balaton menti települések közötti a MÁV-Start és a Volánbusz járatain

Fényháló: a tökéletes beltéri dekoráció!

Fényháló: a tökéletes beltéri dekoráció!

2022. aug. 12.

Ha beltéri, világító dekorációkban gondolkodunk, megannyi lehetőség között válogathatunk. A különböző, meseszép fényfüzérek, a LED-es gyertyák, lámpák és a fényfüggönyök mellet igazán remek választás lehet egy különleges fényháló is. (X)

Színezőkönyv, a felnőtteknek szánt egyik legújabb kikapcsolódási forma

Színezőkönyv, a felnőtteknek szánt egyik legújabb kikapcsolódási forma

2022. aug. 11.

Az Alkoss Otthon kreatív áruház színezőkönyvei a felnőtteknek is nagyszerű lehetőséget teremtenek az elmélyülésre, a kreatív kibontakozásra, az önkifejezésre. (X)

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

Folytatódhat a vendéglátás helyreállása az elemző szerint

2022. aug. 11.

A következő hónapokban folytatódhat a vendéglátás helyreállása, amit támogat a nemzetközi turizmus erősödése, ez pedig a bruttó hazai termék (GDP) növekedését is segítheti a következő negyedévekben - derül ki Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzőjének MTI-hez eljuttatott turisztikai-gazdasági elemzéséből.

Tisztázzunk néhány kérdést a napelemekkel kapcsolatban

Tisztázzunk néhány kérdést a napelemekkel kapcsolatban

2022. aug. 11.

Egyre többen döntenek a napelemes rendszer telepítése mellett azért, hogy a rezsiköltségeiket minimalizálják. Akadnak olyanok is, akik ezenfelül azt is figyelembe veszik, hogy az ilyen jellegű beruházásokkal a fenntarthatóság mellett döntenek. (X)

Nyári hangulat a körmökön is

Nyári hangulat a körmökön is

2022. aug. 10.

Az idei nyár igazán bolondos és vidám, a szabad fesztiválok, a kötetlen tengerparti nyaralások időszaka, s ez az örömteli, friss hangulat a nyári körömdíszítésekben is megmutatkozik. (X)