Dunaújváros Hetilap

Jeles jubileum – 110 éve született Borovszky Ambrus

doszerk - 2022. augusztus 2. 9:15

A Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójának emléke előtt külön posztban tiszteleg a város hivatalos oldala.
 

110 éve született Borovszky Ambrus, vagy ahogy a városban és a gyárban mindenki nevezete, Boró, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatója – a jeles jubileumot egy napja ünnepeltük, hiszen 1912. augusztus 1-jén látta meg a napvilágot Érden.
Borovszky Ambrus a hőskorban érkezett a város és a vasgyár építéséhez: 1950 tavaszától volt a Vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberében lett a Sztálin Vasmű igazgatója. Élete szó szerint összefonódott a gyárral: egy rövid időszakot leszámítva egészen 1975-ös nyugdíjazásáig volt vezérigazgatója a vállalatnak. Első emlékezetes sikere az elkészült öntöde üzem, ahol 1951. november 7-én déli 12 órakor ő maga szúrta ki az úgynevezett kupolókemence csapoló nyílását. Az ünneplő ezrek először láttak folyékony vasat a vasgyárban.
Nevét a Martinász szobor környékén 2021. októbere óta emlékpark őrzi, ahol, erről a DO hasábjain is beszámoltunk, márciusban avatták föl Boró emlékművét – Dunaújváros önkormányzata így tiszteleg a Dunai Vasmű és a város ikonikus alakja előtt.

(Forrás és archív fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

Egymás után bukja a DVCSH a bírósági pereit

2022. szep. 25.

Az elmúlt időszak távhőszolgáltatással kapcsolatos vitáiban sokszor hangzott el érvként, hogy folyamatban lévő peres ügyről van szó, meg kell várni a bíróság döntését. Megérkezett és rögtön tizenegy.

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

Mobilitási hét: busszal és biciklivel kéne járnunk

2022. szep. 24.

Városunk idén is csatlakozott a szeptember 16 - 22. között 21. alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Héthez. Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése volt. 

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

DSTV: így köszönték meg a nebulók az óvatosságot!

2022. szep. 24.

Az alaphírt már megírtuk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy a Móricz iskola diákjai nagy KÖSZÖNJÜK felirattal akcióztak a Vasmű úton a napokban. A nebulók az autósok fokozott figyelmét köszönték meg – az iskolakezdés idején ez kiemelten fontos tényező! Hangkép.
 

Végre tisztul a kép a távhő frontján

Végre tisztul a kép a távhő frontján

2022. szep. 23.

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

A rendkívüli közgyűlésen is a Dunaferr volt a téma

2022. szep. 22.

Eredetileg kilenc téma szerepelt a csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendjén, és már előre is tudtuk, a legfajsúlyosabb a Dunaferr körül kialakult helyzet lesz, hiszen városvezetésünk közgyűlési határozat formájában kívánta javaslatait megfogalmazni, amit Magyarország kormányának címez. 

DSTV: válságban a Dunaferr

DSTV: válságban a Dunaferr

2022. szep. 22.

A vállalatcsoport történetében eddig példátlan krízisre fókuszál a DSTV összeállítása. Mint felidézik, Pintér Tamás a Dunaferr közleménye utáni tájékoztatón kiemelte: minden lehetséges eszközt be kell vetni a Vasmű megmentése érdekében. Hangkép.
 

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

A Dunaferr megmentését célzó javaslatról is dönt a rendkívüli közgyűlés

2022. szep. 21.

Kilenc napirend, köztük a város jövőjét alapjaiban meghatározó vasgyári krízis megoldását szorgalmazó javaslat is szerepel a közgyűlés rendkívüli nyílt ülésén csütörtökön délelőtt.