Dunaújváros Hetilap

Körzeti beruházások városszerte

Terdik Péter - 2022. augusztus 9. 10:22

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői folyamatosan figyelik a városlakók visszajelzéseit a körzetek fejlesztésével kapcsolatban. Így került sor a Motyovszki Mátyás körzetében megvalósuló beruházásokra is, amelyek a képviselő reménye szerint mindenki megelégedésére szolgálnak majd.

Használhatatlan feljáró 

Mint arról a képviselő beszámolt, a Civil Ház mögött található parkolóból egy olyan feljárót sikerült évekkel ezelőtt építeni, amely kerekesszékkel gyakorlatilag használhatatlan. Bár gyalogosan még csak-csak megoldott volt az áthaladás, azonban építmény pont azoknak nem jelentett könnyebbséget, akik miatt egykoron megépítették. 
 –  Funkcionálisan használhatatlan az intézmény mögötti építmény, hiszen a feljáró maga egy lépcső oldalához vezet. Ezzel alap esetben nem is lett volna probléma, ám a járdaszakasz a két rész között olyannyira keskeny, hogy még gyalogosan sem használható kényelmesen, nemhogy kerekesszékkel. A körzetben élők már hosszú idők óta kérték, hogy ezzel a helyzettel kezdjünk valamit, így a megoldás már kora tavasszal megszületett: a közműszolgáltatókkal, illetve a városüzemeltetés és a DVG Zrt. szakembereivel konzultálva arra jutottunk, hogy a feljárót egy parkolóhellyel arrébb alakítjuk ki. Így el tudja látni az elsődleges szerepét, és parkolóhelyet sem veszünk el az itt élőktől. 

Nagyszabású járdafelújítás 

A körzetben megvalósuló következő beruházás nem pusztán a mozgáskorlátozottaknak, hanem mindenkinek a segítségére szolgál majd. Mint arról a képviselő beszámolt, a Fáy András utcában már elkészült a járdafelújítási munkálatok első üteme, a második fázisban a teljes szakasz megújul:
– Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó! Hosszú évek óta probléma, hogy a Fáy 1-3. előtti járdaszakasz nagyon rossz állapotban van. Mind az idő vasfoga, mind pedig a közművek javításai nyomán a járda teljesen tönkrement. Tavaly lehetőség volt arra, hogy a Fáy 3. hátsó sarkától a Fáy 2.-ig elvégezzük a szükséges járdafelújítást. Akkor ígéretet tettem arra, hogy az idei évben teljesen befejeződik majd a járdaszakasz felújítása, és ennek most jött el az ideje. Ez a beruházás egyben azt is jelenti, hogy a Fáy András utcában a teljes járdaszakasz megújul. A munkálatok nyomán egy sokkal szebb, tartósabb, és biztonságosabb úton közlekedhetnek majd az emberek. Az egyszerűen megengedhetetlen - legyen szó akár a fiatalokról vagy épp az idősekről - hogy rossz minőségű, testi épségre veszélyes járdán kelljen közlekedniük. 
A fent említett beruházások esetében tehát megtörtént a munkaterület átadás az önkormányzat részéről a kivitelezést végző DVG Zrt.-nek. A tervek szerint a napokban kezdődnek el a munkálatok, és az időjárás függvényében augusztusban befejeződnek. A városüzemeltetési osztály részéről Debreczeni Tamás megerősítette, a szükséges szakszolgálatok munkatársaival már felvette a kapcsolatot mind a négy fejlesztés ügyében, az elkezdődött munkálatokról a tájékoztatta az illetékeseket.

Járdafelújítás a Hajnal utcában 

Mint arról már korábban beszámoltunk, folytatódtak a Dr. Székely Károly önkormányzati képviselő körzetét érintő fejlesztések. Ahogy azt körzetben élők is jelezték, a Hajnal utca 1. előtti járdaszakasz megsüllyedt, így a használata nem biztonságos. Az említett szakasz aszfaltburkolatot kap, emellett a szakemberek kerti szegély beépítésével kijavítják a sérült járda menti szegélyt is. A munkálatok itt is a lehető leghamarabb, az időjárás függvényében fejeződnek be. A képviselő kiemelte, az a legfontosabb, a körzetben élők minél jobb körülmények között élhessék a mindennapjaikat.

Időszerű beruházás a Szabadság utcában

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is egy járdafelújítási munka kezdetéről adott hírt a napokban. A Szabadság utca (és környéke) már egy évek óta felújításra szoruló része a körzetének. A Szabadság utca 50-52. előtt megújuló járda egy akadálymentesített, aszfaltburkolatú szakasz lesz, illetve az épület fala mentén is elvégzik a szigetelést a szakemberek. Tóth Kálmán hangsúlyozta, a település anyagi lehetőségeihez mérten folyamatosan, kis lépésekben, de mindenképpen a városlakók igényei szerint fejlesztik a körzeteket.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.