Dunaújváros Hetilap

Körzeti beruházások városszerte

Terdik Péter - 2022. augusztus 9. 10:22

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

A "Rajta, Újváros!" Egyesület képviselői folyamatosan figyelik a városlakók visszajelzéseit a körzetek fejlesztésével kapcsolatban. Így került sor a Motyovszki Mátyás körzetében megvalósuló beruházásokra is, amelyek a képviselő reménye szerint mindenki megelégedésére szolgálnak majd.

Használhatatlan feljáró 

Mint arról a képviselő beszámolt, a Civil Ház mögött található parkolóból egy olyan feljárót sikerült évekkel ezelőtt építeni, amely kerekesszékkel gyakorlatilag használhatatlan. Bár gyalogosan még csak-csak megoldott volt az áthaladás, azonban építmény pont azoknak nem jelentett könnyebbséget, akik miatt egykoron megépítették. 
 –  Funkcionálisan használhatatlan az intézmény mögötti építmény, hiszen a feljáró maga egy lépcső oldalához vezet. Ezzel alap esetben nem is lett volna probléma, ám a járdaszakasz a két rész között olyannyira keskeny, hogy még gyalogosan sem használható kényelmesen, nemhogy kerekesszékkel. A körzetben élők már hosszú idők óta kérték, hogy ezzel a helyzettel kezdjünk valamit, így a megoldás már kora tavasszal megszületett: a közműszolgáltatókkal, illetve a városüzemeltetés és a DVG Zrt. szakembereivel konzultálva arra jutottunk, hogy a feljárót egy parkolóhellyel arrébb alakítjuk ki. Így el tudja látni az elsődleges szerepét, és parkolóhelyet sem veszünk el az itt élőktől. 

Nagyszabású járdafelújítás 

A körzetben megvalósuló következő beruházás nem pusztán a mozgáskorlátozottaknak, hanem mindenkinek a segítségére szolgál majd. Mint arról a képviselő beszámolt, a Fáy András utcában már elkészült a járdafelújítási munkálatok első üteme, a második fázisban a teljes szakasz megújul:
– Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó! Hosszú évek óta probléma, hogy a Fáy 1-3. előtti járdaszakasz nagyon rossz állapotban van. Mind az idő vasfoga, mind pedig a közművek javításai nyomán a járda teljesen tönkrement. Tavaly lehetőség volt arra, hogy a Fáy 3. hátsó sarkától a Fáy 2.-ig elvégezzük a szükséges járdafelújítást. Akkor ígéretet tettem arra, hogy az idei évben teljesen befejeződik majd a járdaszakasz felújítása, és ennek most jött el az ideje. Ez a beruházás egyben azt is jelenti, hogy a Fáy András utcában a teljes járdaszakasz megújul. A munkálatok nyomán egy sokkal szebb, tartósabb, és biztonságosabb úton közlekedhetnek majd az emberek. Az egyszerűen megengedhetetlen - legyen szó akár a fiatalokról vagy épp az idősekről - hogy rossz minőségű, testi épségre veszélyes járdán kelljen közlekedniük. 
A fent említett beruházások esetében tehát megtörtént a munkaterület átadás az önkormányzat részéről a kivitelezést végző DVG Zrt.-nek. A tervek szerint a napokban kezdődnek el a munkálatok, és az időjárás függvényében augusztusban befejeződnek. A városüzemeltetési osztály részéről Debreczeni Tamás megerősítette, a szükséges szakszolgálatok munkatársaival már felvette a kapcsolatot mind a négy fejlesztés ügyében, az elkezdődött munkálatokról a tájékoztatta az illetékeseket.

Járdafelújítás a Hajnal utcában 

Mint arról már korábban beszámoltunk, folytatódtak a Dr. Székely Károly önkormányzati képviselő körzetét érintő fejlesztések. Ahogy azt körzetben élők is jelezték, a Hajnal utca 1. előtti járdaszakasz megsüllyedt, így a használata nem biztonságos. Az említett szakasz aszfaltburkolatot kap, emellett a szakemberek kerti szegély beépítésével kijavítják a sérült járda menti szegélyt is. A munkálatok itt is a lehető leghamarabb, az időjárás függvényében fejeződnek be. A képviselő kiemelte, az a legfontosabb, a körzetben élők minél jobb körülmények között élhessék a mindennapjaikat.

Időszerű beruházás a Szabadság utcában

Tóth Kálmán önkormányzati képviselő is egy járdafelújítási munka kezdetéről adott hírt a napokban. A Szabadság utca (és környéke) már egy évek óta felújításra szoruló része a körzetének. A Szabadság utca 50-52. előtt megújuló járda egy akadálymentesített, aszfaltburkolatú szakasz lesz, illetve az épület fala mentén is elvégzik a szigetelést a szakemberek. Tóth Kálmán hangsúlyozta, a település anyagi lehetőségeihez mérten folyamatosan, kis lépésekben, de mindenképpen a városlakók igényei szerint fejlesztik a körzeteket.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.