Dunaújváros Hetilap

Megkezdődött a várostakarítás – és új akciót is hirdettek

Öcaline - 2022. augusztus 3. 16:28

A Barátság városrész köztereinek csinosításával kezdődött a Varázsoljuk tisztává Dunaújvárost! elnevezésű kezdeményezés. A tíz héten át tartó program mellé új akciót is hirdetett az önkormányzat Mi nem szemetelünk! címmel.

Amint arról már beszámoltunk, új városcsinosítási, takarítási programmal rukkol ki a város önkormányzata.

Sikeres első nekifutás

 A kezdeményezés első állomása a Barátság városrész volt, a munkálatokról Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester számolt be, aki Szántó Péter, a körzet önkormányzati képviselője társaságában összegezte a területen végzett munka eredményeit:
– Teljesen új megközelítéssel vágunk a feladatnak, eddig úgy takarítottuk a várost, hogy elsősorban a kiemelt területekre koncentráltuk az erőket – és mindig mindent kézzel végeztek a takarítók. Mostantól a korszerű takarítógépet is bevetjük, a DVG erdészei és kertészei is csatlakoztak, ráadásul a Dunanett és a DHH szakemberei valóban patika tisztaságot vállaltak. Több mint 40 ember és a munkagép együttesen végzi a feladatot – ráadásul városrészekre lebontva. A Barátság városrész volt az első állomás – itt hétfő óta dolgoznak, és ahogy korábban is terveztük, a munka nemcsak az utak, járdák, szegélyek takarítását foglalja magába, hanem a növényzet karbantartását, a zöldterületek takarítását is. 

Mezei Zsolt szerint már most, az első etap végén érzékelhető az eredmény – az összehangolt takarítás révén a frekventált helyek mellett a belső udvarokat, a házak közötti részeket is sikerült tisztává varázsolni.

"Mi nem szemetelünk!"

A program természetesen folytatódik, hangsúlyozta az alpolgármester – mint már korábban is elmondták, a tervek szerint heti három napon át tart az "akciós", szervezett takarítás, a hét többi napján a többi városrész általános takarítása, rendben tartása lesz a feladat. Mezei Zsolt mindezek mellett új kezdeményezésről is beszámolt a DSTV kamerája előtt:
– Hiszek abban, hogy ahol alapjáraton tisztaság van, ott marad is a tisztaság, ahol kosz van, ott az termelődik újjá. A takarítási program meghirdetésekor rengeteg visszajelzést kaptunk, többen elismerően nyilatkoztak a törekvéseinkről, ugyanakkor az is visszatérő téma volt, hogy ez az akció hamvába holt kísérlet lesz mindaddig, ameddig a szemetelők belerondítanak a képbe. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy versenyt hirdetünk a városrészekben: Mi nem szemetelünk! lesz a címe, és azt célozza, hogy azok a közösségi terek, udvarok, ligetek maradjanak is ilyen szép rendezettek, mint most a Barátság városrész. 

A városvezető szerint az egyik cél, hogy a lehető legkevesebbe szemeteljenek. A másik, hogy a lehető legtöbben merjenek rászólni azokra, akik mégis megteszik. Éppen azért arra kérnek minden lakóközösséget, városlakót, hogy aki szeretne csatlakozni ehhez a közösségi kezdeményezéshez, jelentkezzen:
– A verseny díjazása több százezer forintos fejlesztési keret lesz, aminek a sorsáról a lakóközösségek döntenek, padok, kukák kerülhetnek így a tiszta közterekre a közösségi igények szerint. Hamarosan a verseny tételes lebonyolítási rendjét is közzéteszik – de már most készülhetnek a közösségek, hiszen hamarosan startol a pályázati rendszerben futó megméretés!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

Továbbra is nagyon várjuk az M8-as autópálya megépítését

2023. jan. 27.

Szabó Zsolt, városunk gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be egy december végi egyeztetésről Bartal Tamással, az Építési és Beruházási Minisztérium helyettes államtitkárával, melynek témája Dunaújváros közlekedési koncepciója volt. 

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

Felszámolás alatt a DVCSH Kft., várják a hitelezők jelentkezését!

2023. jan. 27.

A Székesfehérvári Törvényszék január 12-én tette közzé a Cégközlönyben a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (DVCSH Kft.) felszámolásának elrendelését. Fontos a dátum, máris kiderül, miért!

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

DSTV: ismét véradás a Petőfi iskolában

2023. jan. 27.

Régi-új helyszínen szerveztek véradást városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. A Petőfi iskolát kereshették fel a napokban azok az önkéntesek, akik vállalták a "csapolást" három embertársuk megmentése érdekében. Hangkép.

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.