Dunaújváros Hetilap

Megkezdődött a várostakarítás – és új akciót is hirdettek

Öcaline - 2022. augusztus 3. 16:28

A Barátság városrész köztereinek csinosításával kezdődött a Varázsoljuk tisztává Dunaújvárost! elnevezésű kezdeményezés. A tíz héten át tartó program mellé új akciót is hirdetett az önkormányzat Mi nem szemetelünk! címmel.

Amint arról már beszámoltunk, új városcsinosítási, takarítási programmal rukkol ki a város önkormányzata.

Sikeres első nekifutás

 A kezdeményezés első állomása a Barátság városrész volt, a munkálatokról Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester számolt be, aki Szántó Péter, a körzet önkormányzati képviselője társaságában összegezte a területen végzett munka eredményeit:
– Teljesen új megközelítéssel vágunk a feladatnak, eddig úgy takarítottuk a várost, hogy elsősorban a kiemelt területekre koncentráltuk az erőket – és mindig mindent kézzel végeztek a takarítók. Mostantól a korszerű takarítógépet is bevetjük, a DVG erdészei és kertészei is csatlakoztak, ráadásul a Dunanett és a DHH szakemberei valóban patika tisztaságot vállaltak. Több mint 40 ember és a munkagép együttesen végzi a feladatot – ráadásul városrészekre lebontva. A Barátság városrész volt az első állomás – itt hétfő óta dolgoznak, és ahogy korábban is terveztük, a munka nemcsak az utak, járdák, szegélyek takarítását foglalja magába, hanem a növényzet karbantartását, a zöldterületek takarítását is. 

Mezei Zsolt szerint már most, az első etap végén érzékelhető az eredmény – az összehangolt takarítás révén a frekventált helyek mellett a belső udvarokat, a házak közötti részeket is sikerült tisztává varázsolni.

"Mi nem szemetelünk!"

A program természetesen folytatódik, hangsúlyozta az alpolgármester – mint már korábban is elmondták, a tervek szerint heti három napon át tart az "akciós", szervezett takarítás, a hét többi napján a többi városrész általános takarítása, rendben tartása lesz a feladat. Mezei Zsolt mindezek mellett új kezdeményezésről is beszámolt a DSTV kamerája előtt:
– Hiszek abban, hogy ahol alapjáraton tisztaság van, ott marad is a tisztaság, ahol kosz van, ott az termelődik újjá. A takarítási program meghirdetésekor rengeteg visszajelzést kaptunk, többen elismerően nyilatkoztak a törekvéseinkről, ugyanakkor az is visszatérő téma volt, hogy ez az akció hamvába holt kísérlet lesz mindaddig, ameddig a szemetelők belerondítanak a képbe. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy versenyt hirdetünk a városrészekben: Mi nem szemetelünk! lesz a címe, és azt célozza, hogy azok a közösségi terek, udvarok, ligetek maradjanak is ilyen szép rendezettek, mint most a Barátság városrész. 

A városvezető szerint az egyik cél, hogy a lehető legkevesebbe szemeteljenek. A másik, hogy a lehető legtöbben merjenek rászólni azokra, akik mégis megteszik. Éppen azért arra kérnek minden lakóközösséget, városlakót, hogy aki szeretne csatlakozni ehhez a közösségi kezdeményezéshez, jelentkezzen:
– A verseny díjazása több százezer forintos fejlesztési keret lesz, aminek a sorsáról a lakóközösségek döntenek, padok, kukák kerülhetnek így a tiszta közterekre a közösségi igények szerint. Hamarosan a verseny tételes lebonyolítási rendjét is közzéteszik – de már most készülhetnek a közösségek, hiszen hamarosan startol a pályázati rendszerben futó megméretés!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.