Tisztázzunk néhány kérdést a napelemekkel kapcsolatban

doszerk - 2022. augusztus 11. 11:00

Egyre többen döntenek a napelemes rendszer telepítése mellett azért, hogy a rezsiköltségeiket minimalizálják. Akadnak olyanok is, akik ezenfelül azt is figyelembe veszik, hogy az ilyen jellegű beruházásokkal a fenntarthatóság mellett döntenek. (X)

Kép: Wagner Solar

Egyre többen döntenek a napelemes rendszer telepítése mellett azért, hogy a rezsiköltségeiket minimalizálják. Akadnak olyanok is, akik ezenfelül azt is figyelembe veszik, hogy az ilyen jellegű beruházásokkal a fenntarthatóság mellett döntenek.

Töretlen a napelem népszerűsége

A napelemes rendszerek bár nagy népszerűségnek örvendenek az utóbbi időben, mégis van néhány olyan kérdés, amelyet érdemes tisztázni. Amennyiben biztosan jó minőségű rendszert szeretnénk magunkénak tudni, a Wagner Solar Hungária napelemei megfelelőek lehetnek.

Az egyik első és leglényegesebb kérdés, hogy milyen invertert válasszunk? Nos, a piacon több kiváló minőségű termék is megtalálható, kezdve a sort a Solar Edge okosinverterekkel, amelyek modulszinten képesek monitorozni a rendszert. A SolaX inverterek széles feszültségtartományban dolgoznak, és akár 97,8%-os hatékonysággal is számolhatunk a működésüket illetően. A népszerű Fronius pedig immáron 20 éve aktív a piacon, és magyarországi adottságoknak megfelelően beállítható, illetve magyar nyelvű menüvel is rendelkezik.

Hova kerüljön az inverter?

Azt, hogy hova kerüljön az inverter, mindig az adott ingatlan adottságai határozzák meg. Célszerű a berendezést a napelemekhez minél közelebb elhelyezni, így minimalizálhatjuk a veszteséget. Az eresz alatt a környezeti ártalmaktól jobban védett, árnyékos helye van.  Elhelyezés szempontjából lehetőség van arra is, hogy ha az inverter rontaná az épület összképét, egy gépészeti helyiségbe vagy a garázsba telepítsék. Ezzel a megoldással nem bontja meg az ingatlan látképét ez a kis eszköz, ezért azok sem riadhatnak vissza a telepítéstől, akiknek fontos a külcsín. Az inverter mérete egyébként nem nagy, típustól függően valamivel több mint fél méter magassággal, kb. 40 cm-es szélességgel és 20-26 cm-es mélységgel rendelkeznek.
A fent felsorolt inverterek wifis rendszerkövetéssel rendelkeznek, a működés ellenőrzése elérhető a távolból is mobiltelefonon vagy számítógépen keresztül, SolarEdge inverterek esetén pedig modul szinten láthatjuk a termelési adatokat.

Gyakori kérdések

A napelemmel kapcsolatban gyakran merül fel a kérdés, hogy a hagyományos rendszer átalakítható-e okosrendszerré? Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk, optimalizálókra lesz szükség, és a rendszer méretétől függően akár egy nap alatt is megoldható. További sarkalatos pont szokott lenni a döntésnél a rendszer bővítése. Egy átlagos inverter +20-50% teljesítménnyel túlméretezhető, ami azt jelenti, hogy a rendszer további napelemekkel bővíthető.

A beruházók gyakran érdeklődnek a karbantartás és a tisztítás felől, ezért ebben a témában is érdemes tisztázni a kérdéseket. A napelemes rendszerek esetében nincsen szükség takarításra, bőven elegendő az esővíz, ami lemossa a paneleket időnként. A dörzsöléssel, sikálással csak mikro karcolásokat ejtenénk a felületen a megtapadt por miatt, ami rontaná a hatékonyságot. A panelek nem igényelnek különösebb karbantartást, lényegében ténylegesen egy egyszeri beruházásról beszélünk, amely hosszú távon megtérül, és még a környezetünket is kíméljük általa.

A rovat további hírei: Mozaik

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)