Dunaújváros Hetilap

Újabb hat milliárd forintot vont el Dunaújvárostól az Orbán-kormány

doszerk - 2022. augusztus 15. 16:00

Levélben tájékoztatta a városvezetést arról dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy a Honvédelmi Minisztérium egy júniusi kormányhatározatra hivatkozva zárolja a dunaújvárosi kézilabda csarnokra szánt 6 milliárd forintot, amelyet még 2017-ben ítéltek meg, így a teljes összeget a minisztérium részére vissza kell fizetni.

A levél alapján a kormánynak az idei évben összesen 581 milliárd forintot kell húznia a nadrágszíjon költségvetési kiigazítások keretében, összehasonlításképpen annak idején a Bokros-csomag 210 milliárdról szólt, tehát a mostani több mint kétszerese az akkori durva megszorításoknak.

A kézilabda csarnok felújításának ígérete a Fidesz részéről hosszú múltra tekint vissza, Szabó Tünde akkori sportért felelős államtitkár már 2015-ben arról beszélt dunaújvárosi látogatása során, hogy elodázhatatlan a csarnok felújítása és bár „konkrét határidőkről még korai lenne nyilatkozni, de mindenképpen 2016 nyarára várható a munka dandárja”. A beruházást történelmi jelentőségűnek nevezte 2017 szeptemberében Cserna Gábor akkori fideszes polgármester is, és arra tett ígéretet, hogy 2019 őszére már át is adhatják a felújított komplexumot. Hasonló átadási dátumot jelölt meg 2017 őszén Dorkota Lajos korábbi fideszes országgyűlési képviselő is, ő úgy nyilatkozott, hogy „reményeim szerint két éven belül készen lesz az épületegyüttes”.

A csarnok azonban a 2019-es önkormányzati választási kampány idején is csak ígéret maradt, akkor arról beszélt az akkori fideszes városvezető, hogy a kézilabda csarnok még csak tendereztetés alatt áll. Ekkorra már a felújítás helyett arról volt szó, hogy lebontják a régi csarnokot és egy teljesen újat építenek helyette, amiről 2019 tavaszán látványterveket is bemutatott Cserna Gábor az egyik sajtótájékoztatóján. Egy 2019-es szurkolói ankéton pedig már tényként beszéltek arról, hogy a női kézilabda csapat október közepétől Szekszárdon fogja játszani a hazai bajnoki meccseit az építkezés elindulása miatt, erre azonban végül nem került sor a beruházás elmaradása miatt. Mára kiderült, a felújítás és az új csarnok egyaránt csak ígéret marad.

Szabó Zsolt, gazdasági és koordinációs alpolgármester lapunknak a kormányzati elvonás hírére úgy reagált: - A Fidesz becsapta a dunaújvárosi embereket, amikor a 2022-es kampányban felelőtlenül kiköltekeztek, így most a fideszes szavazók ugyanazt kapják jutalmul, amit az ellenzékiek büntetésül ezzel a 6 milliárdos elvonással.

A beruházással kapcsolatban Szabó Zsolt elmondta: 2019. őszén a tender eredményeként kiderült, hogy a Fidesz által megígért műszaki tartalommal 11 milliárd forintnál is többe került volna a beruházás. Ezért az új városvezetés kezdeményezte, hogy plusz forrást kapjon vagy pedig a műszaki tartalmat csökkentsék olyan mértékben, hogy a felújítás beleférjen a 6 milliárdos keretösszegbe. A kormány azonban több, mint két év alatt nem volt hajlandó dönteni ebben a kérdésben.

Ehhez kapcsolódóan az ellenzéki városvezetés alatt átdolgozták a projekt műszaki tartalmát, hogy a meglévő forrásokból megvalósítható legyen a beruházás, egy feltételes közbeszerzést is kiírtak, amelyre azonban nem is reagált a kormány, most pedig el is vonják a teljes támogatási összeget a kormányzati megszorítások részeként. A városvezetés a kialakult helyzetre való tekintettel egy felmérést fog készíteni, hogy saját forrásból hogyan valósítható meg a kézilabda csarnok helyzetének a rendezése, hogy a fiataloknak megfelelő körülményeket biztosíthassanak a további eredményes sportoláshoz.

Szabó Zsolt hozzátette: az infláció már tavaly óta vágtat, ahogy a gazdasági mutatók is súlyos gondokat jeleztek már jóval az áprilisi választás előtt. A Fidesz ennek ellenére sikerpropagandát folytatott, most pedig durva megszorításokat varr az emberek nyakába. - Nem ezt ígérték a választási kampányban, amikor egyébként már régen zajlott az ukrajnai háború. Most minden gazdasági problémát erre akarnak fogni, azonban a napnál is világosabb, hogy kilóg a lóláb, egészen egyszerűen nem ezt ígérték.

(DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.