Wichmann Regatta Dunaújvárosban

doszerk - 2022. augusztus 25. 17:30

Hat korcsoportban rendezi meg a Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta elnevezésű kajak-kenu és sárkányhajó versenyt a DKSE kajak-kenu szakosztálya az előttünk álló hétvégén.

Mint az a DKSE kajak-kenusainak honlapunkhoz is eljuttatott közleményéből kiderült, a Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta esélyt teremt minden résztvevőnek, hogy e nemzetek közötti klubversenyben mégis átélje az emelkedett nemzetközi versenyhangulatot és más nemzetek versenyzőivel mérje össze tudását. E verseny ebben az értelemben hiánypótló, célja pedig egyszerűen az, hogy a versenyzők számára olyan meghatározó élményt nyújtson, amely segíthet a kajak-kenu sportág iránti elkötelezettségük erősítésében, és abban, hogy elhatározzák sportkarrierjük magasabb szintre emelését.

A korábbi években megrendezett Dunaújváros Kupa szép hagyományokat hordoz magával, melyeket szeretne a Dunaújvárosi Központi SE nemzetközi magasságokba emelni, tisztelegve ezzel Wichmann Tamás nagysága előtt. A verseny szervezését tekintve színvonalas és jó hangulatú esemény elé nézhetnek a sportolók és a szurkolók egyaránt. Idén több versenyszámban is lehetőség nyílik a versenyzőknek megmérettetni magukat, ezzel képviselve Magyarországot és saját klubjukat egyaránt. A résztvevők között köszönthetjük Ciprus, Thaiföld, Szlovákia és Spanyolország csapatait, illetve 18 magyar egyesület versenyzőit.

A megméretésnek a Kikötői öböl ad otthont augusztus 27-én és 28-án, s a viadalon a gyermek (U10-U12), a kölyök (U13-U14), a serdülő (U15-U16), az ifjúsági (U17-U18), a felnőtt (U19+), valamint a masters (40+) korosztályú versenyzők mérhetik össze egymással erejüket 200, 500 és 2000 méteres távon, kajak-kenuban, sárkányhajóban és SUP szakágban.  A szervezők természetesen sok szeretettel várnak minden érdeklődőt az ingyenesen megtekinthető viadalra, melynek programja mindkét napon délelőtt kilenc órakor kezdődik.

A verseny névadójáról

Wichmann Tamás Magyarország első igazi kenukirálya volt, három évtizedet átívelő nemzetközi sportpályafutása alatt 9 világbajnoki aranyérmet, három Európa-bajnoki aranyérmet, két olimpia ezüstérmet és egy olimpiai bronzérmet szerzett, mindemellett 37-szer győzedelmeskedett a Magyar Bajnokságok történetében. Ötször kapott Év Kenusa díjat, valamint egy ízben az Év Magyar Sportolója díjat is megszerezte.

Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, emellett Pro Urbe Erzsébetváros díjas, Prima Primissima díjas és a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság Életműdíjasa is lett. Egyik legnagyobb elismerését az UNESCO Fair Play díja jelenti, amelyet közvetlen nemzetközi versenytársa felkészítésével érdemelt ki és vehetett át sportkarrierje csúcspontján.

Sikereivel, példamutató sport iránti elkötelezettségével, a kenusportért vállalt önkéntes tevékenységével mindannyiunk számára követendő példává vált. A sportág hagyományainak ápolása, a kenus szubkultúra által hosszú évtizedek alatt keletkezett versek megzenésítése és megörökítése is az Ő nevéhez fűződik.

A Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta e jeles személyiségről, a kajak-kenu sport feledhetetlen alakjáról kíván örök emléket állítani. Bízunk benne, hogy a magas színvonalú esemény a következő években beírja magát az európai kajak-kenu versenyek történetébe, és népszerűsége hasonló lesz, mint amilyen népszerű maga Wichmann Tamás volt.

Magyarország, a kajak-kenu sportág egyik szenvedélyes támogatója és sikernemzete nagy szeretettel és örömmel nyitja meg kapuit e sporteseményen való részvételre mindazon külföldi és hazai klubok számára, akik Wichmann Tamás és a hozzá hasonló hazai és nemzetközi sportcsillagok emlékének ápolását fontos feladatuknak tekintik.

A verseny programja

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.

Hátrányban a DFVE

Hátrányban a DFVE

2024. ápr. 25.

Védekezésben nem ment női vízilabdázóinknak a Ferencváros ellen, így a zöld-fehérek kerültek előnybe a bajnoki döntőért vívott párharc első felvonásán a fővárosban.

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.