Dunaújváros Hetilap

A DVCSH oldalán a dunaújvárosi Fidesz

doszerk - 2022. szeptember 10. 10:48

A Fidesz eddig hallgatott, ám dr. Mészáros Lajos most nyíltan a DVCSH mellé állt a fideszes holdudvar által szervezett lakossági fórumon, mely színpadot állított a cég megtévesztő tevékenységének. A fórumot követően a képviselő a közösségi oldalán is megerősítette a DVCSH hazugságait – erre reagált a város önkormányzata.

Megválasztása óta eltelt fél év, és dr. Mészáros Lajos teljesítménye annyi, hogy némán végigült egy fórumot, majd szerda reggel leírta: politikai döntés miatt igazságtalanul küldött elszámoló számlát a DVG Zrt. 

A hatóságnak mond ellent

Szerencsére az ügyben van egy állami hatóság, amely világos útmutatást adott ki az ügyben:

“A MEKH határozata értelmében a DVCSH-nak 2021. június 30-i hatállyal – egységesen – el kellett számolnia a fogyasztókkal.”

A hatóság útmutatása egyértelmű: a DVG Zrt. minden elszámoló számlájának időszaka 2021. július 1-jével kezdődik, ettől eltérni nem lehet, aki mást sugall vagy mond, az a hatóságnak mond ellent, nem a DVG-nek. 
Döbbentes, hogy a Fidesz országgyűlési képviselője nyíltan megkérdőjelezi egy állami HATÓSÁG útmutatását, egy olyan hatóságét ráadásul, amelynek elnökét személyesen Orbán Viktor nevezte ki.
Ha dr. Mészáros Lajos minimálisan figyelemmel kísérné az ügyet, akkor tudná: a DVCSH Kft. nem tett eleget a hatósági döntésnek, amelyet a DVCSH vezetője Mészáros Lajos füle hallatára is elismert. Sajnálatos, hogy a szavakban megoldásra törekvő képviselő csak ült némán, és nem vonta kérdőre az ügyvezetőt.
A legsajnálatosabb azonban mégis az, hogy 12 évnyi Fidesz kormányzás után Magyarország olyan következmények nélküli hellyé vált, ahol a DVCSH Kft. zavartalanul megteheti, hogy nem hajtja végre egy állami hatóság utasítását, több tízezer embert megkárosítva.

Jogellenes lépések sora

Legyen egyértelmű: ha a DVCSH Kft. végrehajtotta volna a MEKH utasítását, akkor 2021. június 30-ával olvasott érték alapján elszámolt volna a dunaújvárosi fogyasztókkal. Ezt azonban nem tette meg és a dunaújvárosiak tízmilliós nagyságrendű túlfizetését azóta is jogellenesen magánál tartja. 
Mindennek tetejében, mint költségosztós cég a leolvasási időszakra szándékosan nem veszi figyelembe a június 30-ai szolgáltatóváltást, így lehetetleníti a DVG költségosztó szerinti elszámolását, hiszen használhatatlan – a hatósági útmutatással ellentétes időszakra szóló – költségosztásokat készít. 
Ezért pedig sem a rendőrség, sem a NAV nem vonja őket kérdőre, felelősségre, nem vegzálja a DVCSH-t. Mindez dr. Mészáros Lajost nem érdekli, szerinte ez jól van így. (Emlékeztetnék: a fideszes képviselők nem szavazták meg azt a javaslatot sem, hogy a DVG Zrt. kártalanítsa a DVCSH-nak fizető lakosokat.)
Sajnos felmerül a kérdés: vajon milyen érdekek húzódnak a háttérben, miért tehetik ezt meg büntetlenül, hiszen ha ezt bárki más tenné meg, minimum kattant volna a bilincs a csuklóján. Vajon dr. Mészáros Lajos miért védi ezt a törvénytelenséget?
Képviselő úrnak inkább erre kellene választ adnia és azzal kellene foglalkoznia, hogy 13 hónap után a kormányzat által felügyelt hatóságok végre tegyék a dolgukat. 

Senkivel sem működik együtt a DVCSH

Amikor pedig Mészáros Lajos azt állítja, hogy a DVG Zrt. nem törekedett a megoldásra akkor már szándékosan hazudik, ugyanis pontos tájékoztatást kapott arról, hogy a DVG több alkalommal is tartott tájékoztató fórumokat, sőt ő mutatta be a társasházkezelőknek a három költségosztással foglalkozó cég képviselőjét 2021. decemberében, vagyis 9 hónappal ezelőtt, ez azóta is olvasható a városi médiában.
És, hogy ki nem hajlandó az együttműködésre? Álljon itt egy májusi levél az Állami Számvevőszék elnökétől, amiben leírja: a DVCSH Kft. semmilyen együttműködésre nem hajlandó az ÁSZ-szal.

Vagyis azt biztosan tudjuk, hogy a DVCSH Kft. nem hajlandó együttműködni az Állami Számvevőszékkel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal, valamint a szolgáltatónak eredetileg kijelölt MVM OTSZ-el, továbbá a DVG Zrt.-vel.
Ezen az a tény sem változtat, hogy a DVCSH ügyvezetője mézesmázos hangon ezt letagadja, miközben a valóság az, hogy a személyes érdekeltségébe tartozó Global Faktor Kft. dunaújvárosiak ezreinek küldözgeti fenyegető leveleit, amiben 2021 júniusa utáni – a DVG-nek már befizetett –  távhőpénzeket akar elkérni újra, miközben az Energiahivatal mellett már a Dunaújvárosi Járásbíróság is kimondta: erre nem jogosult; Mészáros Lajos szerint ez viszont rendben van. 
Megkérjük Képviselő Urat, hogy ha már segíteni nem tud, akkor legalább ne akarjon a láthatóan hazug vádaskodásaival politikai cirkuszt kreálni az ügyből, miközben a lakossági érdekekkel szemben egy gazdasági bűnöző érdekeit védi.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: DO-archív; a belső oldali szöveges kép forrása: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!