Dunaújváros Hetilap

Áttörés távhő ügyben a közgyűlésen

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 15. 18:33

Másfél óra tömény adok-kapok helyszíne volt a közgyűlési terem, azonban elhangzottak fontos mondatok is. Számszerűen: 29 téma nyílt ülésen, 3 pedig zárt ülésen. Bónusz: polgármesteri összegzés az ülés után!

Szomorú aktualitással kezdte munkáját a közgyűlés, egyperces néma felállással adózott a testület a napokban elhunyt Garai Zsuzsanna emléke előtt. Az Arany János Általános Iskola intézményvezetője 60 évesen hagyott itt bennünket. Városunk közössége megrendülve olvasta a hírt, és osztozik családja gyászában.

Komoly adok-kapok

A politikai jellegű felvetések sorát Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester kérdései indították el, melyeket a közgyűlési félkörben helyet foglaló dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőnek (FIDESZ-KDNP) címzett. Nevezetesen, az elszabaduló rezsiárak ellentételezése kapcsán számíthat-e Dunaújváros állami támogatásra, mert ha nem, akkor Dunaújvárosnak magának kell a következő év többletét, akár 1,5 milliárd forintot kigazdálkodnia. Illetve megkérdezte Szabó Zsolt, hogy a távfűtött lakásokban hidegebb lesz-e majd a jövőben?

Dr. Mészáros Lajos válaszolt is, de innentől elszabadultak az indulatok és heves vita bontakozott ki konkrét kérdésekben is, de arról is, hogy kinek-hogyan kellene együttműködőnek lennie? A heves szó használatát azzal is alátámasztanánk, hogy Pintér Tamás polgármester és Szepesi Attila (FIDESZ) képviselő beszélgetése azzal zárult, hogy Szepesi elhagyta az üléstermet. Majdnem így tett Gombos István (független) képviselő is, de ő félúton meggondolta magát és visszaült. 

A Fidesz végül elismerte: a DVG Zrt.-nek kell fizetni a távhő számlát

De ami az érdemi dolgokat illeti és visszatérve dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő válaszára a távhő kérdésében, országgyűlési képviselőnk szóban is megerősítette az energiahivatal álláspontját, miszerint Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és a dunaújvárosi lakosoknak a DVG-felé kell fizetniük. Medgyesi Miklós sajtószóvivő is megszólalt a kérdéssel kapcsolatban, ő már-már történelminek nevezte a Fidesz ezen kijelentését, még akkor is ha 14 hónapot kellett rá várni. 

Aztán az együttműködéssel kapcsolatban már rögtön a harmadik napirendnél polgármesteri homlokráncolás történt. Azt nem értette Pintér Tamás polgármester, hogy az állami támogatások módosítása miatti 106 millió forintos plusz forrás tényét miért is utasította el a Fidesz-frakciója? A költőinek szánt kérdés után pedig két szakemberlakás sorsáról is döntött a közgyűlés. Most a rendőrség, illetve a Dunaújvárosi Óvoda egy-egy munkatársa költözhet maximum öt évre szakemberlakásba.
Arról már értesültünk, hogy nem lesz, egyelőre biztosan nem, sportcsarnok-felújítás Dunaújvárosban. Az illetékes minisztériumtól még augusztusban kapott levelet városunk, melyben arról tájékoztattak, hogy az 5,7 milliárdos felújítástól elállnak, a már átutalt összeget pedig vissza kell fizetnünk. A visszafizetés már megtörtént, most közgyűlési határozatot kellett hozni róla. Pintér Tamás megjegyezte a témával kapcsolatban, hogy jó lenne, ha egyszer tényleg megvalósulna a sportcsarnok felújítása, amire korábban dr. Mészáros Lajos ígéretet is tett.

Visszautalt megtakarítás, karácsonyi pénz a nyugdíjasoknak!

Olcsóbb lett egy munka, kevesebb lett a vállalkozói díj. Ilyen is van! A DVG Zrt. levélben tájékoztatta a várost, hogy a Fáy András utca 1-3. előtti aszfalt burkolatú járda térkövezése során kiderült, a meglévő járda alapozása és teherbírása megfelelő, az új térkő burkolatú járda ráépíthető. Így a tervezethez képest megtakarítással tudtak dolgozni, megmaradt bruttó 3 millió forint. 
Karácsonyi pénz a nyugdíjasoknak. A közgyűlés döntött arról, hogy még december hónapban az időskorúak számára egyszeri pénzbeli támogatást biztosít. A karácsonyi pénz összege a folyósított nyugdíj összegétől függően 5 és 8 ezer forint lesz.
Módosul a DVG Zrt. ügyfélszolgálti irodáinak nyitva tartása
Szeptember 26-ától az alábbiak szerint módosul a DVG Zrt. két ügyfélszolgálati irodájának nyitva tartása:

Szeptember 15-étől lehet kérvényezni a pótfűtést

A DVG Zrt. távhőszolgáltatási szerződéseinek Általános Szerződési Feltételei szerint a pótfűtést a Felhasználó vagy képviselője külön írásbeli kérése alapján, elegendő igény esetén a DVG Zrt. biztosítja, amennyiben azt a Felhasználó legalább 3 napon keresztül folyamatosan igénybe veszi, és azt az esedékesség előtt 36 órával bejelenti. 
A pótfűtési időszak alatt minden évben a szeptember 15. – október 15. között, illetve április 15. – május 15. közötti időszak értendő. A Felhasználó rendelkezése hiányában pótfűtésre nem kerül sor. 
Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a távhőszolgáltatásról, a lakossági távhőszolgáltatás díjalkalmazásának feltételeiről szóló 24/ 2021. (VI. 28.) számú önkormányzati rendelete 8. § (3) bekezdés értelmében a távhőszolgáltatónak abban az esetben kell távfűtést biztosítani amennyiben a napi átlaghőmérséklet 10 °C alá csökken, vagy két egymást követő napon át várhatóan 12 °C alatt marad. Utóbbi hőmérsékleti feltételek hiánya esetén a DVG Zrt.-nek a távhőtermelő létesítményeket le kell állítania. 
Kérjük, hogy amennyiben a pótfűtési időszakban, tehát 2022. szeptember 15. után, de október 15. előtt távfűtésre tart igényt, kérését szíveskedjen a tavho.muszaki@dvgzrt.hu e-mail címre vagy postai úton a DVG Zrt. Titkárságára (2400 Dunaújváros, Kenyérgyári út 1.) eljuttatni.

Pintér Tamás polgármester a közgyűlés után értékelte a testület munkáját – itt az értékelő összegzés!

 

(Fotó: Végh Zoltán; belső oldali táblázat: DMJV Önkormányzata)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.