Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gazdag kínálat a zene világnapjára időzítve (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2022. szeptember 30. 11:06

Több intézmény, szervezet is készül a zene világnapjára: az első programokra már ma várják a muzsika szerelmeseit, de a következő napokban is egymást érik az események! (FRISSÍTVE)

Sokszínű és sok szólamú lesz a zenei világnap Dunaújvárosban – több intézmény, szervezet is kiemelten készül a jeles napra, és az eseménysorozatot rendhagyó kísérletek, kezdeményezések is körítik majd. 
A programok egy részére már ma várják a muzsika szerelmeseit. A világnapi események sorát a Móricz iskola nyitja, az ének-zenei tagozatos intézmény tornatermében 13 órától lesz ünnepi koncert és közös éneklés. Az új tanév első bemutatkozási lehetőségét időzítette a zene ünnepére a Sándor Frigyes Zeneiskola – az eseménysorozat ma délután 17 órakor kezdődik. A program érdekessége, hogy Sándor Annára, a névadó közelmúltban elhunyt lányára is emlékeznek a résztvevők – a zenekarok és kamaraformációk az ő emlékének ajánlja ünnepi koncertjüket –, de a kínálatban a Jószolgálati Otthon adománygyűjtéssel színezett vására is szerepel. A vásárból befolyt bevétel és az egyéb adomány a "Jószoli" bentlakásos intézményében gondozottak javát szolgálja. A szabadtéri koncert után az ifjú muzsikusok az elmúlt évek hagyományát folytatva idén is közös virágültetéssel szimbolizálják összetartozásukat. A zene virágai a tervek szerint 18 órától pompáznak majd az iskola parkjaiban.
Új kísérlet is debütál a zene világnapján, hiszen október 1-jén, szombaton kezdődik a Zenélő Cukrászda elnevezésű sorozat a Jakó Cukrászda Vasmű úti üzletében. A program ötletét a júliusi Sugárúti Fesztivál teraszról teraszra vándorló zenelánca adta – az élő zenét falaik közt szívesen fogadó tulajdonost az akkori zeneláncot megvalósító Szmodics László tanár kötötte össze a Sándor Frigyes Zeneiskola növendékeivel, tanáraival. Ebből kétheti rendszerességű muzsikálás kerekedik ki, méghozzá állandó helyszínen – a sorozatnyitó koncert fellépője Váriné Pásztor Magdolna tanárnő fúvós kvartettje lesz: Antal-Gévay Gabriella, Érchegyi Hanna, Kupsza Noémi, meg persze tanáruk. A barokktól a magyar nótáig ívelő műsoruk 18 órakor kezdődik, belépődíj nincs. Ha alkalmas az időjárás, a teraszon, ha kevésbé, akkor bent a cukrászdában rendezik a koncertet.

Különleges produkcióval ünnepli a világnapot a Bartók Kamaraszínház: az intézmény a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei műhelyének közreműködésével mutatja be az Én vagyok című szakrális koncertszínházi előadást október 2-án, vasárnap. Az előadás rendezője és prózai szereplője Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója, közreműködik Németh Irma és Kurucz Gergely, valamint a produkció kórusa. A bemutató karmestere Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, zenei vezetője pedig Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője. Az előadás 19 órakor kezdődik, és ingyenesen látogatható – szeretettel várják a muzsika és a színház szerelmeseit!
És ezzel még mindig nincs vége a muzsikás programok sorának: október 3-án, hétfőn 9.30-tól és 10.30-tól két csoportban várja a város óvodásait a Móricz iskola – a diákok a zene világnapjára hangolt műsorral köszöntik a kicsiket. Rendhagyó vendégjárás színesíti a Vasvári iskola ünnepi hetének programját is: a Széchenyi István Gimnázium kórusa ad ünnepi koncertet a Bartók Kamaraszínház mögötti színpadon – az énekkar világnapi műsora 10.35-kor kezdődik.

UPDATE 15.10 – kórustalálkozó Mezőfalván

Összeállításunk első verziójának élesítése után érkezett, de nagyon is beleillik az ünnepi események sorába egy fontos, dunaújvárosi vonatkozású hangverseny. Hosszú évek hagyománya már Mezőfalván, hogy a katolikus templom felszentelésének évfordulója alkalmából hangversenyt rendeznek a térség egyik legjobb akusztikájú építményében, a római katolikus templomban. Az idei Dréta Antal Egyházzenei Kórustalálkozó október 1-jén, a zene világnapján lesz. 
A koncert 16 órakor kezdődik, méghozzá három kórus részvételével: a vendéglátó Mezőfalvi Nőikar mellett a nagyvenyimi Fontana Nőikar, valamint a Dunaújvárosi Vegyeskar lép közönség elé. A koncert végén a három kórus együtt énekli a Soli Deo Glória című szerzeményt.

Színes, gazdag lesz a kínálat – mindenkit szeretettel látnak!

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán, belső oldali illusztráció: Bartók Kamaraszínház)
 

A rovat további hírei: Kultúra

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

ICA-D: évzáró "Utószó" – Deczki Saroltával

2022. dec. 04.

Évek óta kutatja, a közelmúltban monográfiában foglalta össze Tar Sándor életművét az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa – hétfőn pedig az élő irodalmi antológia évzáró eseményén mesél róla.

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

Csodás koncerttel koronázták a születésnapi sorozatot (galériával)

2022. nov. 29.

Kegyetlenül erős repertoár, gyönyörű koncertpillanatok, emelkedett ünnep és vidám örömzene – ez így együtt jellemezte a Dunaújváros Vegyeskar jubileumi sorozatának záróakkordját a Gárdonyi iskolában.

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

Wesley Da Capo: fókuszban a Diótörő

2022. nov. 29.

Két tanszak növendékei is a Diótörő kultikus történetével foglalkoznak e hetekben a Wesley Da Capo Művészeti Iskolában: a moderntáncosok több bemutatót, a képzőművészeti kurzus legifjabb növendékei kiállítást szentelnek az ünnepi időszakban a témának.

DSTV: vissza a Vidám Parkba

DSTV: vissza a Vidám Parkba

2022. nov. 27.

Csodás időutazásra csábít a DSTV összeállítása. Az Intercisa Múzeum adott otthont a napokban a városi Vidám Park történetét felelevenítő előadásnak – sok-sok archív fotóval, rengeteg szép és személyes emlékkel. Hangkép.
 

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

Születésnapi gála a Dunaújvárosi Vegyeskarral

2022. nov. 25.

A Bartók Kamaraszínház helyett ugyan a Gárdonyi iskolában rendezik, de ezzel a koncerttel fut csúcsra az idén fennállása 70. évfordulóját ünneplő kórus születésnapi sorozata – szombaton este várják a jubileumi hangverseny vendégeit.

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

Gitármuzsikával folytatódik a Zenélő Cukrászda sorozata

2022. nov. 25.

A zenei világnapra időzített nyitány után immár rendszeres alkalmak sorában a gitármuzsika lesz a főszereplő a Sándor Frigyes Zeneiskola és a Jakó Cukrászda közös eseményén szombaton este.

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

DSTV: Vágvölgyi B. András volt az Utószó vendége

2022. nov. 25.

Nemcsak irodalom-, de politikatörténeti kalandozásra is csalogatta a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet, derül ki a DSTV összegzéséből. Az Utószó című élő antológia vendége Vágvölgyi B. András író, filmrendező, újságíró volt a közelmúltban. Hangkép.