Dunaújváros Hetilap

Javában tart már az Európai Mobilitási Hét – városunkban is

Öcaline - 2022. szeptember 19. 17:11

Az önkormányzat idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez, adta hírül a város hivatalos oldala. A programsorozat csütörtökön fut a csúcsra!

Az eseménysorozat célja idén is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, hosszútávú célkitűzése pedig, hogy rávegye a rendszerint autóval közlekedő polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe, úgy, mint például a kerékpár; vagy tegyenek egy próbát akár gyalog. A rendezvény részeként Dunaújvárosban ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek – tegyél  a helyemre" várostakarítási akció, a "Hivatali Zöld Nap", de szeptember 22-én, csütörtökön autómentes napot is szerveznek. 
Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányának idei mottója: "Hangold össze." A több napon át tartó programsorozat célja ezúttal is a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés és a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése. Ennek keretében szeretnék felhívni a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra.
Az eseménysorozat már pénteken elkezdődött a takarítási akcióval (ez naponta zajlik a város közterein), míg szombaton a Fuss Velünk, Fuss Értünk! jótékony célú közösségi kezdeményezését rendezték a programsorozat égisze alatt. 

A Hivatali Zöld Nap keretében a Polgármesteri Hivatal klímavédelmi programjával ismerkedhettek a fiatalok, míg Orosz Tamás a Kerékpár-mustra című kezdeményezés keretében ingyenes állapotfelmérésre várta a bringásokat a Városháza térre. Figyelem, ez utóbbi két program elem szeptember 20-án, azaz kedden is várja az érdeklődőket; a klímavédelmi programra 9-14, a bringás felmérésre 9-17 óra között kerül sor.
A takarítási akció is folytatódik szeptember 21-én, szerdán, az eseménysorozat csúcsának a 22-én, csütörtökön esedékes program ígérkezik. A Bringás reggeli keretében 8 és 9 óra között péksüteménnyel vendégelik meg a kerékpárral munkába (esetleg iskolába) igyekvőket a Béke téren, míg az Európai Autómentes Nap keretében óvodások aszfaltrajz-versenye, kerékpáros ügyességi akadálypálya, biztonságos közlekedés rendőrségi állomás, valamint a Dunaújvárosi Egyetem bemutatója és kiállítása, továbbá az elektromos járművek kipróbálása várja az érdeklődőket a Petőfi ligetben. A program 9 órakor kezdődik és 13 óráig tart, a fent említett tételek mellett környezetvédelmi totó és kreatív foglalkozás is csalogatja a vendégeket.

Az eseménysorozat nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

(Címlap- és nyitókép: DO-archív; belső oldali kép: DO)

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.