Morgatás helyett teljes üzemű szirénapróba lesz hétfőn

Öcaline - 2022. szeptember 4. 8:01

Városunk mellett Paks harminc kilométeres körzetében, továbbá Ercsiben és Ráckeresztúron zúgnak fel a szirénák a figyelmeztető szövegek kíséretében hétfőn délelőtt. Hangos lesz, tovább tart, de a lakosságnak nincs teendője.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített Monitoring és Lakossági Riasztó rendszer szirénáinak működését ellenőrzik szeptember 5-én, hétfőn 11 órától; a próba során a térség települései közül Dunaújvárosban, Ercsiben, valamint Ráckeresztúron hangos üzemű, vagyis teljes körű szirénapróbát hajtanak végre. 
Mindezek mellett a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetébe eső településeken is ellenőrzik a lakossági tájékoztató- és riasztó rendszer működőképességét – a megyében Alap, Alsószentiván, Cece, Előszállás, Nagykarácsony, Sáregres, Vajta településeken hétfőn 13 órától lesz hangos üzemű szirénapróba.
A havi rendszerességű "morgatópróba" helyett ezúttal a próbára történő szöveges figyelemfelhívás mellett a "Katasztrófariadó" (két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú, üvöltő hang), valamint a "Veszély elmúlt" (kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés) jelzéseket lehet majd hallani a megjelölt időpontban.

Fontos tudnivaló, hogy bár zajosabb és hosszabb lesz a szokásosnál, a hétfői tesztüzem csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmiféle teendője nincs. Ennek kapcsán a katasztrófavédelmi tájékoztatás hangsúlyozza: valós riasztás esetén a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a "Figyelem, ez próba!" kifejezés.

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

Csak a gyertya égjen, ne az otthonunk!

2022. nov. 30.

Advent idején és karácsonykor megemelkedik a lakástüzek száma. Döbbenetes adatok mellett az ünnepi időszak tényezőire fókuszáló tűzmegelőzési tipptárral is szolgál a megyei katasztrófavédelem.

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

Végzetes ütközés Szabadegyházánál

2022. nov. 29.

Halálos kimenetelű baleset történt ma kor reggel Szabadegyháza térségében – egy 72 éves asszony vesztette életét, értesült a DO.

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

Bréking: komoly baleset, félpályás útzár a 6-os úton (FRISSÍTVE!)

2022. nov. 28.

A város határában, a Papírgyári úti kihajtó után ütközött egy motorkerékpár és egy teherautó – személyi sérülés is történt, de már feloldották az útzárat. (FRISSÍTVE!)

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

Előbb figyelmeztették, majd lakat alá is került

2022. nov. 26.

Egy napon belül kétszer bukott be a vezetői engedéllyel nem rendelkező sofőr – a második után már úgy kezdtek eljárást vele szemben, hogy őrizetbe is vették a rendőrök, értesült a DO. (Agyátültetésről sajnos nem kaptunk jelentést.)

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

Ittasan szúrta meg kilenc éves gyermeke lábát

2022. nov. 24.

Súlyos testi sértés miatt emeltek vádat az ittasan őrjöngő dunaújvárosi férfi ellen – súlyosbító körülmény, hogy áldozata saját 9 éves kisgyermeke volt. Nagyon durva történet, nagyon szomorú eset.

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

Eltűnt, nagyon keresik Krisztinát – segítsen, aki tud!

2022. nov. 23.

A 14 éves fiatal múlt kedden tűnt el Mezőfalváról, a kiskorút a rendőrök jelenleg is keresik. Eddig eredménytelenül: jelentkezzen, ha bármit tud róla – már egy megosztás is segíthet!

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

Kiskorút rabolt ki a vonaton – vádemelés a vége

2022. nov. 22.

Újév napjára időzítette a bűncselekményt egy férfi, előbb veréssel fenyegetett, majd kirabolt egy 15 éves kamaszt. Most emeltek vádat ellene, és többszörös visszaesőként komoly büntetésre számíthat, értesült a DO.