Dunaújváros Hetilap

Soha többé nem lehet, ne lehessen ilyet tenni Dunaújvárosban!

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 8. 18:17

A távfűtés jó ideje beszédtéma Dunaújvárosban és bár a nyugvópont még távolinak tűnik, az elmúlt hetekben újabb fejezet kezdődött. A költségosztást a DVG Zrt. nem tudta érvényesíteni, a város álláspontja szerint egészen egyszerűen azért, mert a DVCSH Kft. nem szolgáltatott adatot. Az új szolgáltató így kénytelen volt légköbméteres alapon számlázni. 

E miatt viszont van, aki visszakapott egy bizonyos összeget az elszámolás során, van, akinek rá kellett volna fizetnie. Pintér Tamás polgármester múlt heti rendkívüli bejelentése pont ezt nem hagyta, hogy bárki is nehéz helyzetbe kerüljön. A város átvállalja a többletfizetést. Ezt a témát vitte tovább szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester:
– Pintér Tamás polgármester múlt héten bejelentette, hogy azoknak, akik a DVCSH etikátlan viselkedése és eljárása miatt fizetnie kellene az elszámolás kapcsán, azoktól a város átvállalja ezt az összeget. Tette mindezt azért, mert azt gondoljuk, hogy a mostani megélhetési válságban nem lehet a lakókra terhelni azt, ami a DVCSH miatt keletkezett. Én azt gondolom, hogy az elmúlt 20 év legbátrabb, legfontosabb politikai döntését hozta meg a Rajta, Újváros! Egyesület frakciója, amikor a saját kezünkbe vettük a városi távfűtés kérdését. Szerintem valamennyien emlékszünk az elmúlt évekre, a DVCSH és Pomázi Csaba ténykedésére, amit ihatatlan, sötét víz, vagy éppen vízhiány jellemzett, vagy hideg radiátorok, vagy emlékszünk még arra, amikor alvó kisgyerekek felett zárták el a fűtést az óvodákban, bölcsődékben. Elfogadhatatlan.

A gazdasági ügyekért felelő alpolgármester szerint az is elfogadhatatlan, hogy bárkinek fáznia kelljen az otthonában, a szülők pedig azért idegeskedjenek, hogy mi lesz a gyerekükkel bármelyik intézményben:

– Ezért kezdeményeztük annak idején, hogy kerüljön a város, illetve a DVG Zrt kezébe a városi távhőszolgáltatás, most már a távhőtermelés is. A most kialakult helyzettel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a MEKH kijelölő határozatában nagyon világosan fogalmazott, a DVCSH-nak el kell számolnia a lakókkal és a szükséges adatokat át kell adnia. Ez a mai napig nem történt meg. Szeretnék néhány szót szólni arról, hogy hogyan kell működnie ennek a folyamatnak. A társasházakban van egy főmérő, amit minden évben leolvasnak a DVG szakemberei és ami azt az értéket mutatja, amit az adott társasház elfogyasztott. Ez után vagy légköbméter alapján kerül szétosztásra a fogyasztás a lakók között, vagy a társasházak megbízhatnak költségosztással foglalkozó cégeket, akik a mért adatokat eljuttatják a társasházaknak, ők pedig a DVG-nek. A DVCSH a saját időszakában maga végezte a költségosztást, amit viszont a DVG már nem vállalt be, mert szerinte etikátlan az eljárás. A költségosztó cégek feladata ugyanis a szolgáltató ellenőrzése is. Most tehát azért került sor a légköbméteres számlázásra, mert a DVCSH nem adott át adatokat. Szeretném elmondani még egyszer, most egyszeri alkalommal fogja a város kifizetni a többletszámlákat. A folytatásban pedig szeretnénk a társasházakat segíteni, ösztönözni abban, hogy olyan költségosztással foglalkozó céget válasszanak, amely ténylegesen elvégzi a feladatát úgy, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset Dunaújvárosban.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

Közösségi lombgyűjtésre invitálják a városlakókat

2022. nov. 29.

Az őszi-téli időszak bár szép, megannyi munkával is felelősséggel jár. Szemmel látható, hogy megannyi lehullott falevéltől kell megszabadítani az utcákat – ebben kéri a városlakók közreműködését az önkormányzat. Felhívás.

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

DSTV: ünnepelt a Dunaferr Repülőklub

2022. nov. 29.

A létesítmény fennállásának 70 éves évfordulóját ünnepelte a Dunaújvárosi Repülőtér, derül ki a DSTV összegzéséből. A jeles jubileumra szervezett ünnepséget a Dunaferr Repülőklub a napokban. Hangkép.

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

Rekordnapi adomány a Máltai Játszótérnek a Duna Plazmától

2022. nov. 28.

Nemes gesztus és kitűnően hasznosuló adomány: a Duna Plazma centruma Halloween tematikára rendezett extra napja nyomán fordíthatott több mint 200 ezer forintos támogatást eszközfejlesztésre a Máltai Játszótér!