Dunaújváros Hetilap

Távhő: újabb fórumot rendeztek a költségosztásról

Fábos Zsolt - 2022. szeptember 29. 18:22

A költségosztás volt a témája annak a fórumnak, amit a DVG Zrt. hívott össze kedd délutánra a Kultik Moziba. A távhőszolgáltató tavaly óta negyedszer hívta össze a közös képviselőket és lakásszövetkezeti vezetőket annak érdekében, hogy a távhőelszámolás során érvényesüljön a költségosztás. 

A DVG Zrt. tavaly december után ismét meghívta a három költségosztással foglalkozó cég képviselőit is, így ismét volt lehetőség nekik is kérdést feltenni. A DVG részéről Pász Péter a távhőrészleg vezetője tartott előadást a hőszolgáltatás menetéről. Elmondta, hogy Dunaújvárosban jelenleg 3 helyen melegvizes bojlerekkel gyártanak - földgáz tüzeléssel - melegvizet. Jelenleg és remélhetően még sokáig a Dunaferr is besegít a gázzal tüzelt hőgyártáshoz. 
A DVG Zrt. a hőközpontokban méri a társasházaknak átadott hőmennyiséget, ettől a ponttól kezdve pedig a társasházak dolga és felelőssége, hogy a lakásokba felszerelhető költségosztók mérik-e az egyéni fogyasztást, ahogyan arról is a társasházak döntenek, hogy mely céggel szerződnek a költségosztás elvégzésére. 
A jelenlegi elszámolási időszak 2022. július 1-jén indult, ezt követően legkésőbb 12 hónappal ismét ki kell állítani az elszámoló számlákat. A társasházaknak ebben is fontos feladatuk van, hiszen nekik kell elkérniük a DVG Zrt.-től a hőközpontban mért fogyasztást, amit a költségosztást végző cég oszt meg a leolvasások alapján.

Ami pedig a fűtéselszámolást illeti, Pász Péter a következőket mondta:
– A következő fűtéselszámolás egyik fontos dátuma 2022. július elseje, ehhez képest nézzük az egyéves elszámolási időszakot. A városban ötezer lakásban jelenleg nincsen költségosztó felszerelve. Itt légteres elszámolásra van csak lehetőség. Azokban a lakásokban ahol digitális-rádiós költségosztók már fel vannak, illetve a fűtési szezon kezdetéig fel lesznek szerelve, ott költségosztás szerinti elszámolást lehet július elsejei fordulónappal elszámolni. Ahol időközben kerül felszerelésre a költségosztó, ott azzal a dátummal indul egy költségosztási elszámolási periódus.
A fórumon Pász Péter elmondta még, hogy az elszámoláshoz pontos adatokra van szükség, így elengedhetetlen a társasház, a költségosztó cég és a DVG hármasának együttműködése. A pontos adat pedig tartalmazza az elszámolási időszakot, az induló és záró hőmennyiségi adatot, a fogyasztó azonosítóját, ebből származik az adott lakáshoz társuló felhasznált hőmennyiség.

(Fotó: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: DVG Zrt.) 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.