Dunaújváros Hetilap

Több mint harminc tétel a csütörtöki közgyűlés napirendjén

Öcaline - 2022. szeptember 14. 16:13

A nyári szünet utáni első ülésén fajsúlyos tételek egész sora vár a testületre a Városházán csütörtökön  – rendeletek sora módosulhat, és sok zsebbevágó kérdésről is dönthetnek a képviselők.

Előbb 28 tervezett napirenddel nyílt, majd további 3 döntés erejéig zárt ülésen folytatja munkáját az önkormányzat – a közgyűlés szeptember 15-én, csütörtökön 9 órakor kezdődik a Városházán.

Rendeletről rendeletre

A szokásos kezdő napirendek – vagyis az utolsó rendes ülés óta végzett munkát összegző tájékoztató, továbbá a lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló jelentés – után azonnal a dolgok közepébe vághatnak a képviselők: módosulhat a költségvetési rendelet, és változhat az önkormányzat fenntartásában működő szociális és gyermekjóléti intézményekről szóló rendelet is. Elfogadhatják a fél éves pénzügyi terv teljesítéséről szóló tájékoztatót, majd bérlőkijelölési jogról is dönthet a testület. Szintén a csütörtöki ülésen dönthetnek előirányzat átcsoportosítására is – ez személyi juttatások pénzügyi fedezetét biztosíthatja majd. 
A Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia beruházás című projekt kapcsán elállás miatt keletkezett kötelezettség forrásának biztosításáról szóló javaslat is terítékre kerül, és elkészíttetheti a város településkép védelméről szóló rendelet módosítását is. Dönthetnek a képviselők a Dunaújváros hatályos településrendezési eszközeinek (településszerkezeti terv és helyi építési szabályzat) felülvizsgálatáról is, majd Baracs településrendezési eszközei tervezetének egyeztetési anyagát véleményezik a képviselők.

Fejlesztésekről is dönthetnek

Az ülésen dönthetnek a Kerékpárút fejlesztése Dunaújvárosban című TOP-os projekt szerződésmódosításairól, és egy stratégiai döntés is születhet: napirendre kerül ugyanis az Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban című pályázathoz kapcsolódó az elkészült klímastratégia elfogadását célzó javaslat.
Döntés születhet a nyílt ülésen a város területén kijárt zöldterület zúzottkő terítésének, járda felújításának, akadálymentes lejáró átalakításának munkálataira kötött vállalkozási szerződés módosításáról, majd a munkálatokról külön is határozhatnak a képviselők.
Több módosításról is dönthet a közgyűlés – előbb az Innopark Nkft. támogatási szerződése, majd a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság alapító okirata kerüllesz a téma, az utóbbi kapcsán az ahhoz kapcsolódó döntéseket is hozhat a közgyűlés, ráadásul a gazdasági társaság felügyelőbizottsága ügyrendjének elfogadásáról is dönthetnek.
Elfogadhatják a Volánbusz Zrt. 2021. évi összevont jelentésének megismerését célzó javaslatot, és dönthetnek a menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatás megújításával kapcsolatos pályázati kiírás módosításáról is. Dönthet a közgyűlés a DSE Röplabda Akadémia Nonprofit Kft. 2018. és 2019. évi önkormányzati támogatás elszámolásának elfogadásáról, és módosíthatják a  a Jókai utca 19. szám alatti ingatlanra, a Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvánnyal megkötött bérleti szerződést is. 
Dönthet a testület a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum területén lévő önkormányzati tulajdonú ingóságokkal kapcsolatban, és határozhatnak az időskorúak támogatása időpontjáról is. Elfogadhatják a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023. évi fordulójához történő csatlakozást célzó javaslatot, és új közművelődési együttműködési megállapodás születhet a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvánnyal.  Támogathatja az önkormányzat a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség tevékenységét, és dönthetnek az önkormányzat alaptevékenységének kormányzati funkciók szerinti besorolásáról is. Végül, de közel sem utolsósorban elfogadhatják a Zalagast Kft.-vel közétkeztetési feladatok ellátására kötött vállalkozási szerződés módosítását célzó javaslatot.

Zárt ajtók mögött – 3 tételről

A nyílt ülést követően zárt ajtók mögött folytatódik a döntéshozói munka – előbb a Dunaújvárosért díj adományozását célzó javaslat kerül napirendre. Ezt követően az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai intézmény magasabb vezetőjének megbízásáról dönthetnek a képviselők, végül egy júliusi határozat módosításáról határozhat a testület.

(Archív fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.