Dunaújváros Hetilap

Vadállatok a városban: szerencsére nincs okunk az aggodalomra

Terdik Péter - 2022. szeptember 30. 16:32

Az elmúlt hetekben rendre megjelentek a Dunaújvároshoz köthető közösségi médiafelületeken a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzések. Az eseményeket figyelemmel követik a városvezetők, sajtótájékoztatót is tartottak a legfontosabb tudnivalókról. 

Kezdjük a lényeggel: a rókák és nyestek megjelenése és jelenléte  a településen egy teljesen ártalmatlan jelenség. Bántani semmiképpen sem szabad őket, elkerülni azonban el lehet a váratlan vendégeket.

Egykoron az állatok birodalma volt

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester azt mondta, természetesen az önkormányzat munkatársai is látták az észlelésekről szóló bejegyzéseket. Ezt követően egyeztettek az érintett szakszolgálatokkal, és megerősítést nyert: természetesen nem vagyunk veszélyben. Az alpolgármester azt is megjegyezte, hogy azt sokan elfelejtik, hogy alapvetően az ember vette el az állatok élőhelyét, így mindenkitől toleranciát és türelmet kér velük szemben. Ahogy eddig nem történt baj, úgy a jövőben sem szeretnének.

Nem véletlen a gyakori észlelés

Egyetértett Barta Endre gondolataival Létai Attila ebrendész is. Hangsúlyozta, a vadállatok rendre megtalálják a városlakók által a kóbor állatoknak kitett élelmet, így nem véletlen, hogy odaszoknak egy-egy helyre.

A szakember azt mondta, a természet közelsége, és az eleség utáni vágy nyomán akár a belváros utcáin is összefuthatunk egy rókával, ám az állat jobban fél az embertől, mint fordítva. Ilyen esetekben sokszor merül fel a veszettség kérdése, ugyanakkor Létai Attila hangsúlyozta: nincs jelen a veszettség a térségben, hiszen a szakemberek sikeres, évtizedek óta tartó harcot vívnak a betegség ellen.

Hogyan tartsuk távol az állatokat? 

Létai Attila azt mondta, az állatok semmilyen veszélyt nem jelentenek az embere. Ezért arra is megkéri a városlakókat, hogy ne bántsák az élőlényeket. Ha valaki távol szeretné tartani őket a lakókörnyezetétől, azt humánus módszerekkel is meg lehet tenni. A legjobb szolgálatot egy mindenre elszánt kutya teheti az embernek, ám mind a modern ultrahangos riasztók, mind pedig a petróleumos rongyok is képesek távol tartani az állatokat. Ha valakinek nincs otthon kutyája, a padláson, kertben, garázsokban elhelyezett kutyaszőr is megteszi a legtöbb esetben. 
Röviden tehát: a városvezetés figyelemmel kíséri a róka és nyest észlelésekről szóló bejegyzéseket, bejelentéseket, ám probléma eddig nem történt, így önkormányzati intézkedést nem igényel az ügy. Az állatokat békés módszerekkel is távol tarthatjuk, az ebrendész pedig indokolt esetben segít, de ő is a türelmet és a toleranciát javasolja a városlakóknak.

(A címlap-és belső oldali kép illusztráció; nyitó fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

DSTV: a kitelepítésre emlékezett a Pentele Baráti Kör

2022. dec. 04.

Szomorú településtörténeti vonatkozású eseményről tudósít a DSTV összeállítása. Koszorúkkal és előadással emlékezett az 1950-es esztendő kitelepítésének évfordulóján a Pentele Baráti Kör Egyesület. Hangkép.

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

Továbbra sem lépett a társasházak többsége a költségosztás terén

2022. dec. 03.

A DVG Zrt. több mint ötven közös képviselőnek és lakásszövetkezetnek küldte el azt a költségosztással kapcsolatos tájékoztatót, amelyben részletesen leírják az ügyintézés menetét. Költségosztó szükséges, ha egy lakásban nem légköbméter-alapján szeretnének a távhőért fizetni – mégis, eddig az érintettek alig ötöde reagált a felhívásra. 

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

Döntött a közgyűlés, már úton a nyugdíjasok ünnepi támogatása

2022. dec. 02.

Dunaújváros közgyűlése döntött arról, hogy a város nyugdíjasai az idén is számíthatnak az önkormányzat év végi segítségére, rendkívüli karácsonyi ajándékára. Az utalások, illetve a tájékoztatók kipostázása megkezdődött, hamarosan megérkeznek a támogatások. Pintér Tamás polgármester ünnepi hangulatú köszöntője a nyugdíjasoknak és nem csak nyugdíjasoknak szól.

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

DSTV: cipősdobozban az ajándékok

2022. dec. 02.

Idén is folytatja népszerű karácsonyi kezdeményezését a Baptista Szeretetszolgálat, derül ki a DSTV összeállításából. A cipősdoboz akcióhoz a helyi Duna Plazma centrum is csatlakozott –  gyűjtőpontként segítik az országos programot. Hangkép.
 

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

A térség vezetőivel egyeztet a Dunaferr ügyéről Pintér Tamás

2022. dec. 01.

A környékbeli települések vezetőit, országgyűlési képviselőit hívja egyeztető megbeszélésre Pintér Tamás polgármester. A téma a Dunaferr helyzete, hiszen a vasmű működése nem csak dunaújvárosiakat érintő kérdés, legalább annyira érinti a városunk vonzáskörzetét is. A tervezett megbeszélést sajtótájékoztatón jelentette be a polgármester.

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

DSTV: rezsifórumot rendezett a Párbeszéd

2022. dec. 01.

A téli időszak átvészelése volt a témája a Városháza dísztermében tartott eseménynek, derül ki a DSTV összegzéséből. A fórumon elhangzott: a cél a lakossági terhek csökkentése, a kapcsolódó környezetbarát, energiahatékony beruházások és fejlesztések támogatása. Hangkép.
 

Igazgatási szünet lesz a Városházán

Igazgatási szünet lesz a Városházán

2022. nov. 30.

A város hivatalos honlapján jelent meg összegzés a december 22-én kezdődő, és egészen január 8-ig tartó pauzáról. Ügyfélfogadás nem lesz, csak az Anyakönyvi Hivatal üzemel, ügyeleti rendben.