Dunaújváros Hetilap

Végre tisztul a kép a távhő frontján

doszerk - 2022. szeptember 23. 16:08

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Azt már ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató, és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Áttörő mondat hozott egységes álláspontot 

"A kormány döntése alapján mennyivel lesz hidegebb a távfűtött dunaújvárosi lakásokban?" – tette fel a kérdést Szabó Zsolt alpolgármester a múlt csütörtöki  közgyűlésen dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőnek. A kérdés következtében valósággal elszabadultak az indulatok, parázs vita alakult ki távhő-ügyben, ugyanakkor áttörést is hozott, mert bár arra dr. Mészáros Lajos nem tudott válaszolni, hogy hogyan kell értelmezni az energetikai helyettes államtitkár távfűtött lakásokra vonatkozó korlátozását (lásd alább), a képviselő ugyanakkor válaszában elismerte: a DVG Zrt.-nek kell fizetni a távhő számlát. "A mostani jogi helyzet szerint a kormányhivatal határozata alapján a DVG a szolgáltató, és annak kell fizetni" – fogalmazott Dr. Mészáros Lajos. 
Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint sokkal jobb lett volna ha ennek a kimondására nem kell 14 hónapot várni és rögtön kialakul a politikai egység a Pomázi cégbirodalommal szemben: 
– Sajnálom, hogy 14 hónap telt el, hogy ezt kimondja a FIDESZ frakció. Bár hozzáteszem, hogy Lőrinczi képviselő úr szívesen járkál be az ügyfélszolgálatra, és hangoztatja ennek az ellenkezőjét az ott sorban állóknak. Akkor most már jó lenne, ha házon belül tisztáznák, és a háttérben nem adnának ezzel ellentétes információkat.

"... jobb későn, mint soha!"
 
Pintér Tamás polgármester a közgyűlés után értékelte a testület munkáját, ahol elmondta: először volt hajlandó a dunaújvárosi Fidesz állást foglalni az egyik legfontosabb, a várost érintő kérdésben. 
– Végre 14 hónap után egyetértés van. És bár lassan jött a Fidesz döntése, és nagyon sok idegeskedést megspórolhattak volna a városlakóknak, ha a politikai egység hamarabb létrejön, és a Fidesz már tavaly ilyenkor világossá teszi az álláspontját, és nem lapít az ügyben. Én azt mondom: jobb később, mint soha! Nagyon kérem a lakosokat, hogy ez alapján járjanak el a jövőben is, fizessék be a DVG-nek a számlákat, mert ellenkező esetben őket érheti kár. 
Majd felszólította a DVCSH Kft.-t, hogy fejezzék be a megtévesztő kommunikációjukat, azonnal fizessék vissza a több száz millió forintot, amivel átverték a dunaújvárosi fogyasztókat, számoljanak el velük, adják vissza a túlfizetéseket, és ne könyveljenek át jogellenesen a távhő és a vízszámlák között. 

Korlátozná a távfűtött lakások hőfelhasználását a kormány

Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva – ezt közölte az energetikáért felelős államtitkár a múlt heti, 35. Távhő Vándorgyűlésen.
Steiner Attila a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban kifejtette: 1100 milliárd forint fűtési költséggel számolnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja pedig az, hogy az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele megtörténjen. Ezt, valamint a költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák, és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel. 
A távhőfillért az elektromos áram árába építik be a nem lakossági felhasználók esetében, és kilowattóránként számolják – vagyis a beruházás költségeit a kormány ezúttal sem vállalja magára, hanem áthárítja. 
Arról Steiner Attila sem beszélt, hogy az olcsó orosz gáz és olcsó paksi áram ígérete ellenére miért szálltak el mégis az energiaárak Magyarországon.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

"... felpezsdült az élet Dunaújvárosban"

"... felpezsdült az élet Dunaújvárosban"

2023. feb. 05.

Az energiaválság és az elszabaduló árak mindenki életét jelentősen megnehezítették, az önkormányzatokét pedig különösen is. Évnyitó visszatekintés Pintér Tamás polgármesterrel.

Kérdések és válaszok a DVCSH volt fogyasztóinak küldött levelek kapcsán

Kérdések és válaszok a DVCSH volt fogyasztóinak küldött levelek kapcsán

2023. feb. 04.

A napokban a DVCSH Kft. több volt fogyasztója kapott fenyegető levelet a Global Mediator Zrt.-től. A levélben a cég elmaradt távhő- illetve víz- és csatornaszámlák befizetését követeli – perrel, végrehajtással fenyegetőzik.

DSTV: az Aranyban is vállalták a "csapolást"

DSTV: az Aranyban is vállalták a "csapolást"

2023. feb. 04.

Folytatódott az iskolai véradások sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. A Vöröskereszt helyi szervezete versenyt is hirdetett az intézmények között – legutóbb az Arany János Általános Iskolában várták az önkéntes véradókat. Hangkép.

Óvodai vizit – fókuszban a rezsivel

Óvodai vizit – fókuszban a rezsivel

2023. feb. 03.

Az óvodai ágazat idei évre vonatkozó terveiről, elképzeléseiről, az intézményeket érintő elszabadult energiaárakról egyeztetett Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester és Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda igazgatója. 

DSTV: piaci körkép – az árak nyomában

DSTV: piaci körkép – az árak nyomában

2023. feb. 03.

Az áremelkedésekről szóló sorozat újabb helyszíne volt a piac a DSTV összeállításában. Mint kiderült, aki hazai és házias ízekre vágyik, annak még mindig érdemes a Piac tér felé venni az irányt. Hangkép.
 

Állami kölcsön a Dunaferrnek, de a termelés újraindításáról továbbra sem tudni

Állami kölcsön a Dunaferrnek, de a termelés újraindításáról továbbra sem tudni

2023. feb. 02.

Hat hónapig az állam állja a vasmű dolgozóinak bérét, ám egyelőre kérdéses, hogy milyen formában kezdődhet meg újra az érdemi termelés. Sok még a kérdőjel, nem látni a megoldást.

Zászlót bontott, az óvodákra fókuszált a MONDD!

Zászlót bontott, az óvodákra fókuszált a MONDD!

2023. feb. 02.

Új sorozattal jelentkezett a Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke csoport: a MONDD! programjának első eseménye az óvodai nevelés nehézségeit vette górcső alá még múlt csütörtökön.