Dunaújváros Hetilap

Végre tisztul a kép a távhő frontján

doszerk - 2022. szeptember 23. 16:08

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Azt már ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató, és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Áttörő mondat hozott egységes álláspontot 

"A kormány döntése alapján mennyivel lesz hidegebb a távfűtött dunaújvárosi lakásokban?" – tette fel a kérdést Szabó Zsolt alpolgármester a múlt csütörtöki  közgyűlésen dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőnek. A kérdés következtében valósággal elszabadultak az indulatok, parázs vita alakult ki távhő-ügyben, ugyanakkor áttörést is hozott, mert bár arra dr. Mészáros Lajos nem tudott válaszolni, hogy hogyan kell értelmezni az energetikai helyettes államtitkár távfűtött lakásokra vonatkozó korlátozását (lásd alább), a képviselő ugyanakkor válaszában elismerte: a DVG Zrt.-nek kell fizetni a távhő számlát. "A mostani jogi helyzet szerint a kormányhivatal határozata alapján a DVG a szolgáltató, és annak kell fizetni" – fogalmazott Dr. Mészáros Lajos. 
Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint sokkal jobb lett volna ha ennek a kimondására nem kell 14 hónapot várni és rögtön kialakul a politikai egység a Pomázi cégbirodalommal szemben: 
– Sajnálom, hogy 14 hónap telt el, hogy ezt kimondja a FIDESZ frakció. Bár hozzáteszem, hogy Lőrinczi képviselő úr szívesen járkál be az ügyfélszolgálatra, és hangoztatja ennek az ellenkezőjét az ott sorban állóknak. Akkor most már jó lenne, ha házon belül tisztáznák, és a háttérben nem adnának ezzel ellentétes információkat.

"... jobb későn, mint soha!"
 
Pintér Tamás polgármester a közgyűlés után értékelte a testület munkáját, ahol elmondta: először volt hajlandó a dunaújvárosi Fidesz állást foglalni az egyik legfontosabb, a várost érintő kérdésben. 
– Végre 14 hónap után egyetértés van. És bár lassan jött a Fidesz döntése, és nagyon sok idegeskedést megspórolhattak volna a városlakóknak, ha a politikai egység hamarabb létrejön, és a Fidesz már tavaly ilyenkor világossá teszi az álláspontját, és nem lapít az ügyben. Én azt mondom: jobb később, mint soha! Nagyon kérem a lakosokat, hogy ez alapján járjanak el a jövőben is, fizessék be a DVG-nek a számlákat, mert ellenkező esetben őket érheti kár. 
Majd felszólította a DVCSH Kft.-t, hogy fejezzék be a megtévesztő kommunikációjukat, azonnal fizessék vissza a több száz millió forintot, amivel átverték a dunaújvárosi fogyasztókat, számoljanak el velük, adják vissza a túlfizetéseket, és ne könyveljenek át jogellenesen a távhő és a vízszámlák között. 

Korlátozná a távfűtött lakások hőfelhasználását a kormány

Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva – ezt közölte az energetikáért felelős államtitkár a múlt heti, 35. Távhő Vándorgyűlésen.
Steiner Attila a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban kifejtette: 1100 milliárd forint fűtési költséggel számolnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja pedig az, hogy az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele megtörténjen. Ezt, valamint a költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák, és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel. 
A távhőfillért az elektromos áram árába építik be a nem lakossági felhasználók esetében, és kilowattóránként számolják – vagyis a beruházás költségeit a kormány ezúttal sem vállalja magára, hanem áthárítja. 
Arról Steiner Attila sem beszélt, hogy az olcsó orosz gáz és olcsó paksi áram ígérete ellenére miért szálltak el mégis az energiaárak Magyarországon.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.