Dunaújváros Hetilap

Végre tisztul a kép a távhő frontján

doszerk - 2022. szeptember 23. 16:08

Az elmúlt időszakban rengeteg fals információ látott napvilágot a távhőszolgáltatást illetően, amelyből az egyik, ha nem a legfontosabb a legutóbbi rendes közgyűlésen tisztázódott, ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Azt már ugyanis a dunaújvárosi Fidesz is elismerte: Dunaújvárosban a DVG Zrt. a távhőszolgáltató, és az érintett lakosoknak a DVG felé kell fizetniük. 

Áttörő mondat hozott egységes álláspontot 

"A kormány döntése alapján mennyivel lesz hidegebb a távfűtött dunaújvárosi lakásokban?" – tette fel a kérdést Szabó Zsolt alpolgármester a múlt csütörtöki  közgyűlésen dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőnek. A kérdés következtében valósággal elszabadultak az indulatok, parázs vita alakult ki távhő-ügyben, ugyanakkor áttörést is hozott, mert bár arra dr. Mészáros Lajos nem tudott válaszolni, hogy hogyan kell értelmezni az energetikai helyettes államtitkár távfűtött lakásokra vonatkozó korlátozását (lásd alább), a képviselő ugyanakkor válaszában elismerte: a DVG Zrt.-nek kell fizetni a távhő számlát. "A mostani jogi helyzet szerint a kormányhivatal határozata alapján a DVG a szolgáltató, és annak kell fizetni" – fogalmazott Dr. Mészáros Lajos. 
Medgyesi Miklós sajtószóvivő szerint sokkal jobb lett volna ha ennek a kimondására nem kell 14 hónapot várni és rögtön kialakul a politikai egység a Pomázi cégbirodalommal szemben: 
– Sajnálom, hogy 14 hónap telt el, hogy ezt kimondja a FIDESZ frakció. Bár hozzáteszem, hogy Lőrinczi képviselő úr szívesen járkál be az ügyfélszolgálatra, és hangoztatja ennek az ellenkezőjét az ott sorban állóknak. Akkor most már jó lenne, ha házon belül tisztáznák, és a háttérben nem adnának ezzel ellentétes információkat.

"... jobb későn, mint soha!"
 
Pintér Tamás polgármester a közgyűlés után értékelte a testület munkáját, ahol elmondta: először volt hajlandó a dunaújvárosi Fidesz állást foglalni az egyik legfontosabb, a várost érintő kérdésben. 
– Végre 14 hónap után egyetértés van. És bár lassan jött a Fidesz döntése, és nagyon sok idegeskedést megspórolhattak volna a városlakóknak, ha a politikai egység hamarabb létrejön, és a Fidesz már tavaly ilyenkor világossá teszi az álláspontját, és nem lapít az ügyben. Én azt mondom: jobb később, mint soha! Nagyon kérem a lakosokat, hogy ez alapján járjanak el a jövőben is, fizessék be a DVG-nek a számlákat, mert ellenkező esetben őket érheti kár. 
Majd felszólította a DVCSH Kft.-t, hogy fejezzék be a megtévesztő kommunikációjukat, azonnal fizessék vissza a több száz millió forintot, amivel átverték a dunaújvárosi fogyasztókat, számoljanak el velük, adják vissza a túlfizetéseket, és ne könyveljenek át jogellenesen a távhő és a vízszámlák között. 

Korlátozná a távfűtött lakások hőfelhasználását a kormány

Tervben van az idei télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentése a távhő rendszerekben, ennek mértéke és mikéntje azonban még nincs kidolgozva – ezt közölte az energetikáért felelős államtitkár a múlt heti, 35. Távhő Vándorgyűlésen.
Steiner Attila a távfűtéses lakásokkal kapcsolatban kifejtette: 1100 milliárd forint fűtési költséggel számolnak az idei szezonban a magas gázárak miatt. A kormány célja pedig az, hogy az épületrészenként nem szabályozható (egycsöves, átfolyós) fűtési rendszerű épületek korszerűsítése, szabályozhatóvá tétele megtörténjen. Ezt, valamint a költségmegosztók felszerelését a távhőfillér emeléséből finanszíroznák, és 5-6 év alatt lehetne a 134 ezer érintett lakást felszerelni az eszközzel. 
A távhőfillért az elektromos áram árába építik be a nem lakossági felhasználók esetében, és kilowattóránként számolják – vagyis a beruházás költségeit a kormány ezúttal sem vállalja magára, hanem áthárítja. 
Arról Steiner Attila sem beszélt, hogy az olcsó orosz gáz és olcsó paksi áram ígérete ellenére miért szálltak el mégis az energiaárak Magyarországon.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: DO-archív – Végh Zoltán felvétele)

 

A rovat további hírei: Közélet

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

Felsőoktatásban tanulsz? Felvételizel? Jelentkezz az önkormányzat támogatására!

2022. okt. 04.

Két típusú ösztöndíjra pályázhatnak a felsőoktatásban tanuló, vagy felvételi előtt álló diákok a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer részeként, adta hírül a város hivatalos oldala. 

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

"Gyermekeink jövője a tét!" – szolidaritási kiállás az oktatásért szerdán

2022. okt. 04.

Az oktatás világnapján szerveznek szolidaritási kiállást az oktatásért városunkban: mindenkit, szülőket, nagyszülőket is várnak a Dr. Molnár László Emlékparkba szerdán délután. Legyetek, legyenek, legyünk sokan!

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

Elkezdték a köztéri fasorok növényvédelmi munkáit

2022. okt. 04.

A város útjai mellett tegnap, az esti órákban kezdték az őszi növényvédelmi permetezést, adta hírül a város hivatalos oldala. Két-három nap alatt végeznek a szakemberek, persze csak ha nem esik.

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

DSTV: kerekasztal az emlékév előtt

2022. okt. 04.

Önkormányzati koordinációval valósul meg a Petőfi 200 emlékév városunkban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az előkészületek jegyében ült össze az a kerekasztal a Városházán a napokban, amely a programok gondozását vállalja. Hangkép.
 

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

Új kísérletbe fog, helyettes szülőket toboroz az Útkeresés Segítő Szolgálat

2022. okt. 03.

Bővíti a szolgáltatások körét a rászorulók számára az Útkeresés Segítő Szolgálat – az intézmény helyettes szülői szolgáltatás kialakítását szervezi, és egészen október végéig várja azok jelentkezését, akik a nemes feladatot ellátják.

Véget értek a munkálatok végre

Véget értek a munkálatok végre

2022. okt. 03.

A város több pontján is sor kerül az úgynevezett vadparkolók felszámolására. Ahol logikus és lehetséges, ott az egykor volt füves területeket legális parkolókká alakítják, zúzott kővel szórják fel és ennek köszönhetően területenként érezhető nagyságrendben növekszik a kialakított parkolóhelyek száma. 

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

DSTV: jubilált a Megyei Szakdolgozói Nap

2022. okt. 03.

Idén tizedszerre rendezte meg a Megyei Szakdolgozói Nap programját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, derül ki a DSTV összegzéséből. A köszöntőkkel, műsorral és díjátadással körített tudományos tanácskozásnak ezúttal Dunaújváros, a Városháza rendezvényterme adott otthont. Hangkép.