Dunaújváros Hetilap

Elfogadta a közgyűlés az energiaárak miatti intézkedési tervét

Fábos Zsolt - 2022. október 20. 18:42

Dunaújváros közgyűlése csütörtöki rendes ülésén 30 témában hozott döntést, illetve zárt ülésen véleményezte, hogy ki kaphatja az idei Szociális Munkáért – Dunaújváros díjat.

Végh Zoltán felvétele

Ha valaki arra számított, hogy a vasmű kérdése bármilyen formában is a testület elé kerül, az tévedett, a városi takarékossági intézkedések tervezete pedig vita nélkül kapott zöldutat.

Suszter Tamás Veszprémben folytatja

Két, a rendőrséggel kapcsolatos témával kezdte ülését a közgyűlés, ahol elsőként lehetőséget kapott Szabó Vendel megyei rendőrfőkapitány, hogy szeptember 1-jei kinevezése óta most hivatalosan és személyesen is bemutatkozhasson a városi döntéshozók előtt. A főkapitány a köszöntője után bejelentette, hogy Suszter Tamás, városunk rendőrkapitánya itt hagyja Dunaújvárost és Veszprémben, bűnügyi főkapitány-helyettesként folytatja rendőri pályafutását. Suszter Tamás ezredes is szót kapott, megköszönte a város eddigi támogatását, kollégái munkáját. Pintér Tamás polgármester jelképes ajándékkal köszönte meg a távozó vezető munkáját, és további sikereket kívánt neki. Városunk rendőrkapitányi feladatait Törköly László alezredes látja majd el. 

Kiadások és bevételek, támogatások több helyre is

Több szervezet, illetve feladat támogatásról is született döntés. A rendőrség egyszer 2 millió forintot kapott városi tevékenységének, többletfeladatainak finanszírozására, illetve 38 millió forint kifizetése mellett kötelezte el magát városunk, amely a dunaújvárosi térfigyelőrendszer következő évi költségét fedezi. Éves szinten 316 millió forint többletbevételt jelent településünknek a most elfogadott építményadó mértékének emelése. A DVG számára 9.5 millió forintot fizet városunk, amit parkfenntartásra, zöldfelület gondozásra fordíthatnak, illetve további 1.6 milliót fásításra, füvesítésre.

Takarékossági intézkedések 

Néhány hete már tudjuk, hogy Dunaújváros sem fogja megúszni, az elszabadult energiaárak miatt pedig intézkedésekre lesz szükség. Most az intézkedési csomagot fogadta el a testület. Amit már tudunk:
A villamos energia ellátás biztosítására közbeszerzési eljárás van folyamatban és csak november 2-án fogunk részleteket és főleg összegeket látni, azonban valószínűsíthető, hogy az idei évhez képest a villamos energia ára többszörösére, több mint nyolcszorosára emelkedik. Összességében a villamos energia ára önkormányzati szinten a 2022. év várható nettó 123 millió forintról 2023. évben közel 900 millió forintra nőhet.
Az önkormányzat gázfogyasztása nem jelentős, gázbeszerzés céljából közbeszerzési eljárás megindítására még nem került sor, de a tervek között szerepel. A gázár növekedése a 2022. évi nettó 30 millió forintról 2023. évre 91 millió forintra prognosztizálható.
Az önkormányzat számára a legjelentősebb költségnövekedést 2022. évben a távhődíj változása okozza a 2022. október 1-től hatályos díj miatt, melynek változatlansága esetén a 2023. évben is jelentős terhet ró majd az önkormányzat költségvetésére. A távhő díjának növekedése a 2022. évi nettó 420 millió forintról 2023. évre nettó 1.7 milliárd forintra prognosztizálható.
Az önkormányzat energiafogyasztás ára összességében 574 millió helyett nettó 2,8 milliárd Ft lehet.
Dunaújváros közgyűlése kinyilvánította, hogy a költségek csökkentése érdekében azonnali intézkedéseket kell bevezetni, hogy kötelező feladatai közül a prioritást élvező feladatokat el tudja látni. A prioritást élvező kötelező feladatok: a településüzemeltetés, az egészségügyi alapellátás és az ügyelet, a gyermekjóléti ellátások és szolgáltatások, az óvodai ellátás, a szociális szolgáltatások és ellátások. 
Az elfogadott közgyűlési határozat szerint Dunaújváros közgyűlése felkéri a fenntartásában lévő intézmények vezetőit, hogy tegyék meg a takarékosság érdekében a szükséges lépéseket, vizsgálják a működésük valamennyi területén a költségcsökkentés lehetőségeit, tegyenek javaslatot a szükséges fenntartói, tulajdonosi, feladatátadói döntések meghozatalára. 
Ami pedig már biztos, hogy a polgármesteri hivatalban 2022. december 19. napjától 2023. január 2. napjáig igazgatási szünet lesz. Az igazgatási szünet időtartama alatt a polgármesteri hivatal ügyfélfogadást nem tart.
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.