Dunaújváros Hetilap

Elkészült Dunaújváros klímastratégiája - október 26-án megismerhetik

doszerk - 2022. október 16. 16:11

Az „Élhető éghajlatért – helyi klímastratégia és szemléletformálás Dunaújvárosban” elnevezésű projekt részeként elkészült Dunaújváros klímastratégiája, amely tartalmában két részből áll.

A helyzetértékelés során a település területéhez kötődő szén-dioxid kibocsátás mértékét, forrásait számszerűsíti és ismerteti. A célmeghatározó rész a helyi adottságok figyelembe vételével olyan energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokat felhasználó javaslatokat szemléltet, amelyekkel elérhetővé vállnak a kitűzött kibocsátáscsökkentési – és karbonsemlegességi célok. A stratégia elkészítése során széles társadalmi – és szakmai egyeztetésekre került sor, több alkalommal is véleményt formálhattak a térségi gazdasági szereplők, a civil – és lakossági szféra érintettjei.

A dokumentum a Klímabarát Települések Szövetségének módszertani útmutatója alapján készült, kapcsolódik a nemzeti stratégiai dokumentumokhoz, a megyei és városi szintű fejlesztési stratégiákhoz, környezetvédelmi és fenntarthatósági stratégiai – és szakterületi dokumentumaihoz. A városi klímastratégia elkészítése mellett, a pályázat keretein belül számos, a klímatudatos szemlélet fontosságát népszerűsítő programok is megrendezésre kerültek a lakosság bevonásával.

A végleges stratégiát előzetesen az érintett Bizottságok 2022.09.14-ei ülésén tárgyalták. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 2022.09.15-én megtartott rendes ülésén a 416/2022 (IX.15) határozatával elfogadta Dunaújváros klímastratégiáját. A projekt hamarosan lezárul, az utolsó rendezvényünkre, ahol az érdeklődőknek bemutatjuk részletességgel az elkészült és immár elfogadott stratégiát 2022.10.26-án kerül sor.

A projektről, rendezvényekről, és a végleges stratégiáról bővebb tájékoztatást itt találnak az érdeklődők.

A projekt a Széchenyi 2020 program részeként valósult meg.

(forrás: dunaujvaros.hu)

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.