Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Érdemes az emlékezésre

Terdik Péter - 2022. október 21. 13:00

A lengyel-magyar barátság legendás és példaértékű. Ennek a gondolatnak ékes bizonyítéka az a Stefan Wyszyński életét és munkásságát bemutató kiállítás is, amelyet múlt pénteken nyitottak meg az Intercisa Múzeumban.  

Történelmünk során számos jelentős állami és egyházi szereplő formálta a ma ismert jelenünket. Aki a magyaroknak Mindszenty József, az a lengyel nép számára Stefan Wyszyński bíboros. 
Dunaújváros önkormányzata, az Intercisa Múzeum, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Lengyel Közművelődési Központ és a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szt. Adalbert Egyesülete közös munkája nyomán egy színvonalas kiállítást tekinthetnek meg a múzeum látogatói. Az említett gyűjteményt Stefan Wyszínszki életét és munkásságát mutatja be az érdeklődőknek – Wyszynszki bíboros a lengyel katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja, jelentősége Mindszenty Józseféhez hasonló. Hosszú évtizedeken át segítette a lengyel népet – keresztényeket és nem keresztényeket egyaránt. Pályafutása során többek között kommunista üldöztetésnek volt kitéve, ám ő a végsőkig a békére és a párbeszédre törekedett azokkal is, akik nem értettek vele egyet. 
Az élete és munkássága előtt tisztelgő tárlat megnyitóján szép számú látogató vett részt, köztük Szántó Péter és Orosz Csaba önkormányzati képviselők is. Az eseményen Farkas Lajos igazgató és Z. Monika Molnárné-Sagun (Lengyel Közművelődési Központ igazgatója) méltatta a gyűjteményt, valamint beszélt az emlékezésre méltó bíborosról. 

A tárlat a tervek szerint egészen november 21-ig lesz majd látható az Intercisa Múzeumban.

(Fotó: Vígh Dániel)

A rovat további hírei: Kultúra

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

Szép évadzáró a Dunaújvárosi Vegyeskarral (galériával)

2024. jún. 21.

Remek repertoárral lepte meg, szép előadással varázsolta el a kórusmuzsika szerelmeseit a Dunaújvárosi Vegyeskar. Az évadzáró hangversenynek az Intercisa Múzeum immár befedett kertje adott otthont múlt szombaton – a koncert megérdemelten aratott nagy tapsokat.

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

Móricz 70: csodás gálákkal koronáztak (galériával)

2024. jún. 21.

Három, egyaránt teltházas gálával búcsúzott a jubileumi tanévtől az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. A monstre műsoroknak a Bartók színházterme adott otthont múlt csütörtökön, pénteken és szombaton. Csodás élmény az emlékezetes év végén!

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

DSTV: tárlatvezetés a kúriában

2024. jún. 21.

Komoly érdeklődés övezi a Mondbach-kúria kiállításait, derül ki a DSTV összegzéséből. A felújított épületegyüttes a közelmúltban különleges meglepetéssel várta a vendégeket – a Pentelei Molnár János műveiből válogatott tárlat új kincsekkel bővült. Hangkép.

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

Gazdag lesz a Múzeumok Éjszakája – idén is több helyszínen!

2024. jún. 20.

Folytatódik a népszerű kulturális és közösségi sorozat, városunkban az Intercisa Múzeum és a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) készül különleges programokkal szombaton. Minden program nyitott és ingyenesen látogatható – mindenkit szeretettel várnak!

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

ICA-D: rangos kurátori díjat kapott Deák Nóra

2024. jún. 19.

A januári AICA-díjat követően a második rangos művészeti elismerést érdemelte a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): Deák Nóra nyerte a második Jerger Krisztina-díjat – mégpedig Gróf Ferenc Beleértve a holdat és más égitesteket című kiállításáért. Gratulálunk!

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.